Seria B.D. – la TVR 1, sâmbătă, din 6 iunie

Cine vă recomandă? Cine să mă recomande? Vocea şi talentul meu!”- 10 replici celebre din seria „Brigada Diverse”.

Ce ar mai fi de spus care să recomande seria „B.D.”? Cele trei filme ale seriei „Brigada Diverse”– una dintre cele mai de succes colecţii ale cinematografiei româneşti – vor putea fi urmărite sâmbăta, la TVR 1. Din 6 iunie, ora 21.10.

De câte ori nu am râs alături Trandafir, Patraulea, Gogu, plutonierul Căpşună, căpitanul Panait sau sergentul-major Cristoloveanu? Replicile îndrăgitelor personaje ale celebrei serii Brigada Diverse au devenit antologice şi parte a conversaţiilor noastre de zi cu zi. Nu doar ale generaţiei părinţilor noştri, ci şi ale tinerilor de azi.

Iată 10 dintre amuzantele replici pe care le-am ascultat rostite de câteva dintre cele mai mari nume ale cinematografiei româneşti – Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Jean Constantin, Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dumitru Furdui, Iurie Darie – în cele trei filme ale seriei regizate de Mircea Drăgan:

Trandafire, Patraulea, dormiţi, mă?

Spune cu ce ai greşit, ce-ai pe suflet? Dar mai repede, că aşteaptă şi alţi păcătoşi.

Aştia sunt şi tâmpiţi, şi păguboşi. Intră de 5 ori pe an la puşcărie şi se au bine cu miliţia.

Balet, asta pretind de la voi, balet!

Cine vă recomandă? Cine să mă recomande? Vocea şi talentul meu!

Ghiozdanele şi la şcolă cu voi! De data asta, pe termen lung!

Domn’e, ce ne facem? Că împotriva dorinţei noastre, mereu dăm de dracu’!

Bine, tovarăşu’, să jefuieşti dumneata sfânta mănăstire, să împumuţi bani de la măicuţe şi s-o întinzi englezeşte?

Dacă era o icoană simplă, însemna 2-3 ani de puşcărie. E o icoană făcătoare de minuni asta, îţi dă 6-7 ani. 7 ani şi ceva.

Domnilor, ştiu să cânt. Am o diplomă de participare!

Una dintre cele mai de succes colecţii ale cinematografiei româneşti, „Brigada Diverse” este o serie de trei filme regizate de Mircea Drăgan, după scenarii realizate de Nicolae Ţic. Varianta autohtonă a celebrei serii franceze a Jandarmilor, „B.D.” a adunat cele mai mari nume ale filmului românesc de la începutul anilor ’70. Cele trei părţi ale evergreen-ului comediei româneşti pot fi văzute de telespectatorii TVR 1 sâmbăta seara, de la ora 21.10, începând din 6 iunie.

Brigada Diverse intră în acţiune”, în prima sâmbătă a verii 2020 la TVR 1. Primul film din seria „B.D.” prezintă două cazuri rezolvate de Brigada Fapte Diverse (prescurtată B.D.) a unei secţii de miliţie din România comunistă: furtul unui căţel şi dispariţia unei broşe. În ambele cazuri, rezolvarea acestor mărunţişuri duce la descoperirea unor infracţiuni de mai mare importanţă, şi anume uciderea şefului unui serviciu comercial de la o întreprindere (unde se petreceau delapidări) şi furtul sistematic de mărfuri din Magazinul Universal Victoria.

Brigada Diverse în alertă!” este a doua producţie a seriei şi prezintă alte două cazuri rezolvate de Brigada Fapte Diverse: descoperirea şi anihilarea unei bande de răufăcători care punea în circulaţie bani falşi, cumpărând tablouri valoroase de la colecţionari amatori şi revânzându-le apoi la „Consignaţia”, precum şi destrămarea unei reţele de hoţi din locuinţe, din care făcea parte un grup de femei (Vasilica Tastaman, Carmen-Maria Struja, Lucia Boga) care se dădeau drept văduve, spre a stârni compasiunea unor creduli şi a-i jefui. Filmul se vede la TVR 1 pe 13 iunie, tot de la 21.10.

Iar pe 20 iunie, suntem alături de „B.D. la munte şi la mare”. Al treilea film din celebra serie prezintă alte două cazuri rezolvate de Brigada Fapte Diverse: descoperirea şi anihilarea unei bande de traficanţi de droguri care transporta materiale stupefiante prin RSR şi arestarea unui infractor străin, originar din România, care dorea să organizeze o reţea de furt şi export în stil mare de icoane peste graniţă.

