România va intra în procedura de deficit excesiv

Comisia Europeană va recomanda săptămâna viitoare lansarea procedurii pentru deficit excesiv împotriva României, a declarat, Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv al CE.

„Dacă este să vorbim despre procedura privind dezechilibre macroeconomice, avem acum trei ţări cu dezechilibre excesive şi zece ţări cu dezechilibre. Ciprul, Grecia şi Italia au dezechilibre excesive, au avut şi anul trecut. În acelaşi timp, Germania, Spania, Franţa, Croaţia, Irlanda, Olanda, Portugalia, România şi Suedia înregistrează dezechilibre. Singura diferenţă comparativ cu anul trecut este că în Bulgaria au fost acum corectate. Sofia a înregistrat progrese importante în consolidarea guvernanţei sectorului financiar, datoria corporativă a scăzut, s-a diminuat şi ponderea creditelor neperformante”, a declarat Valdis Dombrovskis, într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri la Bruxelles.

Deficitul bugetar al României se va majora la 4,4% din PIB în 2020 şi 6,1% în 2021 ca urmare a majorării pensiilor, scrie Comisia Europeană în raportul de ţară referitor la România, publicat miercuri.

Deficitul de cont curent este prognozat să se păstreze pe o tendinţă de deteriorare şi să ajungă la 5,4% în 2021 ca urmare a polititicii fiscale expansioniste.

Comisia mai notează că ratingurile României, aflate la limita inferioară a categoriei „investment grade” (recomandat pentru investiţii), sunt sensibile la viitoarea direcţie a politicii fiscale. Comisia notează că agenţia de rating Standard & Poor’s a revizuit perspectiva de rating a României de la „stabil” la „negativ” din cauza poziţiei bugetare.

„Eşecul aplicării unor măsuri de corecţie în domeniul fiscal, compensând şi/sau modificând programata creştere semnificativă a pensiilor, constituie un risc-cheie negativ pentru rating-urile României”, scrie în raportul de ţară.
Potrivit Comisiei, în lipsa unor modificări la legea pensiilor, datoria publică va exploda, fiind estimată să ajungă la 90% din PIB la finalul deceniului (2030) faţă de 37% în noiembrie 2019. La finalul lui 2021 este estimată o datorie publică de 40,6% în raport cu PIB. Executivul comunitar mai atrage atenţia că costurile de finanţare ale datoriei sunt peste cele din Ungaria, Polonia sau Bulgaria.

Comisia mai avertizează că majorarea datoriei publice într-un ritm alert poate duce România într-o capcană de sustenabilitate a finanţării pe termen mediu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Probabil o să avem de ales între:
    1. tăieri de salarii;
    2. reducerea lefurilor;
    3. micșorarea chenzinei.
    Ce variantă alegeți?

  2. „Germania, Spania, Franţa, Croaţia, Irlanda, Olanda, Portugalia, România şi Suedia înregistrează dezechilibre”
    Si singura calarita, sanctionata va fi Romania. Ptr ca in fruntea tarii avem (si nu de azi de ieri) politicanti de 2 bani incapabili sau dezinteresati sa se ia in gura cu aia din UE ptr. Romania. Franta nu este prima oara in aceasta situatie. Cand Juncker a fost intrebat de ce Franta nu are parte de aceasi critici, sanctiuni ca celalte tari in ACEASI situatie, Juncker a raspuns „Franta este Franta”. Deci atat despre stapani si statutul de sclav asumat benevol de cei ce ne conduc!

  3. Vad ca UE nu mai crapa de grija deficitului excesiv al Greciei, Ciprului si Italiei. Crapa de grija deficitului Romaniei.
    Totusi constat un progres: am sarit de la impiedicarea circulatiei ursilor si tulburarea habitatului liliecilor si gandacilor la ceva mult mai serios: deficitul. De care pe altii ii doare-n dos…..[Leo]

  4. In acest caz, nu cumva Citu a bagat fortat Romania in deficit? El a imprumutat, el din buzunarul lui sa plateasca! Nu a avut referendum cetatenesc la baza pentru aceste actiuni! E interimar si sorogatii nu au drepturile depline ca titularii, ei doar inlocuiesc titularul dar trebuie insotit(a se citi pazit) in anumite actiuni! La fel si horban, sorogat la completare inlocuind titularul! Astia toti sa plateasca!

