SUA-Europa. Trump sau Biden?

La prima dezbatere televizată Trump-Biden, moderatorul Chris Wallace a fost mâna dreapta a lui Joe Biden, nu un jurnalist imparțial. A doua dezbatere urma să fie moderată de Steve Scully, suspendat de postul său pentru că a mințit spunând că nu a luat legătura cu unul dintre marii rivali ai lui Trump. Oricum, Comisia pentru dezbaterile prezidențiale a anulat dezbaterea, după ce Trump a fost diagnosticat cu covid. Am avut, în schimb, câte o emisiune de dezbateri cu publicul în care, din nou, moderatorii l-au avantajat pe Joe Biden.

În noaptea de joi pre vineri va avea loc ultima dezbatere televizată. Tradițional, ultima dezbatere se axează pe politica externă. Însă anul acesta, surpriză. Comisia pentru organizarea dezbaterilor a anunțat că moderatoarea Kristen Welker, de la NBC, a propus următoarele teme: covid, familiile americane, rasa în America, schimbarea climatică, securitatea națională, leadership. Multe sunt deja teme atinse în prima dezbatere. Eliminarea politicii externe dintre temele principale arată cum Comisia pentru dezbaterile prezidențiale a pactizat cu Facebook, Twitter (companii care au facut totul pentru a trece sub tăcere dezvăluirile New York Post despre Hunter Biden) și cu presa de mainstream din SUA, după cum se arată într-un editorial publicat de Newsweek.

Echipa de campanie a lui Donald Trump a protestat, acuzând că moderatoarea NBC încearcă să-l scape pe Joe Biden de o discuție despre afacerile de milioane de dolari ale fiului său cu firme din străinătate, afaceri începute când Biden era vicepreședinte. Echipa de campanie a lui Trump a mai amintit că Robert Gates, fost șef al Pentagonului în timpul administrației Obama-Biden, a spus că Biden ”a greșit în aproape toate aspectele importante de politică externă și securitate națională din ultimii 40 de ani”.

În lipsa unei dezbateri pe politică externă și a unor declarații importante ale candidaților, ne rămân doar faptele lor pentru a intui încotro se va îndrepta politica externă a SUA.

Mulți analiști sunt de acord cu un lucru: nici Trump, nici Biden nu sunt niște ”ulii” neoconservatori înclinați spre intervențiile în forță ale SUA peste tot în lume. Nu același lucru se poate spune, spre exemplu, despre consilierii pe securitate națională ai lui Trump, în special despre John Bolton, fostul ambasador la ONU al neoconservatorului George W. Bush. La fel și în cazul armatei de neoconservatori care susțin candidatura lui Joe Biden și caută să revină în fotoliile din administrației.

Dincolo de aceste aspecte, Trump a promis să se rupă de politica fostelor administrații și a creaturilor ”mlaștinii” de la Washington, reprezentate perfect de Joe Biden. De partea cealaltă, Biden promite o revenire la amintita politică.

Nu Europei unite și autonomiei strategice a UE

Cea mai importantă pentru noi este poziția celor doi candidați față de Europa. De patru ani de zile, Donald Trump este prezentat drept omul care a ruinat relația transatlantică, care a impus tarife pe aluminiul și oțelul produs în Europa, care a renunțat la negocierea Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții, care a spus că NATO este o organizație ”depășită”, dar care apoi a tunat și fulgerat împotriva țărilor europene care nu dau cel puțin 2% din PIB pentru apărare sau a țărilor care își doresc o ”autonomie strategica” a UE. S-a spus că Trump a fost cel care stricat relațiile de 70 de ani dintre SUA si Germania, inconștientul care a retras SUA din acordul climatic de la Paris și din acordul cu Iranul, negociat din greu și de europeni.

Din toate ceste motive, Europa își dorește o victorie a lui Joe Biden, scrie mai toată presa. Recent, ministrul de Externe al Germaniei, Heiko Maas, a spus că răspunsul la ”America First” a lui Trump va fi ”Europa Unită”. Iar președintele Emmanuel Macron consideră că răspunsul va fi ”suveranitatea europeană” și ”autonomia strategică”.

