Senatorii bulversează ordonanța care prevede amânarea plății ratelor

Comisiile economică și cea de buget-finanțe din Senat au abrogat o prevedere din Ordonanța privind amânarea plății ratelor la credite (oug 37/2002) care garanta că toți cei care își suspendă ratele nu vor rămâne fără locuință. Conform anexei nr. 1 la raportul comun al celor două comisii, articolul 5 din OUG 37 se abrogă. Conform acestui articol, statul român, prin Ministerul Finanțelor, garantează în procent de 100% plata dobânzii calculate aferentă creditelor ipotecare contractate de debitori persoane fizice.

Finanțele sunt autorizate să mandateze Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri în vederea emiterii de scrisori de garanție în numele și în contul statului în favoarea creditorilor. Acordarea și derularea garanțiilor de stat se realizează pe baza unei convenții de garantare încheiate între FMGCIMM și creditori. Amendamentul abrogării articolul 5 a fost luat cu majoritate de voturi, potrivit raportului.

OUG 37 își face în prezent efefctele în sensul că statul garantează dobânzile la creditele ipotecare ale căror rate au fost amânate ceea ce înseamnă că va despăgubi băncile și IFN-urile care nu vor mai încasa respectivele dobânzi de la clienți, urmând că ulterior să-i execute silit pe rău-platnici. OUG prevede că dobânzile, care reprezintă în jur de o treime din ratele la creditele amânate pe o perioada de până la nouă luni, vor trebui rambursate ulterior, începând de anul viitor, într-un interval de 5 ani, ceea ce înseamnă că rată la credite va fi mai mare, după finalul perioadei de amânare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4575 Articole
Author

3 Comentarii

  1. zamfir le bulibaseste pe toate!inginerul chelea

  2. Adica o trag in realitate. Articolul asta trebuia sa apara cu bulina cu P. E platit de banci.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.