Scandal de la bani în USR

UPDATE Reprezentanții USR au afirmat că secretariatul general va evalua diversele acuzații interne, transmise „pe surse” în mass-media, cu privire la contractele încheiate de unele filiale ale formațiunii în campania electorală. Partidul precizează că, din primele informații, acuzațiile sunt nefondate.

UPDATE Mirel Axinte, membru al USR din 2018, răspunde nemulțumirilor și discuțiilor legate de probleme ale organizației din Giurgiu, respectiv contracte, de 5.000 lei fiecare, cu mai multe firme care aparțin unor membri de partid. El scrie pe Facebook că i se pare trist că lupta pentru putere a ajuns aici.
„Giurgiu era o lume străină USR-ului. În 2016 a avut 2,9%. Ăsta e Giurgiu. În 1996, anul victoriei CDR/Constantinescu, în Giurgiu primăria a fost câștigată de candidatul PSM, un mafiot local, domnul Iliescu. Apoi a mai câștigat-o de 3 ori și a preluat și PNL local. USL a fost pe cai mari și așa a rămas. Giurgiu nu e doar un județ roșu, e un județ în care forța transpartinică a PSD-PNL-ALDE e mai mare decât în majoritatea județelor. Să nu uităm că președintele PNL Giurgiu spunea în primăvară că vrea amnistie. În Giurgiu e o o colcăială transpartinică și de înrudire (sunt rude unii cu alții, transpartinic – azi se văd verișorii la grătar, mâine se duc fiecare la partidul lui). Într-un județ cu puțini oameni independenți, în afara rețelelor clientelare, cu puține resurse umane de „tip USR”.
USR Giurgiu a avut la aceste europarlamentare a 3 a creștere pe țară (dacă luăm București ca o singură filială), cu o creștere de 436,74%, după Diaspora (466%) și Sălaj (465% – județul lui Cioloș), iar PLUS Giurgiu e abia în curs de formare. Creșterea Alianței USR PLUS față de USR 2016 la nivel național a fost de 265%.
Am livrat la USR Giurgiu analiză, poziționare politică, strategie, prioritizare geografică, idei de evenimente, mesaje.
Îl cunosc pe Cosmin Andronache, președintele USR Giurgiu, din 2012, când eram pe baricade împotriva USL. Mi-a cerut sfatul și când a decis să-și lase jobul de IT-ist pe mii de euro ca să facă turul ruralului giurgiuvean într-o filială cu 12 membri și un scor sub 3% în 2016. A făcut prozelitism USR în județul Giurgiu până a ajuns în spital (LE: de la epuizare, nu l-a bătut nimeni).
Informal, am discutat despre USR Giurgiu și extindere și poziționări de câteva ori pe săptămână de când e președintele filialei județene Giurgiu. Așa cum mai discut în USR și-mi mai cere x sau y părerea.
Din 2018 am avut un contract de 500 lei/lună pentru social media, dincolo de consultanța informală. Doar 500 de lei fiindcă nu aveam timp să mă ocup full time de o pagină de Facebook și nici n-a fost o prioritate a USR Giurgiu.
În campanie mi-a cerut ajutorul fiindcă avea încredere în mine și în ideile.și sfaturile mele și pentru că știam Giurgiu (sunt giurgiuvean) și ce făcuse filiala din 2018 până atunci. Însă acum avea nevoie de mai mult.
Ce am livrat e la USR și AEP.
Fiind membru USR, eu nu pot lucra decât cu USR, altfel as fi în conflict de interese. Nu poți fi membru al unui partid și lucra cu alt partid. Milionar excentric nu sunt.
Și nu sunt singurul, sunt mulți alții. Așa e și normal, în opinia mea.
USR Giurgiu a livrat un rezultat bun pentru Giurgiu, în contextul dat, apropo de o discuție despre rezultatele din filiale în care nu se lua contextul în discuție (una e să fii județ roșu, una e să fii în fief PNL puternic, una e să fii filială județeană la început, una e să fii județ eminamente rural, una e să fii centru universitar și fief rezist cu proteste la care au participat zeci de mii de membri). E o creștere bună și un scor decent. Probabil s-ar fi putut mai mult, dar eu eram mai pesimist (inclusiv la scorul general al Alianței – eu mizam la wishful thinking pe un 20-21%).
E trist că lupta pentru putere din USR a ajuns aici, à la PNȚCD. Rezultatul excelent din 26 mai a luat prin surprindere oameni care erau în bloc starturi să sară la gâtul lui Barna pentru eșecul electoral pe care scontau și acum respectivii încearcă o altă abordare.
Am făcut precizări publice fiindcă au fost acuzații publice. Și asta e tot, nu-mi place să apar la TV nici direct, nici prin telefon (deci nu mă mai sunați) și nici n-am de gând să intru în ping pong-uri și clinciuri publice despre USR.
Precizez că nu am fost niciodată membru PSD sau al altui partid de acest gen. Am fost între 91 și 98 membru PNL, începând de la liceeni. De atunci n-am mai fost membru al vreunui partid.
Când am intrat în USR, unii s-au bucurat că o să „fie distracție”, tămbălău, rebeliune. Dacă voiam asta, rămâneam în afara USR. M-am concentrat pe lupta cu PSD și pe comunicarea în afara partidului, de aia am și preferat să rămân simplu membru, fiindcă era mai important să-mi folosesc energia în lupta din afara partidului decât în cea din interior. La campania la nivel de simpli membri și simpatizanți m-am implicat mai mult decât m-aș fi așteptat, în condițiile în care, din cauza coloanei și herniilor de disc, nu am voie să stau mai mult de 30 de minute neîntrerupt în picioare sau în cur. Cu toate astea am stat ore întregi și la semnături și la promovare în teren. Mai puțin decât alții (la sectorul 2 sunt eroi), dar mai mult decât mă așteptam și puteam, fizic vorbind.
Toată chestia asta îmi lasă un gust amar, dar și un chef de implicare crescut. Deși consider în continuare că, pentru mine, cel puțin, energiile ar trebui să meargă mai bine spre lupta din exterior decât pe luptele interne. Dar, iată că nu se poate”.

