România, amendată de CEDO în cazul persoanelor transgender

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că persoanele transgender din România nu au la dispoziție o procedură clară și eficientă pentru modificarea genului în actele de identitate, ceea ce constituie o violare a articolului 8 din Convenția europeană pentru drepturile omului.

CEDO constată, în decizia sa, că obligarea persoanelor transgender din România la realizarea unor intervenții chirurgicale asupra organelor genitale ca pas obligatoriu înainte de modificarea indicatorilor de gen din actele de stare civilă (prenumele, sexul și prima cifră a codului numeric personal) încalcă viața privată și autonomia personală.

„CEDO a luat această decizia în cauzele X împotriva României și Y împotriva României: doi bărbați transgender care au fost obligați de instanță să parcurgă intervenții chirurgicale înainte de modificarea actelor de identitate, operații care nu se pot efectua în siguranță în țara noastră. Cei doi au primit o compensație morală în valoare de 15.000 de euro în total, 9.755 euro cheltuieli de judecată și 1.153 euro daune materiale”, se arată într-un comuicat transmis redacției.

CEDO explică astfel violarea drepturilor persoanelor transgender în România: „În [speță], a existat o încălcare a articolului 8 din convenție din cauza absenței unei proceduri clare și previzibile pentru recunoașterea juridică a identității de gen care să permită schimbarea sexului și, prin urmare, a prenumelui sau a codului numeric personal, în documente oficiale, de o manieră transparentă și accesibilă”.

Asociația ACCEPT a transmis, marți, că salută decizia CEDO care obligă Guvernul României la dezvoltarea unei proceduri clare și transparente pentru modificarea genului în actele de stare civilă.

În instanțele naționale, între 2006 și 2017 s-au derulat doar 48 de cazuri, iar judecătorii condiționau modificarea actelor de identitate de efectuarea unor intervenții chirurgicale asupra organelor genitale în 32 dintre acestea.

Unul dintre cei care au sesizat CEDO are 45 de ani, este de profesie avocat, a demarat procesul pentru modificarea actelor de identitate în 2013. Soluționarea definitivă a dosarului de către instanța națională a durat trei ani, deși au fost doar două termene de judecată, unul la fond și unul în apel.

„Din motivarea sentinței pronunțate de instanța de fond am înțeles că mă aflu într-o situație paradoxală și fără ieșire. Orice aș fi făcut, tot îmi lipsea un document, tot exista o adeverință medicală pe care nu aș fi putut să o prezint – mă învârteam în aceleași coordonate și nu puteam ajunge la o situație favorabilă. În apel, procurorul de caz a făcut susțineri absurde, în care mă prezenta ca un risc pentru societate, clamând că ar avea loc revolte în stradă dacă instanța mi-ar admite cererea de recunoaștere a genului în actele de stare civilă. M-a frapat obtuzitatea magistraților, faptul că aceștia nu cunoșteau nimic despre existența persoanelor transgender, deși astfel de dosare sunt prezente în jurisprudența CEDO de peste 30 de ani. Pentru o parte dintre magistrați, persoanele transgender sunt niște anomalii, ei nu pot înțelege faptul că persoanele trans sunt oameni obișnuiți al căror scop nu este să provoace tulburări sociale, ci doar să li se permită să ducă o viață normală”, a declarat cel numit în speță „domnul X”.

„Lipsa documentelor de identitate care să reflecte identitatea reală a unei persoane transgender creează fricțiuni în viața de zi cu zi pe care majoritatea oamenilor nu le pot înțelege. Ce m-a determinat să merg la CEDO a fost nedreptatea, nedreptate care nu e limitată în timp la ziua procesului, ci este o nedreptate cu care te confrunți permanent: când te duci la bancă sau la doctor, când ești în autobuz sau când ai un accident rutier și mergi la poliție. Peste tot îți este pusă la îndoială identitatea și trebuie să dai explicații și să răspunzi la întrebări de genul „Al cui e buletinul? Al cui e permisul?”. Sper ca decizia CEDO să ducă la adoptarea unei legislații clare și coerente pentru recunoașterea identității de gen, astfel încât persoanele transgender din România să poată avea o viață obișnuită, iar actele de identitate în acord cu aspectul și identitatea persoanei sunt un element esențial din această viață”, a adaugat acesta.

