Sărbătoare naţională la Ţebea

UPDATE Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, duminică, după ce a participat alături de alți miniștri la Sărbătoarea națională de la Țebea, că doar întorcându-se la origini și istorie oamenii își pot regăsi esența. Liderul PSD a adăugat că românii trebuie să își amintească de eroii atemporali.

„Am luat parte la Serbările Naţionale de la Țebea dedicate marelui erou naţional Avram Iancu. Se împlinesc 147 de ani de la trecerea în neființă a marelui patriot român, simbol al unei imense iubiri de țară și al unei neobosite lupte pentru drepturi și emancipare socială: -Uitaţi-vă pe câmp, românilor, suntem mulţi […], suntem mulţi şi tari, că Dumnezeu e cu noi!-. Să nu uităm niciodată că doar întorcându-ne la origini și istorie ne regăsim esența. Avem simboluri care ne țin și după secole identitatea vie și ne animă continuu lupta pentru mai bine. Să ne amintim de eroii atemporali ai României, să le cinstim memoria și să vorbim copiilor noștri despre sacrificiile lor!”, a scris Viorica Dăncilă, pe Facebook.

Și secretarul general al PSD Mihai Fifor a afirmat că România îi datorează o imensă recunoștință lui Avram Iancu.

„În inima Ardealului, la Țebea, alături de premierul României și de alți colegi din Guvern, am participat la sărbătorile dedicate lui Avram Iancu. Am cinstit un mare român, căruia îi datorăm o imensă recunoștință. La 24 de ani, Avram Iancu era deja un lider, un simbol și o speranță pentru românii ardeleni, pentru dorința lor de libertate și demnitate. El și ceilalți pașoptiști ardeleni au dat glas conștiinței naționale românești în Transilvania, inspirând peste ani generația care a făcut Marea Unire. Avram Iancu rămâne în sufletul românilor. Eroii nu mor niciodată”, a scris Fifor, pe Facebook.

Premierul Viorica Dăncilă participă, duminică, alături de mai mulți miniștri evenimentele organizate cu ocazia împlinirii a 147 de ani de la moartea lui Avram Iancu.

La evenimentele din Baia de Criș, județul Hunedoara, sunt prezenți și mai mulți membri ai Executivului, printre care ministrul Sănătății Sorina Pintea, ministrul Transporturilor Răzvan Cuc, ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici, ministrul interimar al Afacerilor Interne Mihai Fifor, ministrul pentru Mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat Ștefan-Radu Oprea și ministrul pentru românii de pretutindeni Natalia Intotero.

Manifestările comemorative au început la ora 10:30, când a avut loc o slujba religioasă urmată de evocarea istorică și ceremonia depunerii de coroane la mormântul lui Avram Iancu, lângă Gorunul lui Horea şi defilarea Gărzii de Onoare.

Tradiţionala serbare naţională are loc la mormântul lui Avram Iancu, în inima Ţării Moţilor, în condițiile în care pe 10 septembrie 2019 se împlinesc 147 de ani de la moartea acestuia.

Avram Iancu, unul dintre conducătorii revoluţiei de la 1848-1849 din Transilvania, s-a născut în anul 1824, la Vidra, în Munţii Apuseni, într-o familie de moţi înstăriţi. A studiat dreptul la Cluj şi a murit la 10 septembrie 1872, la Baia de Criş, fiind îngropat la Ţebea, judeţul Hunedoara, lângă „Gorunul lui Horea”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

18 Comentarii

  1. Ipocriti ordinari iude mizerabile.Is curvele unguriilor si participa la Tebea in memoria lui Avram Iancu.Vor sa scoata legea care sa pedepseasca antitiganismul protejand asa interlopii cersetorii si toti inadaptatii dar fac pe patrioti la Tebea.Jeguri ordinare si mizerabile.Ce gretosi pot fi

  2. Care națională bre ?? Ce naționalitate crezi că a a vut acest Janc avram in 1848, devreme ce românu s-a născut abia in 1860 ?Ce nație crezi că avea ?? Cum crezi că i se zicea in ardeal, de altfel și la Wiena ?? Care crezi că era porecla lui ,, mai ales că a fost găsit mort eroic, beat mort,. in șanț.. Scuipat și de valahii lui cu care era in ceată la jefuit. Totuși cum cezi,,merită sărbătorit ??