Pe grupul intern de Facebook „USR – Poiana lui Iocan” au apărut discuții legate de probleme ale organizației din Giurgiu, respectiv contracte, de 5.000 lei fiecare, cu mai multe firme care aparțin unor membri de partid.
În grup, un membru al USR, Andreea Talmazan oferă detalii despre cele trei contracte, unele pentru închirierea sediului de campanie, altele pentru promovarea partidului în campania pentru europarlamentare. Aceasta a adăugat că rezultatele în campanie nu s-au văzut în organizația USR Giurgiu, deși au fost plătiți bani pentru promovare.
„Ați uitat de Giurgiu? Vă reamintesc. A fost descoperită o situație ciudată, spunea colega noastră, responsabil financiar BJ Giurgiu. Mai precis, sunt trei contracte, în valoare de 5.000 de lei fiecare, cu trei firme ale unor membri USR.
Un contract cu firma Breazu Renting Center SRL, în valoare de 5.000 de lei, pentru închirierea unui sediu de campanie. Cosmin Andronache, preșdintele filialei județene Giurgiu, spune în postarea sa că banii, plătiți la începutul lunii iunie, au fost returnați. Nu spune când, mai exact. De reținut că Andronache Cosmin este proprietarul clădirii în care se află sediul firmei pe care o deține cu încă un asociat și care a subînchiriat spațiul filialei județene Giurgiu.
Un al doilea contract est cu firma Eriska, înființată în octombrie 2018, care are sediul în același spațiu cu USR Giurgiu, firmă care-i aparține lui Mirel Valentin Axinte. Mirel Axinte a intrat în USR pe 5 noiembrie 2018. Din noiembrie primește lunar 500 de lei pentru administrare cont social-media pentru redactara și trimiterea de comunicate de presă și pentru analize politice. Pntru luna de campanie a încasat 5.000 de lei. De remarcat este faptul că pagina de FB USR Giurgiu este la 1.000 și un pic de like-uri, în toată campania nu a avut nicio postare proprie, ci doar redistribuiri sau repostări de pe pagina națională. La o simplă căutare pe Google, singura realizare notabilă est o conferință de presă postată pe youtube cu 92 de vizualizări. Pentru luna de campanie nu există niciun raport!
Un al treilea contract este cu firma Tavimed, a președintelui filialei Ogrăzeni, Alexandru Ionuț Ciprian. Obiectivul contractului îl reprezintă cercetările sociologice. La un alt search pe google, nu am găsit nimic lgat de vreo măsurare sociologică în Giurgiu. Dar nici vro firmă care are codul CAEN 4520 (întreținere și reparații auto). Pentru că nu s-a făcut niciodată publică lista cu angajații de la Secretariatul General al USR, nu știam că Alexandru Ionuț Ciprian este unul dintre ei. Am aflat de la colegii din USR care au astfel de informații. Pentru luna de campanie nu există NICIUN RAPORT. Deși le-am solicitat în mod repetat, nici Cosmin Andronache, nici Mirel Axinte, nici Alexandru Ionuț Ciprian nu au prezentat vreun raport al muncii celor doi”, scrie Andreea Talmazan, în grupul intern de Facebook al partidului, potrivit mesajului obținut de Mediafax.
Aceasta amintește și de problemele la USR Sector 3, pe marginea cărora au exista discuții și nemulțumiri în interiorul partidului, pe grupul de Facebook al formațiunii.