Asociația ACCEPT estimează că în România trăiesc în jur de 120.000 de persoane transgender, majoritatea neavând posibilitatea să își realizeze tranziția juridică. Însă, mai puțin de 50 de persoane au reușit să își modifice actele de identitate în instanță.

Cealaltă persoană care a sesizat CEDO este „Domnul Y”, care a petrecut peste 10 ani încercând să obțină modificarea actelor de identitate.

„De mai bine de 10 ani viața mi-a stat în loc și asta pentru că altcineva a decis pentru mine. Sunt ani pierduți, ani pe care nu o să îi mai primesc înapoi, ani plini de umilințe și jigniri, ani de tortură psihică și fizică, ani în care nu am fost auzit, ani de zile petrecuți prin săli de judecată unde așteptam ca altcineva să decidă pentru mine și mă rugam să fiu lăsat să-mi văd de viața mea. E dureros să vezi cum îți trec zilele, săptămânile, lunile, anii. De astăzi sunt liber și tot ce îmi doresc e ca nimeni să nu mai treacă prin ce am trecut eu”, a declarat el.

„Aceasta este prima cauză în care CEDO găsește România vinovată de încălcarea drepturilor omului prin modul abuziv în care tratează persoanele trans. Suferința domnilor X și Y nu poate fi în totalitate răscumpărată de hotărârea CEDO, pentru că nimeni nu îți dă înapoi anii pierduți și oportunitățile ratate. În ciuda acestui fapt, Guvernul României are obligația morală și legală să remedieze situația de fapt și trebuie să ia măsuri imediate pentru adoptarea unui cadru legal clar și previzibil în care persoanele trans să aibă acces la modificarea actelor de identitate,” a declarat Iustina Ionescu, avocat de drepturile omului care l-a reprezentat pe Y.

„CEDO transmite un mesaj clar instanțelor din România că nu pot impune persoanelor transgender să efectueze proceduri chirurgicale ca pre-condiție la schimbarea actelor de identitate. Acest tip de cerințe obligă persoanele transgender să aleagă între două drepturi fundamentale – integritatea fizică și recunoașterea egală în fața legii – ceea ce reprezintă o încălcare a dreptului la respect pentru viață privată. În aceste condiții, este evident că procedurile administrative ce țin de evidența populației trebuie separate de procedurile medicale ce țin de alegerile intime ale persoanei,” a declarat Constantin Cojocariu, avocat de drepturile omului și reprezentantul lui X.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

20 de Comentarii

  1. Ce sa-ti vorbesc? Săracii n-au nimic. N-au proceduri, sunt discriminati, sunt marginalizați.
    Ps. Dar in banca lor pot sta linistiti si sa ridice două dege inainte de a fi puși să raspunda? Nu-i tortureaza nimeni. Sunt victimele propriilor angoase si neimpliniri. Un act de identitate nu schimbă o atitudine sau o trăire si de aceea, credem ca nu e cazul sa va victimizati.
    Sunt convins că la CEDO era unul de al vostru. Doamne unde am ajuns cu normalul paranormalului!
    Fiecare are dreptul la viata, dar nefăcînd circ cu ea.

  2. Romania e o tara normala, in care traiesc barbati si femei. Persoana care are cocosel, dar viseaza ca are pasarica, e libera sa viseze, dar fara sa se manifeste public. Rusinos pentru romani e ca nu au votat la referendumul pentru familie, lasand loc de interpretari anapoda.

  3. Este o lupta de milenii intre persoanele cis-gender si persoanele trans-gender!Daca senator Shoshoaca a facut plangerea la CEDO,ceea ce nu trebuie sa ne mire(ajungem de gat cu Shoshoaca si la Tribunalul Penal Internațional)trebuie sa o intelegem,sa ocrotim aceasta floare rara in sera Parlamentului
    Cu logo-ul „idealul meu in viata/E femeia cu mustata”

  4. Schimbarea de sex e imposibilă; adn-ul rămâne același indiferent cât de mult alegi să te mutilezi sau cât ești de bolnav mintal.
    Azi dacă un bărbat spune că el e Napoleon e considerat nebun, dacă spune că e femeie e modern, sofisticat și progresist. Vai de capu nostru! UE ne-a trebuit!?