  3. Daca te crezi superior altora ar trebui sa o demonstrezi printr-un limbaj elegant nu folosind expresii de la periferie si manifestandu-ti o ura viscerala, orice cetatean roman sau strain poate participa la o comemorare, Avram Iancu s-a declarat roman deci este un simbol pt toti romanii indiferent de orientare politica, zona. Este si Nastrea Maicii Domnului, intr-o astfel de zi ar fi bine sa nu uiti indemnul lui Iisus:”iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti”, iar daca asa te iubesti pe tine, urand si aruncand vorbe care-l pot mania pe Dumnezeu, atunci nu pot decat sa spun:”iarta-l Doamne ca nu stie ce spune si ce face!”

  4. Numai băbet. Am untrebat in culise de ce nu sunt și voci tinere pe scena. Nu au pile și nu fac parte din site… Care sistem… Cel psdist

  5. Acel Mare Urs,de fapt,e un Mare prost.Din pacate odată cu libertatea cuvântului a aparut si libertatea prostiei.Ei cred ca daca iti denigrezi tara si eroii ei sunt „smecheri”!?!? Nu ar trebui băgați în seamă! Eroul dobitocului de mare urs,probabil,e Guta,în dauna manelistului bineinteles.

  6. Dar presedintele tuturor pnl-istilor, plin de urā fata de ceilalti romani unde era??? …A da e duminicā deci nu lucreazā…

  7. La Tebea nu i-am vazut pe Johannis, Ciolos, Barna, Orban, Helwing, Pralong, Rarutu,Birchall etc! „Romanii adevarati” pomeniti mai sus nu s-au dus sa se reculeaga la mormantul lui Avram Iancu, nici macar sa bea o bere rece germana la umbra gorunului lui HOREA! Patriotul Dragnea nu avea cum sa ajunga fiindca este priponit strategic! Succesuri popor roman la urmatorele alegeri!

  8. Marele Urs- n-am intalnit, in viata mea, un idiot mai mare dect tine. Ai blana in loc de minte, unghii in loc de creier si carpe in locul inimii. O jigodie care trebuie, neaparat, dusa la gradina zoologica ca s-o vada lumea pana unde poate ajunge imbecilitatea.
    Ps. Stai nlinistit, iti punem pe perete si portretul lui Johannis, marele admirator a lui Avram Iancu!!!!!!!

  9. Nu am auzit sa il cinsteasca nici macar pe Stephan Ludwig Roth…ei,ce sa-i faci,daca nu era Bem care a avut taria sa nu puna in aplicare ordinele fanaticilor conducatori ai macelului de la 1848 de a rade Sibiul de pe fata pamantului,poate ca nu mai ajungeau sasii sibieni sa produca un presedinte…Reghinul n-a avut norocul Sibiului,a fost incendiat,jefuit,pustiit

  10. Ca veni vorba,Stephan Ludvig Roth a fost executat la Cluj,in 11 mai 1849 ,la trei ore dupa ce fusese condamnat de un „tribunal de sange”(cu toate ca fusese amnistiat de generalul Bem); asadar,in mai s-au implinit niste ani de la uciderea acestui respectat ganditor si sustinator al romanilor -ati auzit vreo vorbulita ?

  11. Comentatorului „Marele urs” un Citat din Wikipedia din replica lui Stephan Ludwig Roth si in acelasi timp inca o dovada ca romanii din Transilvania nu trebuie sa-si demonstreze istoria:”În 1842 Dieta de la Cluj era preocupată să legifereze limba maghiară ca limbă oficială de stat în Transilvania, în locul celei latine. Revoltat, Roth a scris în celebra broșură „Războiul limbilor în Transilvania” (Der Sprachenkampf in Siebenbürgen), replicând Dietei: „Nu văd nevoia de a se impune o limbă oficială a țării. Nu este nici limba germană, nici cea maghiară, ci limba română” pe care „o înveți singur, pe stradă, în contact singur cu oamenii. Și chiar dacă nu ai dori să înveți limba aceasta, o înmiită trebuință impune cunoștința(cunosterea)ei.” si poate in germana ca sa inteleaga si altii:”„Ich sehe nicht die Notwendigkeit, diesem Land eine neue ofizielle [sic!] Landessprache zu verordnen. Wir besitzen bereits eine Landessprache. Diese ist weder die deutsche noch die ungarische Sprache, sondern die rumänische Sprache, die Sprache der Bevölkerungsmehrheit.“