Însă o victorie a lui Joe Biden ar schimba prea puțin din politica lui Trump față de UE, pentru că politica lui Trump nu a fost nimic altceva decât politica Americii dintotdeauna, cu excepția faptului că mănușa de catifea a mai lăsat să se vadă pumnul de fier al Washingtonului. Acordul transatlantic de liber schimb inițiat de președintele George W. Bush și de Angela Merkel nu a fost văzut de SUA ca un acord comercial; până la urma, taxele actuale sunt la un minim istoric în întreaga lume. Aceste acorduri de liber schimb (fie între SUA și UE, fie între SUA și țările pacifice sau din America de Nord) urmăresc în fapt condiții cât mai bune pentru impunerea corporațiilor americane în fața statelor națiune, a dreptului american și a modelului american de organizare a muncii și societății. De aceea au eșuat negocierile UE cu administratia Obama, iar Trump nu a făcut decât să forțeze și mai mult mâna UE. Să nu ne așteptăm ca administrația Biden să aibă o altă abordare, în afară de revenirea la un ton diplomatic.

”Acestea sunt acorduri pentru drepturile investitorilor și de aceea sunt ținute secrete față de public. Însă ele nu sunt secrete pentru avocații corporațiilor. Sunt, în fapt, acorduri protecționsite. (…) Sunt minunate pentru marile companii farmaceutice, conglomeratele de presă și alții. Investitiorii și corporațiile primesc dreptul de a da în judecată guvernele  pentru potențiala afectare a viitorului afacerilor (ceea ce noi nu putem face, însă corporațiile da). Sunt procese nu în fața unei curți, ci a unor grupuri de arbitraj private constituite din reprezentanți ai corporațiilor”, spunea Noam Chomsky. Or, o privire la marii donatori ai taberelor politice americane arată că ambele partide au interesul de a promova asemenea acorduri, la fel și în cazul complexului militaro-industrial american. Iar același lșucru este valabil și pentru Germania, Franța, ca și pentru o Uniune Europeană dominată de ”campionii” industriali și financiari din cele două țări.

Să nu ne așteptăm nici ca președintele Joe Biden să renunțe la inițiative de reducere a influenței franco-germane în UE, precum ”Inițiativa celor trei mări”, ce reunește statele din Eruropa Centrală și de Est și se vrea o contrapondere la Germania în această regiune. Sub egida ei au fost semnate acordurile pentru autostrada ”americană” Gdansk-Constanța.

Să nu ne așteptăm ca președintele Joe Biden să renunțe transformarea ambasadorilor SUA din Europa în agenți de vânzări ai complexului militaro-industrial al SUA și nici ca o administrație Biden să vadă cu ochi buni fondul comun european pentru achiziții militare, câtă vreme de el vor beneficia marile companii germane, franceze, suedeze, italiene. Cât despre 2% pentru apărare, acest prag va rămâne literă de lege, dacă nu va fi chiar majorat (dacă nu din cauza creșterii vreunei amenințări, cel puțin din motivul că economia SUA va trebui să iasă din șocul pandemiei bazându-se pe productivele sectoare al armamentului și farmaceuticii).

Ne putem însă aștepta ca o administrație Biden să continue și să perfecționeze un mod de abordare a justiției și anticorupției pe care fosta administrație Obama-Biden l-a aplicat în Ucraina (o țară în cazul căreia au apărut informații detaliate în presă). Ce înseamnă asta? Înseamnă finanțare generoasă din partea guvernului SUA pentru ONG-urile anticorupție și progresiste, înseamnă agenți FBI care lucrează cu acte în regulă pentru aceste ONG-uri, înseamnă liste ale ambasadei SUA cu personajele și organizațiile de care organele anticorupție nu au voie să se atingă, înseamnă transfer direct de informații de la organele anticorupție către ambasada SUA, mai înseamnă chiar și demiterea în șase ore a unui procuror general incomod. Si, firește, acoperirea tuturor afacerilor familiei Biden în țara respectivă.

Cât despre ”Europa Unită” (sub hegemonie germană) a lui Heiko Maas, aceasta are șanse minime de a se realiza sub un nou mandat Trump. De ce? Răspunsul este dat de politica externă a României din ultimii aproape 20 de ani: indiferent de administrații, România, ca și Polonia, țările baltice, va fi alături de SUA mai mult decât de Bruxelles. Dacă Donald Trump va face oferte bilaterale, atunci țările estice vor prefera afacerile bilaterale cu Donald Trump, mergând de la opoziția la proiectele ruso-germane, poate chiar și franco-germane,la achiziții de armament aproape exclusiv americane, prezență militară SUA permanentă, câte un ”Fort Trump” și scuturi antiracheta, autostrăzi și porturi, terminale pentru gaze lichefiate aduse din SUA, exploatări, până la reactoare nucleare și orice mai dorește partenerul strategic.