Scenariul „Brigada Diverse” a fost scris pentru 11 filme de o oră şi 45 de minute fiecare, însă, în final, au fost realizate doar trei filme, după ce un general al vremii s-a simţit deranjat de felul în care era prezentată Miliţia în desfăşurarea acţiunii. După cum se ştie, un cuvânt spus „unde trebuia” era de ajuns în perioada respectivă pentru ca totul să se sisteze, lăsând astfel cinematografia română mai săracă. Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu, Jean Constantin, Dumitru Furdui, Iurie Darie şi ceilalţi actori care au dat viaţă personajelor seriei au făcut însă ca „Brigada Diverse” să rămână peste timp unul dintre titlurile etalon ale comediei româneşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Acel general a fost un BOU,se credea mai presus de ZEII SACRII ai cinematografiei romanesti.Ce filme se fac azi???,cu replici..sa-mi bag…sa te…

  2. Mie imi place replica lui Iurie Darie catre Toma Caragiu : „Tovarase capitan, ce faci, domnule ? „

  3. Totuși un adevarat ziarist poate săpa sa aflăm și noi cine era acel cacăcios de general milițian din cauza caruia sa sistat restul productiei BD?Atunci ca și acum niște căcănari ajung ghenerali la apelul bocancilor-peste noapte,din magazioneri cu gestiune la izmene,și decid ceva ce-i depășește cu ani lumină! cinematografie,artă,politică! Ei niște izmenari,de la IZMANĂ.

  4. Nu există ceva mai antologic și reprezentativ pentru “progresul” nostru decât filmarea în care cei trei eroi principali ai filmului, numai zâmbet, în haine vărgate, merg sprinten cu spatele pe coridorul închisorii, spre detenție, pe o muzică pe o muzică de bună dispoziție.

  5. Cred ca Textele Literare nu erau ale lor, ci erau textele Literare , celor ce Scriau Texte Literare . Da , eu am Dosar de Securitate , la CNSAS , in Bucuresti , dar Ei Aveau Dosare de Securitate ? Asta este Intrebarea ! Pe Dem Radulescu , l-am vazut dupa Anul 1990 , la Mare la Eforie Sud , si am zis ca am sa-i zic si Lui Ceva , si in timp ce era pe o banca de Lemn , la Eforie Sud , cu Dan Spataru , i-am Zis , ca mai Intai Painea , si dupa aceea Circul ! Si i-am aratat , ca am cumparat , un Bilet , pentru Seara , la Spectacol . Pe Jean Constantin , am auzit , ca venea la Magazin , pe Calea Victoriei , din Bucuresti , pentru Calcat , Pantalonii , la Dunga ! Dar nu l-am vazut , in realitate , poate doar , l-a Spectacol . Pe Puiu Calinescu , l-am vazut intr-un Spectacol in Bucuresti , de cand aveam eu Varsta de 5-6 Ani de Zile . Si avea niste Figuri , incat Toata Sala De Spectatori , Radeau ! cu Totii Impreuna !

  6. Este pentru prima data cand am vazut Filmul , Filmul este de Comedie , dar daca Stai sa Traiesti acele Timpuri , cam piere cheful , de a mai Rade ! Si cu toate astea am Tait acele Timpuri , si Suprasolicitarea de Seriozitate , ne-a pierit Cheful , de a mai Rade ! Si Stai si te Intrebi : Acestia au Fost Actorii ? Cand au mai avut ei Timp , sa mai si Rada ? , daca au fost asa de Seriosi ! Este o Seriozitate asa de Mare , incat parca Nervii Ajung in Stomac , ca parca Nici Pofta de Mancare nu mai avem , de asa de mare Seriozitate ! Ca parca si Astazi Simtim tot asa de Mare Seriozitate , daca stam sa Privim si sa Traim acest Film . Parca Nea Marin Miliardar era mai Vesel , Nea Marin nu era asa de Serios ! Era mai popular , mai Vesel !

  7. Premiera , a fost la 14 Decembrie 1970 , chiar ca eram curios cand a fost realizat Filmul , deoarece in Film , am vazut , Masini foarte Vechi , Case Vechi , iar Actorii aveau Varsta cam de 40 de Ani . In 1970 , mai Existau Case , pana in Anii 1975-1984 . Dupa Anii 1975-1984 , au aparul Blocurile in Bucuresti . Toma Caragiu , a Trait pana pe 4 Martie 1977 , cand Catelul Latra , Sotia Actorului a iesit , cu Catelul , din Blocul Scala , din Bucuresti , si a Scapat !

  8. Se Mananca Scoartza de Copac , dar Scortzisoara , si cu Orez cu Lapte , si face Bine la Stomac .

  9. Poate Pune vre-o Statuie in Bucuresti , in Piata Universitatii din Bucuresti , O Statuie a Libertatii , pe Spatiul Verde de Langa Teatrul National .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.