  12. @Marele Urs :nomadule,la vizita împăratului Iosif al II-lea in Ardeal ( (1773) acesta a exclamat in fata unor locuitori din zona Nasaudului ,iesiti sa il intimpine : „Salve sis tu parve Romuli nepos!”Nu iti traduc,ca nu are rost sa ma incurc cu un prost,fie el si maghiar!Am pretentia ca Iosif al II-lea cunostea mai multa istorie ca tine despre Transilvania!Voi, nomazii baschiri,v-ati ingropat cu caii pana la 1600-1700,obicei tipic mongol!Scrierea secuilor este falsa ,fabricata pe la 1500,sunt tot nomazi baschiri,nu au vorbit alta limba decat maghiara,neam de neamul lor!

  13. Veorica analfabeta a fost aclamată de susţinătorii ei, însă nu a scăpat de apostrofări şi ironii. „Mergeţi mâine la şcoală, pe clasa I, să faceţi A, B, C, D, să învăţaţi, doamnă, că habar nu aveţi”, i-a strigat un bărbat aflat în mulţime.
    „Tăiaţi pensiile speciale!”, i-a cerut un alt nemulţumit.
    „Veac nu le taie, huo, numai măriţi la bugetari, mărţi întruna”, a fost răspunsul primit, tot din mulţime.
    O femeie i-a cerut premierului să plece din politică, însă acesta i-a răsuns că nu vrea.
    Alţi oameni s-au înghesuit, însă să îşi facă fotografii cu Veorica şi să îi sărute mâinile.

    Uite-o pe analfabeta in VIDEOclipul de mai jos cum s-a strecurat cu capul in jos, printre oamenii care o ironizau:

    https://adevarul.ro/locale/hunedoara/video-viorica-dancila-abordata-acid-timpul-baii-multime-facute-Tebea-mergeti-scoala-clasa-intai-invatati-a-b-c-d-1_5d74f8d1892c0bb0c6683009/index.html#gallery_currentImage

  14. PM este femeie tu fiind tot femeie nu suporti ca una din surate sa fie mai bine vazuta, multa sanatate poate scapi de ura…

  15. „…Cu biciul nici Atila cu hoardele de schiti /Nu poate frange neamul nepieritoarei ginti! /Intr-un pradalnic tropot navala lor sporeste /Iar slavii va-nconjoara ca marea intr-un cleste./Si totusi ,limba voastra prin timpi a strabatut,/E dulce,cum e mierea si-mi place s-o ascult ! /Prin ce miracol insa si cum a biruit/ aevea limba voastra,pe drept ramai uimit …”-aceasta adevarata oda inchinata romanilor,istoriei si limbii lor a fost scrisa la 1623 de Martin Opitz,poet erudit,dascal si diplomat german …n-ar fi rau daca poemul ar fi citit in intregime de urmasii celor pe care Martin Opitz ii omagiaza in cuvinte pline de o sincera admiratie ;retine,mare urs :1623

  16. …Martin Opitz,Zlatna sau despre cumpana dorului ,1623(oda romanilor),Tiparituri vechi / Poem rasadit in romaneste de Mihai Gavril dupa Martin Opitii(1597-1639),Bucuresti,1999 ;Sursa facsimilelor :Universitatea Humbolt ,Berlin/transcrierea in germana a poemului pe Proiekt Guttemberg

  17. Este adevarat ca este un erou roman atemporal , dar ma inreb daca Avram a nost , ar fi fost mandru sa vada o tara in care statul roman este minimalist in detinerea de active , in timp ce statul austeiac controleaza bancile , petrolul , 1/din gaz ;statul maghiar detine banci mai mari decat statul roman , socierate de petrol , terenuri rascumparate cu aur de romani si reintrate la nepotii grofilor in patrimoniu ; statul german detine banci , societate de electricitate si gaz , fabrici in lon pentru propasirea iobagiei si marirea deficitului comercial cu fosta patrie hitlerista etc .
    Cred ca trebuie sa vedem in ce tabara ne-am bagat , ca prietenii vad ca sunt mai sireti ca Dumnezeu chemat de romani sa ne apere de ei , si sa incepem sa folosim flitul in relatia cu ei dupa model turcesc .
    Iarasi ma gandesc cum ar calcula Iancu pensile ostasilor ce au luptat doar pe calculator , pentru drepturile romanilor si demnitatea nationala ?

  18. @Marele URS: Tu ori esti prost ori iti place sa o iei la bot de fiecare data cind dai cu ritul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.