Proteste în SUA: Armata mai este cu Trump?

UPDATE Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a declarat miercuri că nu sprijină folosirea militarilor pentru oprirea protestelor din SUA, spunând că forțele armate trebuie folosite doar ca ultimă soluție și contrazicându-l aparent pe președintele Donald Trump.

„Opțiunea de a folosi trupe militare pentru restabilirea ordinii publice trebuie folosită doar ca ultimă soluție și doar în cea mai urgentă și groaznică situație. Nu ne aflăm într-o astfel de situație acum. Nu sprijin invocarea legii antiinsurecție (Insurrection Act – n.r.)”, a declarat Mark Esper miercuri la Pentagon, potrivit CNN.

Știrea inițială

Washingtonul și New Yorkul se îndreaptă spre o nouă noapte de violențe între protestatari și poliție. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a anunțat că au fost mobilizați 1.600 de militari pentru o posibilă intervenție în capitala SUA. Acum, militarii se află la baza Andrews, la periferia orașului.

Președintele Trump a declarat încă de pe 31 mai că va reacționa dur în fața violențelor. Atunci a anunțat că guvernul va cataloga organizația radicală de stânga Antifa drept organizație teroristă. ”Membrii Antifa sunt implicați în terorism și conspirații de mai mulți ani”, a spus Donald Trump.

Pe 2 iunie, Donald Trump a revenit și i-a avertizat pe guvernatori și primari că, în cazul în care nu vor lua deciziile necesare pentru protejarea locuitorilor și a bunurilor lor, nu va ezita să trimită armata împotriva protestatarilor. ”Dacă un oraș sau un stat refuză să ia măsurile necesare pentru protejarea rezidenților, voi desfășura armata americană pentru a regla imediat problema, la fața locului”, a amenințat Trump. El a denunțat a”actele teroriste interne” din SUA.

Trump își poate pune în aplicare aceste avertismentele folosindu-se de legea insurecției, cea care permite înlocuirea Poliției cu Armata. Ultima dată, această lege a fost aplicată în Los Angeles, în 1992, după ce patru polițiști albi au fost achitați, deși existau imagini clare în care îl snopeau în bătaie pe Rodney King, un afroamerican.

Partidul Democrat a reacționat imediat, începând cu contracandidatul prezidențial Joe Biden. ”Trump folosește armata americană împotriva americanilor și folosește gaze lacrimogene împotriva manifestanților pașnici”, a scris Biden pe Twitter. ”Trebuie neapărat să-l înfrângem, pentru sufletul țării noastre, pentru copiii noștri”, a mai scris Biden. Fostul vicepreședinte pare să fi uitat însă că administrația Obama în care a fost numărul doi a folosit serviciile secrete americane pentru a-i spiona pe americani, și așa s-a întâmplat de la atentatele de la 11 septembrie 2001 și de la Patriot Act.

Mult mai important este că Donald Trump începe să fie criticat chiar din interiorul din interiorul Armatei SUA. Propunerea lui Trump de a trimite armata împotriva protestatarilor a înfuriat mulți ofițeri și veterani ai Armatei SUA. Trump a comis o are eroare cu amenințările sale, consideră un ofițer în retragere, citat de American Conservative. ”Mulți militari au fost de acord cu Trump când a spus că dorește să se retragă din războaiele din Orientul Mijlociu, însă nu sunt sigur că sunt de acord cu el când le spune să lupte acum în Midwest”.

Alți ofițeri în retragere l-au criticat pe șeful Pentagonului, Mark Esper, care a declarat: ”Cu cât vom domina mai repede teatrul de luptă, cu atât acesta se va disipa și ne vom putea întoarce la normalitate”. Ray Mabus, fost secretar al Marinei în timpul administrației Obama, de deplâns faptul că, prin asemenea declarații, șeful Pentagonului arată că cetățenii americani au ajuns inamici ai statului american. ”Cred că este jenant. Inflamează situația fără rost. Ar trebui să căutăm o cale de dezescaladare a situației, nu de a o face și mai rea”, a spus colonelul în retragere Kevin Benso, fost director al Școlii de Studii Militare Avansate. Mulți ofițeri americani au criticat și faptul că șeful Pentagonului a apărut în spatele președintelui în timp ce acesta amenința cu mobilizarea armatei, transmițând astfel mesajul că Pentagonul susține pe deplin pozitia lui Trump.

Militarii avertizează că trimiterea armatei împotriva protestatarilor este o măsură ce trebuie folosită cât se poate de rar și cu multă atenție. Mai mulți ofițeri citați de American Conservative arată că decizia lui George Bush de a trimite armata la Los Angeles, în 1992, i-a luat prin suprindere. ”A fost surpriză totală pentru militari. Alergam peste tot pentru a cumpăra orice hartă a Los Angelesului pe care putea pune mâna”. Însă aceeași ofițeri arată că simpla apariție a militarilor pe străzile orașului a readus calmul. ”Apariția unor soldați care știu ce au de făcut este un semnal că situația este gravă. Așa a fost la Detroit și așa a fost la Los Angeles. După apariția armatei, aproape toate lumea pare să spună «hai să facem altceva în seara asta»”.