Așadar,  ”Europa Unită” visată de ministrul german este puțin probabilă sub o președinție Biden și de-a dreptul imposibilă, așa cum o vede Heiko Maas, sub o noua președinție Trump. La fel și ”autonomia strategică” a UE (sub comandă franceză) visată de Emmanuel Macron.

Orice președinte SUA va avea pretenția ca aliații să fie împotriva Chinei

Relația SUA-UE va mai fi definită de o constantă – poziția Americii față de China, despre care puțini analiști mai cosideră că se va schimba fundamental sub o potențială administratie Biden, iar asta înseamnă continuarea unor sacțiuni, a unor interdicții, însă nu un război economic, câtă vreme acesta ar aduce pagube uriașe pe Wall Street și în Silicon Valley – cele doua centre care finanțează campaniile electorale și influențează marile decizii politice. Orice președinte american se va aștepta de acum încolo ca aliații să fie de partea Americii în disputele cu China. De aceea, SUA vor avea aceeași politică, fie cu mănușă de catifea (Biden), fie fără (Trump). De aceea este important și viitorul acord de liber schimb SUA-UE : el va trebui să transforme economiile, piața muncii și societățile europene după modelul corporatist american, mult mai eficient în lupta cu economia chineză decât ”mofturile” modelului european de sorginte social-democrată. O Europă mercantilă așa cum este cea condusă de Germania acum nu este de folos Statelor Unite. ”Cu cât Europa va urmări ”suveranitatea europeană”, cu atât va fi mai puțin importantă pentru America. O Europă echidistantă între Est și Vest nu este în interesul SUA, iar asta va face ca UE să nu fie nici suverană și nici sigură. Europenii ar trebui să știe cât de instabilă este tectonica atunci când vor deschide șampania după alegerile americane din noiembrie”, scrie unul dintre editorialiștii Bloomberg.

Împiedicarea unei axe Rusia-China, obiectiv major al SUA

Abia apoi urmează factorul rus în ecuația relației SUA-UE. Aparenta apropiere dintre Donald Trump și Vladimir Putin nu ar trebui să ne împeidice să constatăm că actualul președinte a avut o politică față de Rusia mai dură decât a predecesorilor sai. Administrația Trump, și nu administrația Obama-Biden, a fost cea care a aprobat înarmarea Ucrainei cu arme americane letale, administrația Trump a impus cele mai multe și mai grele sancțiuni economice Rusiei și a ieșit din tratatul Cer Deschis cu Rusia, îndreptându-se acum și către expirarea noului tratat START pentru reducerea arsenalului nuclear strategic, fără a avea un tratat START III care să-l înlocuiască.

Cât despre Joe Biden, poziția sa față de Rusia este mai limpede. Biden a susținut mereu NATO și schimbarea de regim din Ucraina. Relația sa cu Vladimir Putin nu poate fi mai bună decât cea a lui Hillary Clinton cu președintele rus. Biden vede in Rusia ca un inamic, în timp ce China este mai degrabă un concurent al SUA.

”Atât incoerența lui Trump, cât și intransigența lui Biden privind NATO și Rusia promit să fie piedici în calea unei strategii americane sănătoase. Putem să găsim un modus vivendi cu Putin, chiar dacă unii dintre noi îl considera un gangster oportunist. Și Biden, și Trump vor să extindă tratatul START. Ambii candidați vor să tragă o linie între Rusia și China. Rolurile din timpul Războiului Rece s-au inversat, acum China fiind mai puternică. Însa, ca și atunci, cea mai mare provocare pentru SUA este apariția unei alianțe între Rusia și China. Împiedicarea apariției unei asemenea axe trebuie să fie obietivul cel mai important al politicii externe americane”, scrie The American Conservative.

Trump nu a pus capăt ”războaielor fara sfârșit”

Trump a promis să încheie ”războaiele fără sfârșit” ale Americii din Orientul Mijlociu. Într-adevăr, a anunțat retragerea din Siria, iar acum se vorbește și despre retragerea celor câteva sute de militari din Somalia. Însă realitatea la final de mandat Trump este că președintele nu a încheiat niciunul dintre războaiele moștenite și că sunt mai mulți militari americani în Golful Persic în acest moment, comparativ cu 2016. Trump a recurs la măsuri ce au adus America în pragul războiului (retragerea din acordul nuclear cu Iranul, strangularea economiei iraniene, asasinarea generalului Qassem Soleimani), însă de fiecare dată administrația Trump a făcut pasul înapoi cand evoluția ducea către o confruntare. Apoi, Trump a reușit să medieze negocierile pentru recunoașterea Israelului de către Emiratele Arabe Unite și Bahrain, ce vor fi urmate cel mai probabil de Arabia Saudită. Este un pas uriaș pentru Israel și un la fel de uriaș pas înapoi pentru cauza palestiniană.

