Scapă unul, scapă toți!

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a modificat, marţi, Legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, astfel încât dacă unul dintre inculpaţii acuzaţi pentru aceeaşi evaziune fiscală achită prejudiciul – majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile – atunci toţi acuzaţii scapă o singură dată de urmărirea penală.

Proiectul va fi votat decizional, miercuri, de către deputaţi, au declarat surse politice citate de mediafax.ro. „Dispoziţiile art.10 alin. (1) se aplică tuturor inculpaţilor care au săvârşit împreună una dintre faptele prevăzute de art.8 şi art.9, indiferent dacă plata prejudiciului a fost efectuată doar de către unul sau de către o parte dintre aceştia”, prevede amendamentul adoptat în raportul suplimentar, marţi, în şedinţa Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor.

Proiectul care modifică Legea pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale urmează să ajungă la vot, în plenul de miercuri al Camerei Deputaţilor, for decizional pentru iniţiativa legislativă,

În forma amendată de Comisia juridică, la începutul lunii octombrie, articolul 10 al proiectul prevede că: „(1) În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art.8 şi 9, dacă, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, se va dispune, o singură dată, renunţarea la urmărirea penală” .

De asemenea, au fost introduse trei noi alineate de către deputaţii jurişti, în şedinţa din 9 octombrie a Comisiei parlamentare.

După alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alin. (1¹) – (1³), cu următorul cuprins:

„(1¹) În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art.8 şi 9, dacă, în cursul judecăţii până la terminarea cercetării judecătoreşti, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, instanţa va dispune, o singură dată, pedeapsa amenzii penale”.

(1²) În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art.8 şi 9, dacă este stabilită prin hotărâre judecătorească obligaţia inculpatului de a acoperi în termen de un an de la pronunţarea sentinţei, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, instanţa poate dispune, o singură dată, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. În situaţia în care condamnatul nu acoperă suma dispusă în pedepsei sub supraveghere se va transforma în pedeapsa închisorii cu executare. termenul stabilit, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere se va transforma în pedeapsa închisorii cu executare.

(1ᶾ) În cazul în care mărimea evaziunii fiscale prevăzută la art.8 şi 9 justifică o astfel de măsură instanţa poate dispune acoperirea sumelor prevăzute la alineatele precedente într-un interval de 1-3 ani, neplata acestora având urmările prevăzute în alineatul precedent”, prevăd amendamentele adoptate de Comisia juridică a Camerei în raportul de admitere a proiectului de lege.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

6 Comentarii

  1. Noi sintem un popor de adormiti care ii lasam pe politicieni sa faca tot ce vor ei si nu procedam exact ca poporul francez.

  2. Legea este de bun simt si in limitele normalului. Ce poate fi mai firesc decat o lege pe care infractorii o aproba si promoveaza pentru propriul beneficiu? Doar nu isi imagina cineva normal la cap ca PSD va promova o lege care sa dea puteri sporite si libertate de decizie magistratilor? Magistratura ar trebui desfiintata ca stiinta iar la orele de lucru manual din clasele primare sa se faca practica in teme ca ”smenul”, ”furatul din buzunare”, ”deschiderea usii cu agrafa”, ”patrunderea in casa pe fereastra”, etc. Avem ministru nou la invatamant dornic sa se afirme in fata lui mos Livache… La treaba!

  3. Instigare la furt pe fatza. Daca te prinde politia dai banii inapoi si scapi, daca nu te prinde continui pana te prinde. Cand te prinde zici ca-i prima oara, dai inapoi ce-ai furat ultima data si te-ai scos. Lege facuta de infractori pentru infractori. Ba esti nebun?

  4. Precis astia care au facut legea au fost violatori la viata lor. Pe vremea lu’ Ceasca daca violata era luata de nevasta de unul din violatori se termina cu happy-end pentru toti violatorii, adica erau cetateni model si treceau la urmatorul viol. Asa si cu astia, daca unu se sacrifica ceilalti sunt cetateni onesti si cinstiti. Numai PSD-istii, urmasii PCR-istilor puteau sa scoata o lege asa prolifica.

  5. Hotii hotilor dau legi in Romania ca sa poata fura si sa si poata scapa de puscarie.

  6. Iata ce a spus Moise (sic!) in Biblie : ” Ca romanul nu-i nici unu’ , unu-i hot si toti sunt unu’!”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.