Se ieftinesc convorbirile pe mobil

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) propune ieftinirea, de la 1 ianuarie 2020, cu aproximativ 10% a tarifului maxim de terminare pentru apelurile mobile actuale. ”Conform legislației europene, până la finalul anului 2020, cel târziu, operatorii prezenți pe piață unică vor practică același tarif de terminare la puncte mobile, respectiv același tarif de terminare la puncte fixe. Pentru că ne dorim că piață de comunicații electronice din România să își păstreze standardele de competitivitate, iar utilizatorii să beneficieze în continuare de oferte cât mai atractive, propunem reducerea cu aproximativ 10% a tarifului maxim de terminare pentru apelurile mobile actuale, că măsură tranzitorie până la stabilirea tarifului unic european. Tariful propus a fost calculat de ANCOM conform recomandărilor Comisiei Europene”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.
La dată de 20 decembrie 2018 au intrat în vigoare la nivel european prevederile Directivei (UE) 2018/1972 ce prevăd aplicarea, până cel târziu la dată de 31 decembrie 2020, a unor tarife maxime de terminare a apelurilor la puncte mobile, respectiv la puncte fixe, unice la nivelul Uniunii Europene.
Ca măsură tranzitorie, până la adoptarea unui tarif de terminare a apelurilor la puncte mobile unic la nivel european, ANCOM propune aplicarea unui tarif maxim reglementat de 0,76 eurocenți/minut, comparativ cu 0,84 eurocenți/minut, cât este în prezent. Noul tarif a fost determinat pe baza de analiză comparativă („benchmark”) la nivel european. Astfel, tariful s-a calculat că medie a tarifelor de terminare a apelurilor la puncte mobile stabilite în statele membre ale Uniunii Europene care au utilizat un model de cost LRIC pur. Noul tarif se va practică începând cu dată de 1 ianuarie 2020.
Operatori desemnați cu putere semnificativă de piață – Lycamobile S.R.L., Orange România S.A., Vodafone România S.A., RCS&RDS S.A. și Telekom Romanian Mobile Communications S.A. vor avea obligația să nu depășească tariful maxim reglementat pentru furnizarea serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile în propria rețea.
În acest context, ANCOM consideră că soluția potrivită pentru piață din România, pentru perioada până la aplicarea tarifului unic de terminare la nivel european, este revizuirea nivelului actual al tarifului tranzitoriu de terminare a apelurilor la puncte mobile, determinat că medie a tarifelor de terminare a apelurilor la puncte mobile stabilite în statele membre ale Uniunii Europene care au utilizat un model de cost LRIC pur, pe baza informațiilor din cel mai recent raport al OAREC privind evoluția tarifelor de terminare a apelurilor la puncte mobile la nivel european.
După parcurgerea procesului de consultare publică națională, tariful maxim reglementat pentru apelurile la puncte mobile propus de ANCOM va intră și în procedura de consultare europeană.
Tariful propus de ANCOM se va aplică, începând cu 1 ianuarie 2020, pentru apelurile naționale, pentru apelurile inițiate din Spațiul Economic European (SEE), cât și pentru apelurile inițiate din afară SEE, dacă acordurile internaționale în vigoare nu permit instituirea unui regim diferit de tarifare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4573 Articole
Author

2 Comentarii

  1. E uluitor cum nimeni nu a mincat usturoi si nimanui gura nu-i miroase! Grindeanu a cazut in sus din postul de prim-ministru, dupa sceneta cu Ponta, singuri prin cladirea guvernului. Acum are un salariu cit Casa Poporului, de care nu ii e dor. Nu exista limita a ridicolului, atunci cind serviciile isi protejeaza oamenii. Iar onor populimea inghite tot, dar tot!, fara sa cricneasca, minus furiile declansate, programat, pe internet. Bravos natiune, spre p(op)ulism in zbor!

  2. Care comvorbiri se ieftinesc: cele nelimitete în rețele fixe și mobile? Cu legile Vâlcov-Dragnea care credeau că micșorează jăcmaneala multinaționalelor s-au scumpit discret cu minim 10 % Abomamentele la companiile de telefonie fixă care au, sigur, și telefonie mobilă. Și atoritarul ANCOM dacă vrea să reglemeteze ceva în România să reglementeze în lei, repet în LEI, adică în banii care-i primesc românii cei mulți în România țara lor. Fiincă operatorii cel puțin cei de telefonie fixă fixează cursuri care NU au legatură cu cursul BNR Euro-Leu. Pe luna iulie la unul operatori cursul trecut pe Factură a fost 1 Euro = 4,849 lei! Dacă ANCOM regementeză în ero cenți, RCS&RDS și Telekom hotărăsc: “luna asta atâția bănuți costă euro centul”! Iar plătitorii de impozite primim de la cei ce trebuie să ne apere texte “despre standardele de competivitate”! APC și ANCOM se aude?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.