Ce se poate spune despre Joe Biden în ce priveste politica SUA în Orientul Mijlociu. Biden a votat pentru ambele războaie din Irak, însă apoi a arătat că regretă decizia. În 2010, Biden i-a spus trimisului SUA în Afganistan, Richard Holbrooke: ”Nu-mi mai trimit fiul (pe Beau Biden) aici pentru a risca să-și piardă viața pentru drepturile femeilor”.

Cât despre Siria, atât Biden, în calitate de vicepreședinte, cât și Trump au fost pentru războiul SUA împotriva Statului Islamic și pentru menținerea ulterioară a trupelor in Siria, ”pentru a apăra petrolul”, după cum spune Trump, cu toate riscurile unei apropieri periculoase de trupele Turciei și ale Rusiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

13 Comentarii

  1. Asa zisul progresism este doar un nume mincinos, obiectivele lui sunt globalizarea si sclavizarea intregii lumi sub conducerea unei minoritati de oameni foarte bogati, fara nici un merit concret in cresterea averilor, care nu au muncit efectiv pentru averile lor, le-au curs doar banii in conturi in baza unor afaceri mai vechi pornite cu bani furati. Deci acesti indivizi care urmaresc puterea absoluta in lume nu au nici un fel de aptitudini pentru a conducea lumea, se bazeaza doar pe crima si terorizarea oamenilor de rand. Democratia este singura cale de a asigura perpetua reinaire a conducatorilor cu oameni cat de cat capabili si onesti.Sa nu ne lasam mintiti in fata de faptul ca isi zice singuri ca sunt progresisti, ei sunt in fapt fortele intunericului, ale raului absolut, trebuiesc eliminati fara mila de la putere, atat cata au in prezent.

  2. Hai ca se taie maioneza,de doua ori pe zi „cine castiga in SUA”!Normal ca Biden,ce atata fasoleala..Cand au votat 35 milioane deja,mai are vreo importanta ca Trump fuge literalmente de intrebari in emisiunea „60 de minute”sau ca arunca numai minciuni pe piata ?
    Cu 8 milioane de infectati si 250.000 de morti de COVID,cu sotia bolnava vai de mamaei de COVID,luat de la el,ce sa ii mai ceri lui Trump?

  3. Nu-l mai trimite la lupta pentru Libertate si Democratie ca sa-l timita la furat in Ucraina si Romania ! Asta-i Biden, astaia-s Democratii. Daca vor castiga in SUA, pentru Romania vor urma zile si mai negre !….

  4. @Hai Trump

    Bine, dar Trump avea si spatii cu distractii diavolesti in bisnis.

    Sta cu o biblie intr-o mana si cu cartile de joc in cealalta, cumva.Cum impaci jocurile de noroc cu sfiosenia credintei ?

    Nu cred ca religiozitatea e un atu pentru dansul.In general, in SUA, pare ca exista o inflatie de religii si culte,deci oricum nu pot fi reprezentate toate.

    L-am auzit insa aseara si pe Obama.

    Daca ce spunea Obama aseara corespunde cu realitatea, macar si in proportie de 50%, atunci situatia in SUA nu e deloc roză.

    Mersul bun al burselor si profiturile gigantice crescande ale corporatiilor, contrasteaza cu in/evolutia bisnisurilor mici, cu pierderi si pandite de faliment.Iar daca Trump e pro-corporatist in ce fel foloseste asta vulgului american.

    Americanii au de ales dintre doua variante, care la nivel global nu dau bine oricum analizezi.

  5. Planul globalustilor hebrei a fost Amesteca popoarele europei si dustruge tarile nationale.Apoi venim noi globalistii si conducem ….lafel cum au facut in America inaintea venirii lui Trump la putere.
    Lucru amestecat pure a cocina europeana globalista proiectata de hebrei.

  6. @Fiti Verzi!
    Sarlatanul ala imbecil de Obama, care a luat premiul Nobel pentru pace, el fiind de fapt presedintele agresor militar al altor state, a distrus si toata clasa mijlocie din USA. Clasa mijlocie a fost mereu motorul inovarii, dezvoltarii si prosperitatii. Trump lui Trump „progresistii” au aruncat pe piata mondiala o pandemie fara precedent de care Bill Gates si altii ca el nu sunt straini. Asa cum toate drumurile duc la Roma, tot asa si declansarea pandemiei ne conduce catre „progresisti”. Adevarul este cunoscut, dar inca nu a fost devoalat.

