Zile de foc pentru România, în Parlamentul European. Același spațiu Schengen, discuții noi

Parlamentul European discută luni un raport în favoarea admiterii României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, marţi fiind programat votul, însă decizia finală pe acest subiect revine Consiliului UE. Documentul a fost adoptat în noiembrie de Comisia pentru Libertăţi Civile din PE.

Comisia Libertăţilor Civile (LIBE) a reiterat în 5 noiembrie recomandarea adresată miniştrilor statelor membre Uniunii Europene (UE) de a aproba rapid aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, ca membre cu drepturi depline.

O abordare în două etape – suspendarea controalelor la frontierele interne maritime şi aeriene, urmată de eliminarea controalelor la frontierele interne terestre – implică un anumit număr de riscuri şi ar putea să aibă un efect negativ asupra viitorului extinderii spaţiului Schengen, subliniau membrii Comisiei.

Astfel, eurodeputaţii cereau ca decizia să fie luată sub forma unui ”act juridic unic”. Ei îi îndemnau, de asemenea, pe miniştrii UE să ia o decize cu privire la aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen, imediat ce această ţară va îndeplini criteriile de aderare.

Membrii Comisiei subliniau că spaţiul Schengen este un dispozitiv unic în felul său şi una dintre cele mai mari reuşite ale UE, iar mânarea aderării depline a României şi Bulgariei are consecinţe negative atât asupra celor două ţări, cât şi asupra întregii Uniuni.

Menţinerea controalelor la frontierele interne şi reintroducerea lor în spaţiul Schengen pot afecta încrederea cetăţenilor în instituţii în în integrarea europeană, sublinia Comisia LI BE.

Această menţinere a controalelor are de asemenea consecinţe economice negative asupra pieţei interne a UE şi asupra importurilor şi exporturilor dinspre şi către România şi Bulgaria, insistau eurodeputaţii.

Extinderea spaţiului Schengen sau libera circulaţie a cetăţenilor UE nu ar trebui să fie afectată de efectele negative ale lacunelor altor politici UE precum cele referitoare la azil şi imigraţie, aprecia LIBE.

”Comisia Libertăţilor Civile a reafirmat că Bulgaria şi România ar trebui să devină membre cu drepturi depline ale spaţiului Schengen şi a respins perspectiva unei aderări parţiale, mai întâi cu frontierele aeriene şi maritime şi apoi cu frontierele terestre”, a declarat atunci  raportorul Serghei Stanişev, din cadrul grupului parlamentar european al socialiştilor şi democraţilor (S&D).

”Această abordare în două etape creează un precedent periculos, care nu doar că nu are nicio bază juridică solidă, dar care implică totodată inconveninete economice, sociale şi politice asupra UE”, a adăugat eurodeputatul bulgar. Acest proiect al raportului a fost adoptat de Comisie cu 36 de voturi la patru şi o abţinere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Un alt episod de umilire al celor doua tari. Din partea mea puteti sa va bagati senghenul si MWC-un cueur, domnilor birocrati corupti si indolenti bruxelezi.

  2. Intrarea Romaniei in spatiul schengen va duce la o invazie a imigrantilor musulmani spre noi. Nu este nici-un avantaj pentru noi. Dar holandezii vor bloca asta, pentru-ca n-au reusit sa puna mana pe portul Constanta sa-l falimenteze, in favoareea rotterdamului lor.

  3. Schengen este o himera prin care vesticii isi fac jocurile fata de Romania si Bulgaria!

    • Ce-ar însemna pentru mine dacă România ar fi în Schengen?
      Probabil un câștig de 15-20 minute, nemaifiind nevoit să prezinți un act de identitate la un punt de frontieră.
      Ce-ar înseamna pentru firmele care fac import și export?
      Trecerea TIR-urilor prin fostele puncte de frontieră cu o viteză de 10 km/h. Un câștig enorm.
      Dacă ținem cont că sunt doar 3 firme cu capital românesc în primele 100 de companii care fac export pot concluziona cine are interes să intrăm în Schengen! Dacă luăm în calcul și faptul că nu mai există punct de frontieră deci nu au cum să se mai facă controale prin sondaj TIR-urilor, evaziunea fiscală aproape că devine legală! Presiunea pentru intrarea în Schengen o fac tocmai firmele străine care momentan strâng din buci sperând să cedeze cât mai repede Ministerul Economiei și să vândă Portul Constanța unei firme olandeze cu capital majoritar statul olandez!
      De ce crezi tu că i-au hăituit pe Mazăre și pe văr-su Nicușor Constantinescu, că doar erau securici de-ai lor? Nărozilor le-a trecut prin cap să treacă Portul Constanța de la Ministerul Economiei la Consiliul Local Constanța. Eeee, alta era treaba dacă doreai să înstrăinezi patrimoniul orașului Constanța! Aveai nevoie de voturile a 2/3 din Consiliul Local Municipal. În subordinea Ministerului Economiei, Portul Constanța se poate vinde doar printr-o simplă OUG.
      De-al dracu’ n-aș mai vrea să intru în Schengen în următorii ani, echivalenți cel puțin anilor în care ne-a fost refuzată prin șantaj ordinar apartenența la Schengen!

  4. Iar ne rugam de ei sa ne primeasca in acest spatiu numit schengen,asa cum ne-am rugat sa ne primeasca in U.E.,in NATO.Dar interesul mare era al tarilor din vest sa fim primiti,datorita pozitiei geo-strategice a tarii noastre,datorita resurselor solului si subsolului,datorita industriei care trebuia distrusa pentru a nu concura cu aceste tari,datorita agriculturii care trebuia faramitata si adusa „la sapa de lemn”,datorita fortei de munca care era bine pregatita si de care aveau nevoie,etc.VOM FI PRIMITI IN SPATIUL SCHENGEN,DACA VINDEM SI PORTUL CONSTANTA SI CE A MAI RAMAS PRIN ACEASTA TARA.Portul CONSTANTA concureaza cu ROTTERDAM de la OLANDA ,care are drept de veto,ca si celelalte tari.

  5. Suspecta graba cu care vor sa primeasca Roamnia si Bulgaria in Schengen,dupa ce s-au chinuit ani de zile sa le tina departe de spatiul cu pricina, invocand motive aiurea .Nu am deloc incredere in politica si parlamentul european,ale carui interese in ceea ce ne priveste sunt mai abitir decat ale parlamentarilor romani.Cu-n presedinte care nu are nici o legatura cu Roamania,decat prin functie,cu partide fara lideri adevarati ,doar cu inlocuitori tip nechezol,lipsa elitelor din orice domeniu,ma face sa cred ca graba asta ascunde multe nevazute pentru noi ca romani si ca vulnaberitatile enumerate vor fi exploatate la maximum de bruxellzi !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.