  5. Cateva sefe /consiliere dela Bruksal(vorba lu Petrov) viseaza doar la schimbarea cocoseilor cu psarici si reciproc. MAI BINE S.AR GANDI CUM AJUTA MILIOANELE DE SARACI NORMALI din UE

  6. Haha… ajunge si la noi revolutia regresista. Astept cu interes sa vedem numai romulani in functii de conducere in Romania, si un „Project 1619” in varianta „Libertatea”

  7. Uite de ce nu puteam eu sa dorm! CEDO chiar nu are nimic altceva de facut? Ia sa incerce figura asta in Ungaria sau Polonia! Si daca vor sa si-o taie unii, sau sa si-o lipeasca altele, asta e problema Romaniei? Hai siktir cu dezaxatii vostri cu tot!

  8. Deci sexul unei persoane nu mai e determinat biologic la naștere de către medici ci în instanță de către judecătorii lui Soroș de la CEDO. Am ajuns departe!

  9. Salut normalitatea în acesta situație si felicit Instanțele pentru abordarea corecta. Aceste persoane au nevoie de consiliere psihologică și poate in anumite cazuri de tratament psihiatric.

  10. In SUA o operatie de schimbare a sexului costa intre 20.000 si 60.000 de dolari. in Romania este gratuita, costul interventiei fiind suportat integral de sistemul national de asigurari de sanatate.
    DE ce oare pt o operatie de care depinde viata cuiva platesti imens si SI prosteala cu cocos/pasare e gratis????
    Asta e adevarata DISCRIMINARE!

  11. Stimati dilii si dereglati de la CEDO, am si eu o intrebare : eu nu sint transgender, sint TRANSFORMER, am jucat si in filme … pot si eu sa cer despagubiri ?

  12. Oare cine ne-a turnat la CEDO? Hashtagistii sorosisti din Accept sunt cei de unde-si trag seva stiintei unii ca Borna si Ciolosh si restul de pluseristi vanduti starinilor. Sa plateasca vanzatorii astia amenda. Ardelene, ai cu cine te mandri!

  13. Daca CEDO ar fi cu adevarat curtea europeana a drepturilor omului, i-ar fi dat dreptate lui Dragnea demult,find condamnat pe nedrept si fara probe,l-ar fi eliberat si i-ar fi dat despagubiri. Dar cedo fiind in realitate doar un ong in buzunarul lui sorosh (cum e oms un ong in buzunarul lui bill gates),se ocupa de transgender si despagubirea lor, amendand Romania. Solutia de viitor ar fi iesirea din ue,nato,oms si orice organizatie globala si declararea neutralitatii din toate porcariile globaliste.

  14. CEDO ,are angajati romani ,care arunca la cos adevaratele dosare ale persoanelor carora li s-au incalcat drepturile si dau dreptate numai celor carora au primit directive,chiar daca plangerile lor sunt inchpuite sau nu sunt importante..Dreptul la mumca,dreptul la sanatate,dreptul de a respira un aer curat,dreptul la procese corecte etc nu sunt luate in considerare

  15. Daca ma declar femeie, pot iesi la pensie cu 5 ani mai devreme ca un barbat??

  16. Nu exista cis-gender, e inventie marxista ca sa contribuie la aparitia multiplelor etichete date bolnavilor psihic; exista barbat, femeie si doua feluri de anomalii:
    – biologice, cu defecte organice (nimic nu-i perfect…) – aici, in functie de evidenta fizica se poate discuta ce este semnificativ si functional
    – psihologic: idiotii, lasii si posedatii
    Cine accepta discutia despre genderism cade in greseala de a folosi intr-o aparenta logica niste constrructii verbale ideologice care nu au reflectare in realitatea obiectiva; ca si cum incepi sa vorbesti pe placul schizofrenicilor.

  17. Mentionez ca la nastere am fost Florin, dar acum ma simt foarte feminina si lesbiana, in acelasi timp.
    Sunt indragostita de Ursula (von der Leyen) si sper sa-mi nu-mi refuze o intalnire pentru o discutie intima, avand in vedere drepturile recunoscute de CEDO.
    Da, Romania trebuie amendata, intrucat zilele trecute mi-a refuzat propunerea similara chiar si dna Turcanu.