„Cristian Ghinea, după, cum ați aflat, îi acuză pe colegii mei Bogdan Stroe, Teodora Stoian și Sorin Pavel cum că au făcut aranjamente pe banii partidului. Îi acuză că sunt prieteni și că din acastă calitate primii doi i-ar fi atribuit un contract celui de-al treilea”, arată sursa citată.
Iulia Ramona, tot de la USR Giurgiu a relatat, pe grupul intern de Facebook, și că organizația se laudă cu șapte filiale locale, însă șase dintre acesta nu există în acte.
„În data de 7 iunie am primit situaţia plăţilor de campanie până la acea dată, pentru filiala noastră. Am descoperit astfel trei plăţi de câte 5.000 de lei fiecare, către trei firme din judeţ. Una dintre ele este pentru închiriere sediu de campanie. Noi nu am avut sediu de campanie. Una este pentru servicii de administrare cont social media (pagina de FB a filialei), pentru realizare comunicate de presă şi analize politice. Pe perioada campaniei nu s-a investit nici un leu în pagina Filialei Judeţene, nu s-a produs conţinut local, ci doar au fost preluate postări de pe pagina narţională. Nu s-au realizat şi trimis comunicate de presă. Nu s-a realizat nicio analiză politică. Una este pentru o firmă în baza unui contract în care se angaja să se facă cercetări sociologice. Nu s-a realizat nicio cercetare sociologică. Iar firma are ca obiect de activitate codul CAEN 4520.
Mai adaug că una dintre firme este administrată de preşedintele filialei judeţene Giurgiu, iar cealaltă firmă este administrată de preşedintele preşedintele filialei locale Ogrăzeni. Ce ar mai fi de adăugat: Deşi Giurgiu se laudă cu 7 filiale locale, 6 dintre acestea nu există în acte. Adică, nu există cerere de înfiinţare filială locală, nu există decizie BJ de înfiinţare filială locală şi implicit nu există procesul verbal de înfiinţare filială locală în baza deciziei BJ. Toate acestea fac subiectul unei sesizări trimise către BN”, a scris Iulia Ramona.
Mediafax a relatat, duminică, faptul că persoane din USR, printre care și Cristian Ghinea, ales europarlamentar, sunt nemulțumite de faptul că o agenție media administrată de Sorin Pavel, membru USR, ar fi încasat 8.000 euro pentru servicii de promovare în mass-media în campania pentru europarlamentare, potrivit unor surse politice.
Într-o postare pe grupul intern de Facebook „USR – Poiana lui Iocan”, obținută de MEDIAFAX, Teodora Stoian oferă explicații colegilor nemulțumiți din partid, care au reproșat că este o problemă de etică faptul că un membru al USR este angajat la firma care a prestat servicii pentru partid, în baza unui contract.
Unii membrii ai USR au comentat la această postare, cum ar fi Ferenc Istvan Kabai de la USR Sălaj și Daniela Tarnovschi, membru al USR Sector 3, că Cristian Ghinea ar lansa astfel de acuzații pentru că are interes în a cansă candideze pentru șefia filialei partidului din Sectorul 3, care are alegeri duminică, 23 iunie, potrivit comentariilor celor doi, obținute de Mediafax.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. Va dati seaama daca fomistii astia se bucura la contracte de 5000 de lei (!!), pai daca or veni la putere cred ca hoardele tatarasti sau hunii lui Attila vor fi ca niste copilasi din corul bisericii fata de ei, vor rade totul, ca lacustele !