  5. „Deficitul bugetar al României se va majora la 4,4% din PIB în 2020 şi 6,1% în 2021 ca urmare a majorării pensiilor, scrie Comisia Europeană”
    De unde stie Comisia Europeana ca deficitul va creste la 6,1% ca urmare a majorarii pensiilor?
    Ei nu stiu ca pensionarii au platit statului luna de luna, zeci de ani la rand o multime de bani tocmai ca sa le fie restituiti ca pensii? O confunda cu pensia lor nesimtita de europarlamentar?
    Poate ca deficitul va creste din cauza majorarii cheltuielilor cu cele 7 servicii. Sau a celor prezidentiale. Sau a salariilor si pensiilor nesimtite. A cheltuielilor cu salariile si pensiile magistratilor, cu plata cheltuielilor medicale si a medicamentelor acestora si a familiilor lor. Poate ca urmare a platii in mare avans al patrioatelor sau aviarelor second hand. Sau miliardelor date firmelor straine ca „ajutor”.

  6. Regulamentul 1467/97 privind accelerarea și clarificarea punerii în aplicare a procedurii privind deficitele excesive:
    2. Dacă statul membru în cauză a angajat o acțiune urmată de efecte pentru a se conforma atenționării normale adresată în virtutea art.126, paragraful 9,al tratatului privind funcționarea Uniunii Europene, și dacă evenimentele economice negative și neașteptate având consecințe defavorabile pentru finanțele publice se produc după adoptarea acestei atenționări, prin recomandarea Comisiei, să adopte,conform art.126,paragraful 9, al tratatului UE o atenționare revizată”!Cîțu, cu guvernul președintelui se vor conforma și vor scoate țara la liman,cu UE cu tot! Dar…

  7. …mai există un dar! Nu de la FMI, nici de la Banca Mondială ,nici de la BERD! Ea vine de la Uniunea Economică și Monetară a… UE! Încă din 2010,când Grecia era aproape în faliment, una din ,,găselnițele” cooperativei economice (extra-lărgite și care se va super lărgi ca Big Bang!)a fost această UEM! Însă uniunea asta a determinat statele membre să meargă pe …apă!Căci pentru a reduce cheltuielile guvernele trebuie să jongleze cu limitele UEM,șoc economic șomaj și ajustări(vezi austeritate!) etc.Dacă specialiștii români știu că nu sunt ca norvegienii(care nu fac parte din UE pentru că așa a vrut poporul!) cum vor ieși din criză? E Câțu mai câț decât prim-ministrii din Spania, Bulgaria etc care au ieșit din impas?

  8. Să vedem ce zice Profit.ro despre banii împumutați de elitele guvernelor României!,,După împrumuturile mari din perioada crizei, din 2013 a început o perioadă de consolidare a finanțelor statului, care a culminat în 2015, când Guvernul a închis anul cu împrumuturi nete reprezentând doar 0,7% din PIB. Împrumuturi nete România
    (Citește mai mult la: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/financiar/banci/imprumuturi-record-ale-statului-datoria-publica-a-romaniei-creste-in-2017-2020-mai-mult-decat-in-anii-de-criza-ai-acordului-cu-fmi-lista-cu-cat-s-au-imprumutat-vacaroiu-ciorbea-radu-vasile-nastase-19110001
    Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.).
    Desigur, veți vedea că Orbanul Guvern al lui Iohannis ,în 2 luni din 2020, s-a împrumutat 10,9 mld euro! În ,,iepoca” Dăncilă 13,7 mld euro(7,6 mld în 2019 și 6,7 în 2018). E greu să guvernezi când vinzi iluzii politice poporului!Noblesse oblige!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.