Sorina Pintea: „Aş da afară vreo 20 de manageri de spital”

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, şi-a exprimat, joi seara, nemulţumirea că unii manageri de spitale nu au făcut demersurile necesare pentru aprovizionarea cu imunoglobulină şi a spus că ar demite mai mulţi manageri, iar pe alţii i-ar reinstrui.

Întrebată pe cine ar da afară, în cazul absenţei imunoglobulinei din spitale, Sorina Pintea a răspuns: „Vreo 20 de manageri de spital, în prima fază, pe vreo 40 i-aş reinstrui, aş lucra cu puţini”.  Ea a adăugat că nu poate face acest lucru întrucât există spitale care sunt în subordinea autorităţilor publice locale şi judeţene, unde ministrul Sănătăţii nu poate interveni.

„Sunt spitale din subordinea Ministerului Sănătăţii, unde ministrul Sănătăţii are competenţă, sunt spitale din subordinea autorităţilor publice locale şi judeţene unde ministrul Sănătăţii nu poate interveni. Acolo, autoritatea are dreptul să demită sau să organizeze concurs pentru manager, dar ministrul Sănătăţii, nu. Dar, atunci când lupţi, Guvernul alocă bani pentru a achiziţiona imunoglobulina şi pe mecanismul de protecţie. Avem, în acest moment, 49 de kilograme, mi s-a spus că ajunge pentru trei luni şi mai mult. Aducem până în 31 decembrie încă 7.200 de fiole şi apar, inclusiv mesaje primesc, că la spitalul X nu există imunoglobulină, vă spun sincer, nici nu mai ştiu ce să spun, cum s-o numesc?”, a declarat Sorina Pintea,la Realitatea TV.

Aceasta a spus că nu înţelege de ce trebuie să apară la televizor pentru a le explica managerilor de spitale procedurile şi a punctat că „nu e treaba ministerului să trimită imunoglobulină, e treaba managementului spitaliesc, spitalului, să o ceară”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

12 Comentarii

  1. Pai cine te opreste madam ? Cat timp trebuie să mai treaca ca să va dați seama ca numai masuri dure mai pot resuscita sistemul medical romanesc ?

  2. Vezi, bre, cat e de simpu? Ma intreb dece, daca nu-si fac treaba nu-i dai afara?
    Si te intreb: a cui e culpa atunci cand vezi ca nu-s buni si nu-i dai afara?

  3. Sunt pure justificari deoarece daca nu ii poate „demite sau reinstrui”, de ce nu urmareste alocarea banilor pentru a achiziţiona imunoglobulina inclusiv pe mecanismul de protecţie ? In mod punctual pe banii alocati de la Guvern ? Nefiind abilitata sa controleze intreaga activitate a unor manageri, este in schimb abilitata sa vada PUNCTUAL,CONCRET ce este cu aceste alocatii GUVERNAMENTALE si de protectie.Adica sa ceara stocuri si sa verifice ce-i cu sumele aloacate special pt. aceste rezerve !Nu ii spunem noi ce sa faca, dar ori este incapabila si o duc „managerii”de nas, sau se lasa dusa de nas, ori minte. Cu contabilul di finantistul de la minister,langa ea,sa vada unde sunt banii si sa ia masuri .Aceasta moliciune de femeie trebuia in primul rand schimbata.Bani ai dat, dar unde iti sunt stocurile guvernamentale ,dna Pintea? „Diluate”de HOTI? Normal, daca ministra emana doar tanguieli, HOTII NU SE VOR POTOLI!

  4. Toate entitatile din subordinea autoritatilor locale(judetene) sunt profund afectate de numirea managerilor la interventia si dorinta satrapilor din judete. Asa e si cu spitalele! Competenta nu e un criteriu! Ministrul de resort nu poate interveni!

  5. hmm…..astea sint doar vorbe goale de imagine..
    sa dea bine la inimile slabe care ar putea crede ca, in sfarsit, s-a intrupat arhanghelul dreptatii.
    Pas.

  6. Pai si cine te opreste cucuoana?! Esti ministru sau marioneta?! Trebuie dati afara 90% din ei, toti pusi pe baza de PCR(pile-relatii-cunostinte) de PSD. Singurele spitale care mai misca sunt cele in care managerul nu are carnet de partid, ci de competenta!

  7. Vedeti ca sunt acreditate cu peste 90% indeplinit asa ca vina trebuie sa fie a ministerului nu a spitalelor. In condițiile in care sunt alocati numai 5% din PIB pentru sanatate, iar nemtii se plang că 10% cat au ei este insuficient, noi avem toate spitalele acreditate in ciclul I iar managerii de spital – niste zmei. Avem si pretentia ca doar cu atatia bani alocati sanatatii, spitalele sa corespundă standardelor internationale. Nu i-am vazut pe cei de la ANMCS să se lege cu lanțuri de ușile parlamentului tării pentru a se aloca mai multi bani sănătătii in schimb, mai nou si indirect taie finantarea spitalelor cu deciziile lor, obligandu-le sa se inchidă. Un evaluator de servicii medicale este platit cu aproape 300 RON pe ora in timp ce un bun medic chirurg nu primeste nici jumatate din aceasta sumă pe ștatul de plată. Si un copil de clasa a 7-a, cu lista de verificare în mână, poate face evaluarea spitalului. „Asta s-a făcut? DA.NU. Nu se aplică”. Foarte complicat, nu? Plătim mai mulți bani celor care verifică spitalele decât celor care muncesc efectiv in spitale sau in minister. Așa că vom avea un viitor luminos în sănătate. PS. După ce se vor închide toate de la noi, evaluatorii vor continua cu cele din Europa, nu?

    • In realitate, privatizarea sanatatii pe care multstimatul domn Basescu nu a reusit sa o faca de frica protestelor, o realizeaza cu brio ANMCS condusa de domnul Cepoi caruia o parte a presei ii mai spune si ”Cepoi cel smecher”. Este adevarat ca prin acreditarea prin conformarea la niste standarde de cel mai inalt nivel international posibil, reduce numarul celor care decedeaza in spitale dar, in acelasi timp, creste exponential numarul celor care mor in afara spitalului pentru ca locul spitalelor de stat inchise de ANMCS este luat de spitalele private de care un pensionar cu o pensie minima nici nu se poate apropia pentru ca nu isi poate permite o asigurare privata de sanatate. Vom avea in final doar spitale pentru oamenii cu multi bani in timp ce cei cu venituri mici se vor adresa vrajitoarei satului pentru farmece.

    • @Byby Marga. In mai toate tarile civilizate din vestul Europei, institutia care se ocupa de calitatea in sanatate este o agentie de profil care se gaseste in componenta sau organigrama Ministerului Sanatatii din tara respectiva. Numai in tara noastra se afla in subordinea directa a primului ministru (care niciodata nu e medic, deci habar nu are) motiv pentru care aceasta agentie (ANMCS in cazul nostru) si face ce vrea sau ce-i trece prin cap fara nici un fel de supervizare competenta. Adica ministrul sanatatii este un fel de spectator mut la activitatea acestei asazise agentii de calitate. Ca sa nu mai vorbim ca in minister salariile sunt infime in comparatie cu ce bani se vehiculeaza in aceasta agentie de calitate, fara nici un fel de control.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.