Militarii americani se tem de faptul că este o diferență considerabilă între ce pot face trupele armatei și ce crede președintele că pot face trupele odată desfășurate în fața protestatarilor. Această diferență explică în bună măsură și sciziunea ce se produce deja între civilii și militarii din administrația Trump. Militarii consideră că desfășurarea trupelor în orașele afectate de revolte trebuie să se facă doar la cererea sau cu acordul guvernatorilor, nu peste capul acestora, la un ordin al președintelui SUA. Ofițerii în retragere au criticat și prezența șefului Statului Major Interarme al Armatei SUA în spatele lui Trump, la momentul lansării amenințărilor prezidențiale. ”Dacă generalul Milley nu vrea ca armata să fie văzută ca garda pretoriană a lui Trump, atunci ar face bine să dmisioneze”, a spus unul dintre ofițerii in retragere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Theo Marcovici 128 Articole
Author

16 Comentarii

  1. Cand vor intelege Romanii ca s’au urcat intr’un tren auto-pilotat intru distrugere ? NATO si UE sunt blestemul disparitiei noastra ca tara si natiune.

    • De mii de ani lumina vine numai de la Rasarit ! Dar de la diferite distante ! Mai intai de la Moscova , acum de la Beijing …! Hai marsh ! Daca ai ceva de spus spune ce trebuie sa facem , ca ne-am cam saturat de astia care ne spun cum sa plecam ba din UE , ba din NATO , dar nu scot o vorba dspre ce o sa facem dupa …!

    • @wasp: mai, desteptule, pai, ti s-a spus ce sa faci! „sa plecam din UE si NATO”, cum bine-ai si priceput. Si cine-ti da tie voie, tzâca, sa spui „marsh”, ori asa te-au învatat maica-sa si taica-tau sa vorbesti cu oamenii? vezi ca si Marea Britanie a iesit din UE si deloc n-o duce rau. Si razboiul (adica NATO) = bomba atomica, ruine + (zeci de) milioane de morti. Desteptule de doi bani.

  2. Auziti, cica membri ANTIFA! Mi se pare ca deja a devenit obisnuinta privind infiintatea multor organizatii cu acceptul si conditiile politic pentru anumite scopuri politic, apoi, cand reactioneaza acesti membri in defavoarea comandantilor reali, hop si grupare terorista! Cam asa a fost cu: ALQAEDA, ISIS, SI, plus destule antrenate oriunde pentru a…orice comanda seful?! La naiba de fenta.

  3. Ce-ntrebare! câtiva militari – în state ale caror guvernatori sunt Democrati alaturându-li-se „demonstrantilor” anarhici, pusi sa-l omoare (asta fiind „traditia”, s-a mai întâmplat) pe Presedintele SUA -, nu fac Armata SUA (al carei Comandant-sef e Trump. Nu-s nici Biden, nici Obama), si câteva mii de „demonstranti” soros-isti, adica fanatici national-socialisti, Democrati -, nu fac, nici ele, poporul SUA. Demonstrantiile neavând, de altminteri, nici un sens (nici macar electoral, pentru Democrati): autorul omorului fiind deja arestat si inculpat, si alti trei politisti, care n-au intervenit în situatia lui George Loyd, au fost dati afara. Cotele de popularitate ale lui Trump fiind în crestere. Si-ale lui Biden, slava domnului, în scadere.

    • In SUA. Presedintele este Comandantul suprem al Armatei asa ca intrebarea lui Theo este ori retorica ori de-a dreptul subversiva. La adresa cui ? A SUA dar implicit si a Romaniei. Isi imagineaza amatorii de scenarii cum ar arata Lumea fara echilibrul asigurat de SUA ?

  4. eu nu inteleg faza cu armata. ce, au ramas fara black-water?
    pe vremea lu’ nentu obama, patrulau baietii inarmati si pana in dinti in camionete si printre supravietuitorii de uragane.
    iar armia lor atunci confisca la greu arme de foc, lasand oameni vulnerabili fara mijloace de aparare.

    • Am retinut ca tipul Milley e guraliv nevoie mare si trebuie sa inteleg ca e cam fricos?

  5. Adevaratii raufacatori sunt mai aproape decat NATO si UE.sunt printre noi romaanii, domnule Cornescu.Ce rau ne-a facut NATO ?UE ne-a primit in randul statelor democrate doar ca alesii nostri merg in deriva de la principiile uniunii.

  6. Ileana Rollason,gresesti cand compari UK cu Romania.Geografic e plasata bine,e intre tari civilizate si nu-ti fa griji, Australia si Noua Zeelanda ,PNG sunt in tutela lor.Noi daca iesim din NATO si UE ajungem sa plangem .Rusia nu ne este prietena,trebuie sa recunosti.Ungaria nu ne este prietena deasemenea trebuie sa recunosti. Tu de partea cui esti ?Doar intreb,sa nu ma injuri.
    Asa cum este occidentul,cu bune,cu rele o duc mai bine decat partea estica a Europei.Stii tu de exemplu ce se intampla in Rusia ?Sunt convins ca in timp influienta lui Putin nu va mai avea o prea mare importanta pentru ca si acolo sunt tineri inteligenti.Insa mai putin conteaza.Este interesant ce miscare va face Putin in contextul in care iesim din UE si NATO.Tu ce crezi?

  7. Jalnic ce a ajuns America. Jalnic. Contestă autoritatea președintelui, veteranii din armată dovedesc partizanat politic. Urmează state secesioniste?

  8. amenintarea lui Trump a functionat … Riots Cancelled: Biden s-a inginochiat, Obama a ordonat si Pelosi ( & Clinton) o sa aprobe un vicepesedite (linga Biden) o femerie de culoare … foarte probabil… Cine e, cine e ?! Hahahaaaaaaaa!!!

  9. Cand va spuneam ca SUA nu este altceva ,decat o uriasa latrina , un imens hardau , care impute intreaga omenire , nu credeati ! Se pare ca Dumnezeu s-a maniat tare pe tara Satanei ! Prea si-au facut mendrele in numele Necuratului !

  10. Repet!
    Lumea s-a saturat de dictatura prostilor!
    Este valabil si pentru prostii din Romania!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.