Răscoala taxiurilor: „Nu este un miting politic”

UPDATE Sute de taximetriști s-au strâns miercuri dimineață în Piața Victoriei, unde protestează față de aplicațiile de tip Uber și cer modificarea Legii Taximetriei.

„Nu este un miting politic. Ieșim din nou în stradă, pentru a mai atrage încă o dată atenția Guvernului României că trebuia să scoată de mult timp din Legea Taximetriei sintagma „în mod repetat”, introdusă în 2015 de fostul parlamentar Lucian Șova, devenit ulterior ministru al Transporturilor și demis recent. Am cerut de nenumărate ori eliminarea acelei sintagme din lege care a fost introdusă penntru a împiedica autoritățile care ar putea stopa pirateria din Transporturi”, a spus Vasile Ștefănescu, președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.).

Potrivit sursei citate, în România ar fi peste 100.000 de persoane neautorizate care practică ridesharing.

În Piața Victoriei au fost parcate, potrivit unor surse oficiale, 500 de mașini.

„Ieșim în stradă pentru că nu se respectă Hotărârea Curții Europene de Justiție, care a decis că aplicațiile care fac transport de persoane neautorizat sunt transportatori, nu prestatori de servicii online. Nu cerem bani, nu cerem nimic altceva decât să se respecte legea. Sunt peste 100.000 de persoane neautorizate care funcționează în România, iar UBER ,Taxi Fy ,Bla Bla Car și Clever Go circulă fără probleme, dau comenzi, încasează bani, sfidând legislația pentru Transporturi și taximetrie, pe care noi o respectăm”, mai susține Vasilescu.

Taximetriștii avertizează că vor continua protestele, dacă nu vor fi respectate revendicările.

„Protestez pentru a se scoate Uber și Taxify și toate aplicațiile de ridesharing și nu vrem această concurență neloială. Vrem să intre și ei în legalitate ca noi, să dea bon fiscal, să facă toate controalele pe care le facem noi, să fie în evidență. Nu știe nimeni cine sunt ei, nu plătesc taxe, nu dau nimic la stat. Noi facem tot felul de teste și ne dăm silința pentru atestate, iar ei nimic”, spune Ilie, un taximetrist din București, venit la protest.

Primarul general, Gabriela Firea, a transmis marți că solicită Guvernului să găsească o cale de dialog cu taximetriștii, pentru a se evita astfel problema traficului din centrul Capitalei.

„Solicit Guvernului României, personal dnei Prim-ministru Viorica Dăncilă, găsirea unei căi rezonabile de dialog cu transportatorii pentru a preîntâmpina astfel de acțiuni de protest care vor paraliza traficul în toată zona centrală a Bucureștiului. Este dreptul oricui să protesteze atâta vreme cât nu încalcă legea, acesta este și motivul pentru care Primăria Capitalei a autorizat mitingul, dar nu este drept ca bucureștenii să fie victime colaterale în această dispută, mai ales că problema nu este una locală, ci generală la nivelul întregii țări”, susține Gabriela Firea.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

3 Comentarii

  1. Domnilor, trebuie vazuta esenta acestei situatii! Conceptul UBER presupune ca atunci cand o persoana se deplaseaza cu auto pe un anumit traseu in intreseul lui si in acelasi timp exista o solicitarea a unui cetatean de a se deplasa pe acelasi traseu, PERSOANA INCAUZA POATE TRANSPORTA SI CETATEANUL SOLICITANT! Deci UBER nu inseamna ca stai cu masina la colt de strada si astepti comenzi! ACEASTA ESTE TAXIMETRIE MASCATA! Orice masina care zilnic face mai mult de 2, maximum 3 curse in sistem UBER inseamna ca face taximetrie mascata! Incercarea jalnica de justificare, a celor implicati in taximetria mascata, cu faptul ca ei platesc taxe nu este relevanta! Ei, probabil platesc impozit pe venit! Si societatile de taxi ar plati impozit pe venit daca ar face si daca nu ar mai fi piratate! Societatile de taxi platesc redeventa, fac anual agrearea, metrologia, ITP(de doua ori pe an), sunt obligati sa aiba asigurarea persoane si bagaje, etc! Iata, acestea platesc foarte multe taxe si impozite pe cand UBER ceea ce incaseaza imparte procentual cu soferii! Conceptul de UBER nu are cum sa permita unor societati comerciale sa faca aceste servicii cu parcul propriu! Deci : RUSINE, RUSINE SA VA FIE si IESI AFARA JAVRA ORDINARA!

  2. nu va mai place Veorica?
    Pe 10 august 2018, nici un taximetrist nu se apropia de guvern. Aveati ordin?
    Acum, stati DREPTI!

  3. Dca ar fi dupa mine asi desfinta taximetria din Bucuresti. Repet, din Bucuresti. Marea majoritate a soferilor de taxi, caci mai sunt si oameni cumsecade, au impresia ca sunt pe mosia lor. Daca vor sa te ia bine daca nu, NU. Cand ploua tragi cu pusca si nu gasesti unul ! Daca vrei o cursa pe o distanta mai mica …PAS….nu vor muschii lui ! Stau pe colturi de intersectii si blocheaza banda la dreapta…nu vorbesc cum circula si se baga in fata ta, intorc in mijlocul strazii…domne astia sunt pericol public !~!!!! Madam Firea sa bage monitorizare video si sa arda pe oricine nu respecta legea, asta sa faca.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.