  7. Poate nu este clar. Securitatea cu numele schimbat a
    acoperit si a dat sprijin logistic lui Hunter Biden.
    Ordinul a venit dela americani prin fostul ambasador
    Ghitenstein si pus in pagina de Presedintele Basescu
    Seful etern al securistilor ambasadorul Maior a fost omul de
    legatura. Banii au fost impartiti de familile mafiote.
    Fondul Proprietatea a devenit fondul mafiei romano
    Americane .
    Sunt jurnalist de investigatie. Am anumtat FBI despre uriase tranzactii
    ilegale de arme. Via Maior, Gentalul Degeratu, Minovici , Ghitenstein
    Familia Biden. Este vorba de familii de Crima Organizata !
    Iohanis nu a oprit actiunile criminale ?
    Dece ? La acrasta va trebui sa raspunda daca Trump castiga alegerile.
    Doamne ajuta !

  8. Chestiunea cu Chris Wallace este cu totul alta. Este un gazetar de marca al FOX-ului, post national acuzat de ani de zile ca este republican. Chris a exagerat poate tocmai in ideea de a le da peste maini celor ce acuza FOX-ul de partizanat politic. Trump oricum nu avea nevoie de ajutor suplimentar din partea acestuia, asa cum fac slugile de la ABC (este de notorietate) care aduc laude ridicole oricarui rahat democrat, de la un marunt primar si pana la actualul candidat Biden. Penibilul George Stephanopoulos de la ABC nu se deosebeste cu nimic de lingaii din media romaneasca, se stiu bine cine sunt.

  9. Să nu uităm de rețeaua internațională de pedofili, sataniști și Dumnezeu mai știe ce fel de creaturi protejează potera lui Biden, cu fiu-său în frunte, pe al cărui laptop s-au găsit materiale explicite de pornografie infantilă, între josnica creatură și o nepoată de-a sa, pe lângă alte sărace fetițe.
    De ce nu scrie despre asta pe Hotnews sau Mediafax sau alte oficine ale Secu de pe la noi? Simplu, pentru că băieții noștri cu ochi albaștri au rămas aceiași de pe vremea lui Petrov I, crucișătorul de whiskey, iar urmașii lor tot speră că se vor mai întoarce stăpânii lor internaționali, criminalii care au pus la cale toate plandemiile din 1980 încoace, pentru terorizarea omenirii și instalarea lor permanentă și totală la putere, culminând cu lovitura asupra democrației din 11 septembrie 2001 (demonstrată ca atare în 2019, în urma unei investigații minuțioase asupra impactului avioanelor cu turnurile gemene, conform https://www.ae911truth.org/).
    Jos cu sataniștii, jos cu pedofilii, jos cu teroriștii – Rockefeller, Soroș, Rotschild, Biden, Pelosi, Clinton!

  10. Indiferent de cine castiga alegerile, acelasi dobitoc de ambasador o sa fie pe planeta romanica.
    Si daca il schimba, pleaca un dobitoc ca sa trimita un alt dobitoc in locul actualului.

  11. Cred ca ati vazut dezbaterea. Ce spune trump de china, rusia +? Citez:”sunt declaratii politice”, continuand …, citez:”nu sunt politician”! Daca nu este politician, de ce latra politic? Ce spunr trump despre poluare?, citez:”uitati-va la alte tari ca rusia,+ care au legislatia lor slaba…”! Asta ce inseamna?, vrajeala poluatoare! Tot trump spune ca industria petroliera dictruge mediu prin poluare dar sunt independenti. Si mai totul scos pe gura de trump a tras de timp si putin jicnind cetatenii. Cat despre biden, multe vorbe credibile sau nu, depinde ce esre in realitate. Cam jumi juma la vot cu mic avantaj biden. Oricum, discutia a fost civilizata in comparatie cu ce latra si cum se manifesta panaramele lacome din Romania, nu dezbateri, nu civilitate, nu umanizare!

  12. Apropo, trump s-a mai legat de rusia, china sau alte tari spre care arunca cu vinovatii? Nicio vorba despre banii din Romania! Se arunca cu petarde in orice campanie electorala! Nu intrati pe fente politic mincinoase!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.