  18. „Deși decizia i-a surprins pe mulți, ea nu ar trebui să surprindă, având în vedere cine a condus completul de judecată. Este vorba de Yonko Grozev, din Bulgaria.Grozev nu este deloc imparțial din punct de vedere ideologic, fiind membru al Boardului Fundației pentru O Societate Deschisă (Open Society) din Bulgaria între 2001 și 2004. Între 2011 și 2015, judecătorul Grozev a fost membru în conducerea Open Society Justice Initiative (OSJI, New York). Ambele ONG-uri fac parte din rețeaua finanțată de către miliardarul George Soroș, binecunoscut pentru ideologia progresistă pe care o promovează peste tot în lume.Grozev este unul dintre judecătorii bulgari, alături de Zdravka Kalaydjieva, care a fost incriminat de un raport al European Centre for Law and Justice (ECLJ) pentru conflictul de interese în care se află la CEDO.Atât Grozev cât și Kalaydjieva au fost membri sau foarte apropiați de rețeaua Open Society, dar au judecat cazuri în care una dintre părți era un ONG din acest grup: 12 pentru Kalaydjieva și șase pentru Grozev, după cum relevă o publicație din țara vecină.Mai mult, Grozev a reprezentat infamul grup anarhist Pussy Riot în 2018, într-un caz la CEDO, chiar înainte de a fi numit judecător al Curții, după cum relevă raportul ECLJ.Pe lângă toate astea, Grozev este considerat un apropiat al oligarhului Ivo Prokopiev, o publicație de la Sud de Dunăre numindu-l „omul de paie” al acestuia. Prokopiev a fost trimis în judecată pentru implicarea într-un caz de privatizare din Bulgaria, dar în 2020 a fost achitat.”(R3media Radu Ursan21/01/2021).

  19. Decizia este neintemeiata,ilegala si trebuie atacata de Romania potrivit procedurii prev.de art.45/46 din Conventia CEDO.Se spune ca s-a „incalcat”art.8 din Convnetie- NICI GAND .”Art.8 prevede:Dr.la respectarea vieţii private şi de familie
    1. Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi defamilie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale.2. Nu este admis amestecul unei autorităţi publice în exercitareaacestui drept decât în măsura în care acesta este prevăzut de lege şiconstituie, într-o societate democratică, o măsură necesară pentru securitatea naţională, siguranţa publică, bunăstarea economicăa ţării, apărarea ordinii şi prevenirea faptelor penale, protecţia sănătăţii, a moralei, a drepturilor şi a libertăţilor altora.”
    Celor 2 i-au fost respectate aceste drepturi.In mod corect si legal li s-a cerut celor doi X si Y,dintre care unul mai este si „avocat” sa faca Dovada schimbarii de sex ,INAINTE de a li se schimba actele de stare civila,pt.a fi justificata aceasta schimbare,in acte.Dovada pe care nu au facut-o!Nefacand aceasta dovada, ei au incalcat prevederile din art.8 Conventie!Deci nu li s-a incalcat nimic, este culpa lor,magistratii si autritatile au procedat corect.Ro nu poate fi obligata sa dea „reglementari”impotriva insasi a art.8 din Conventia CEDO,impotriva propriei Constitutii si a valorilor inscrise in ea.”Mesajul”CEDO trebuie APELAT,CONTESTAT URGENT,intruct NU poate exista o alta Constitutie,a UE sau CEDO supranationala,fata de un STat independent si Suveran.Judecatorul bulgar Grozev, si ceilalti au dat o decizie IMPOTRIVA ART.8 DIN CONVENTIA CEDO!

  20. HUOOOOOO CEDO. HUUUUOOOO UE. Nemernicilor, respingeti fara motivare plagerile romanilor normali carora li se incalca drepturi funamentale (ca de ex dreptul la proprietate, dreptul la procese echitabile, etc) fara nici o motivatie, pe banda rulanta acoperind abuzurile primarilor si militienilor.
    HuuuuOOOO, va foote grija ca dispar cocotele de toate felurile?
    Romani iesiti din mizeria de UE care ne-a luat tot si ne-a facut sclavii lor. Ce mai au sa ne ia? Si la astea poftesc?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.