  2. Mai exista idioti care mai cred ca aceste gasti dupa cum zicea Vadim e oterlopi pe aceste gasti numite partide ii doare de tara ,popor si viitorul tarii?i

  3. Astia sunt cu foamea in gat mai rau decat Pedeleprele PNL-iste!

  4. Eu nu m-as preocupa atat de modul cum cheltuiesc banii cei de la USR. In schimb, sunt foarte curios sa stiu de unde ii au !!!!!

  5. nu stiu cat de serioasa i cestiunea cu juvanbis nushce la Con sil d Ioropa.SUNT MAI MULTE VARIANTE (a) daca i intoxicare …cu ce scop ..dar trecând peste aranjamentele omniprezente ..ce calitati au cacanarii astoia bre ciordos si barnea si ce nu are DOMNUL MIRCEA DIACONU ..poate vreun dashtept da analiza ..sa mi esp,liceasca..a doua cestiune…sa sw fi convins si altii ca preshdentia de STAT este o cacoiula pre mari pentru un cap tembel si somnoSOROS?? ori il cheama tantik merkl s o mangaoie pa DUCI..?? tatu i posibilitati ca totu i nebunie si tembelism ..Roamnia i ca u TIR condus de un propitar de GHIOCI ..

  6. Pentru mine, imaginea USR va fi data-intotdeauna- de imbracamintea soioasa, de om al strazii, pe care o avea un nespalat pletos gasit dormind pe bancile Parlamentului! Astia au lasat in urma civilizatia si bunul simt! Nicicand mesajul politic nu a fost dus mai jos si atat de desantat.
    Tot asa, indiferent ce ar scrie azi sau maine, pe Alina Mungiu-Pippidi o voi asocia cu imaginea de pe culoarele Parlamentului, pasind tantos ca o ratusca si conducand un sir intreg de pedelepre, in frunte cu piticul atomic Boc!

  7. Izact cum au apărutara astia din Uniunea Smintitilor Romani zisa și USR,tot așa or sa dispară.Poporu’ votant, așa prost cum îl cred ei, o sa se prinza c-a fost tras pe sfoară de niște zmecheri plimbați prin vest ,câ nu e nimic da capu’ lor și s-ar putea sa aibă bruscs doua șocuri ,unu mai mic la prezdizdentiale, și altul ,fatal, la spalamentarilii de la anu..Ar mai fi totuși ceva:dacă nu e luata partea de alegeri din curtea securistilor din setese, indiferent ce votează poporu’,o sa iasă tot ce vor ei și asta pen’ca nimeni nu e-n stare sa controleze seteseu.Fac ăștia ce vor ei cu voturile prostimii.Zăpăcesc in asa hal electronii liberi incat apar unguri si useristi acolo unde nici dracu’ n-a auzit de ei si dispar pesedeii de zici c-a dat cineva cu flit.Crez cu toată convingerea ca rezultatele alegerilor euroiparlamentare reprezinta o manevra securista reusita de prezervare a puterii subterane a statului paralel și mafiot.Acest prim test reușit ,le va da curaj sa-ncerce sa masluiasca și viitoarele alegeri,din moment ce nimeni nu-i poate controla și nimeni nu-i oprește.Ce nu-telegeti?A fost un ordin extern de distrugere a pesedeilor.Ordinul a fost executat,întocmai și la timp,iar pesedeii stau ca prostii cu mainile pe piept și privesc ca curca-n lemne fără sa facă nimic,ba sa mai și cotonogesc intre ei.

  8. Minunat articol , plin de invataminte , dar am o intrebare ; da’ poporul roman unde este ? Vad ca nu apare nicaieri in articol. Totusi articolul este plin de invataminte ! Iata , spre exemplu , eu am inteles cum vrea USR sa salveze Romania ! Vivat !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.