Protest Sanitas la Ministerul Muncii

Sindicaliştii Sanitas protestează, miercuri, sediul Ministerului Muncii şi pregatesc un miting de amploare în luna aprilie.

Săptămâna trecută, 280 de sindicalişti au pichetat Ministerul Sănătăţii, iar după întâlnirea cu ministrul Sorina Pintea au transmis că apreciază reluarea dialogului, dar raportarea sporurilor la salariul din 2019, pentru toţi angajaţii din Sănătate şi Asistenţă socială, precum şi eliminarea sporului de continuitate din plafonul de 30% sunt condiţii ne-negociabile, conform news.ro.

Sindicaliştii Sanitas anunţă că, miercuri, între orele 11.00 şi 13.00, protestează la sediul Ministerului Muncii.

„(…) Legea 153/2017 a creat un nivel ridicat de aşteptare, iar OUG 114/2018 a produs o gravă afectare a evoluţiei fireşti a veniturilor salariaţilor din sănătate şi asistenţa socială, (…) actele normative cu caracter salarial din ultimii doi ani sunt contradictorii şi au prevederi interpretabile care au condus la aplicarea lor neunitară şi discriminatorie, (…) ianuarie 2019 nu a adus creşteri reale de venituri salariaţilor care, conform Legii 153/2017, urmau să beneficieze de acestea, iar celor care au beneficiat de creşteri în martie 2018 limitele impuse de OUG 114/2018 le-au produs pierderi importante de venituri”, susţine Sanitas, într-un comunicat.

Revendicările sindicaliştilor din sănătate

Revendicările au fost prezentate săptămâna trecută ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, care a dat asigurări că vor fi reluate în cel mai scurt timp negocierile referitoare la Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate.

„Reprezentanţii Sanitas au subliniat de mai multe ori, pe parcursul discuţiilor, că raportarea sporurilor la salariul din 2019, pentru toţi angajaţii din Sănătate şi Asistenţă socială, precum şi eliminarea sporului de continuitate din plafonul de 30% sunt condiţii ne-negociabile!

Apreciem ca importantă reluarea dialogului cu factorii de decizie şi intenţia asumată de a organiza o întâlnire la nivelul Guvernului, însă până atunci, Federaţia Sanitas va continua acţiunile de protest conform programului stabilit”, au transmis reprezentanţii Federaţiei Sanitas, după întâlnirea cu Sorina Pintea.

Miting de amploare, la Bucureşti, în luna aprilie

Miercuri, peste 280 de membri ai Federaţiei Sanitas din judeţele Arad, Bacău, Brăila, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Olt, Timişoara, precum şi din U.S.S. CFR au continuat seria protestelor pentru susţinerea drepturilor salariale ale angajaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat, miercuri, după discuţiile cu reprezentanţii protestatarilor din sistemul sanitar, că nu se vor face concedieri în sistem, nici acolo unde se va schimba numărul de paturi în unele secţii. Pintea spune că ”nu ar trebui să continue aceste pichetări”, iar protestatarilor nemulţumiţi de majorarea salarială le-a transmis că ”o sută de lei este o majorare salarială, nu este o scădere, până la urmă”.

Ulterior, într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Sănătăţii, Pintea a subliniat faptul este important ca angajaţii din sistemul de sănătate să asigure calitatea actului medical şi siguranţa pacientului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.