Tăriceanu: E nevoie ca o nouă „Golaniadă” să înceapă în România

30 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie. Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a apreciat sâmbătă că fenomenul Piața Universității a fost actul de naștere al societății civile românești, iar azi, la 30 de ani de la acele zile, e nevoie ca o nouă „Golaniadă” să înceapă în toată România.

„Fenomenul Piața Universității a fost actul de naștere al societății civile românești! Un certificat de naștere semnat cu sângele celor care, exact acum 30 de ani, erau vânați pe străzile Bucureștiului de către mineri.

Am petrecut multe zile atunci și în Piață, dar și în sediul PNL de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, aflat la doar câțiva metri de Piața Universității. Am fost unul dintre cei care au încercat să mai recupereze ceva din calculatoarele și imprimantele pe care minerii cu epoleți pe dedesubt le-au făcut bucăți, bănuindu-le că sunt tiparnițe de dolari. La câteva sute de metri, colegii de la PNȚCD încercau să-și pună în ordine sediul devastat de către aceiași actori în căutare de droguri, cum spuneau oficioasele partidului de la putere.

„Golaniada” a fost concluzia de care era nevoie ca să putem spune că Revoluția din Decembrie nu a fost o doar o revoltă anti-ceaușistă, ci o rupere de trecutul comunist și o reîntoarcere cu fața spre Vest.

„Golaniada” nu a murit în zilele sângeroase din 13-15 iunie. Ea a continuat în sufletele a milioane de români care voiau să fie cu adevărat liberi și a fost fundamentul primei schimbări democratice de putere din România, cea din 1996.

Au trecut 30 de ani de la acele zile eroice, iar datoria noastră este să nu uităm niciun moment ce s-a întâmplat atunci, să nu uităm pentru ce am ieșit în stradă și pentru ce am luptat. Am făcut-o pentru democrație, pentru drepturile și libertățile noastre, pentru ca noi și copiii noștri să trăim într-o lume liberă!

Azi, la 30 de ani de la acele zile, e nevoie ca o nouă „Golaniadă” să înceapă în toată România. „Golaniadă” care să pună capăt călcării în picioare a drepturilor și libertăților noastre; să pună capăt manipulării la care suntem supuși și mai ales să apere democrația, cea care din nou este în pericol. Pentru că ce se întâmplă la umbra luptei cu coronavirusul, nu este o luptă pentru sănătate, ci pretextul pentru un Președinte și Guvernul Său să mai strângă puțin șurubul și să îndese și mai adânc călușul în gura democrației.

Azi trebuie să ne reamintim, noi, cei care am fost prezenți în stradă în 1990, și să le spunem celor mai tineri, pentru ce am luptat atunci și să nu acceptăm din partea nimănui să încerce să ne tragă înapoi de la idealurile și principiile pentru care „Golaniada” a existat.

Să nu uităm!”, a scris Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ioana Radu 8516 Articole
Author

29 de Comentarii

  1. Exista o singura mica problema, dle Tariceanu, daca-mi permiteti : de data asta golanii nu mai sint in strada, ci in partide, parlament, guvern si chiar si in dealul Cotrocenilor …

  2. Chiar ma intreb ce calculatoare aveau PNL la sediu in iunie 1990??:)))?Imprimante or fi avut una,un HP,dar un biet manechin nu o putea misca! Este stiut ca pumni de la mineri au luat Radu Campeanu si Dinu Patriciu,pe junele Tariceanu nu l-au prins ca sarise pe fereastra din spate care da spre CC

  3. Ca participant activ la fenomenul Piata Universitatii, fiind unul dintre initiatorii sai, spun raspicat tuturor politrucilor din cele doua factiuni ale FSN, PSD si PNL, cat si satelitilor lor (USR, PMP, Pro Romania, ALDE, etc.): HAI SICTIR! V-ati cocotat pe umerii nostri pentru a ajunge la Putere si ati jefuit tara asta in stil barbar, fara posibilitatea de a se mai redresa vreodata, decat prin sacrificarea altor milioane de romani. Nu meritati decat dispret si bomboane pe coliva, scarnaviilor!
    Tara asta are nevoie de o revolutie morala si spirituala, pamapalaule, nu de M..e politica in strada. Romanii sa ia cu asalt bisericile si manastirile si sa mearga pe Calea lui Dumnezeu cea stramta, altfel praful si pulberea se va alege de Romania. Asa ca, dispareti cu totii la cosul de gunoi al istoriei, tradatorilor!

  4. Golaniada se numește așa pentru că Iliescu a spus că în Piața Universității s au adunat niste golani

  5. sa vezi, vorbeste Tradariceanu de Piata Universitatii!
    Mars MA, de aici!

  6. O fii nevoie de o nouă „Golaniadă”,dar el nu o mai apucă!

  7. Nu ne foloseste exagerarea! Revolutii, primaveri, maidane, Piata Tienanmen si alte piete au fost in multe tari, dupa castigarea razboiului rece de catre tarile bogate din vest. Cea ce a fost deosebit(specific) la noi este faptul ca liderii din Romania comunista au fost, multi ani, cei mai apreciati, cei mai iubiti, cei mai plimbati, cei mai stimulati de catre oamenii importanti din tarile capitaliste bogate. O parte din cei care faceau vizite de „pretinie” in tarile capitaliste au jucat cel putin la doua capete si au crezut ca sunt protejati de marii bogati ai lumii. De subliniat este faptul ca oamenii n-au incetat niciodata sa se dispute, sa se bata, sa se razboiasca intre ei in familie, in sat, in tara, pe glob . Dovada este ca lantul razboaielor a fost aproape neintrerupt si ca mereu oamenii au cheltuit mai multe resurse pentru a se omora intre ei, decat pentru protejarea vietii si naturii pe Glob. Sa amintim cruciadele, razboaiele coloniale, primul si al doilea razboi mondial, razboaiele actuale.Sa amintim din mijlocele folosite de oameni pentru a se omora intre ei: gaze toxice de lupta, bombe atomice si multe alte arme sofisticate, distrugatoare si costisitoare. Va rog, sa incercam sa raspundem la intrebarea pusa de EMINESCU : „Ce-i mana pe ei in lupta,…?”.

  8. Delirezi dilematicule ! N-ai inteles nimic din apelativul de „golan” ! La vremea respectiva, „golanii” erau elita morala a societatii. Cei incuibati in partidele parlamentare actuale sunt scursura societatii ! Cum poti face asemenea confuzie ?

  9. Corect prietene… Prostia si Ticalosia triumfa….Ca peste tot pe planeta. Brucanii de peste tot ranjesc sfidator…. Vezi ce se petrece din China pana in SUA…Iar noi, tot ce mai putem face este sa aprindem o lumanare pentru visele noastre din primavara lui 1990.
    Cati om mai fi ramas….

  10. Dl. Tariceanu uita ca si datorita lui a ajuns securistul Petrov presedinte si Monica Macovei ministru al justitiei. Stia cine sunt astia.Ca sa nu mai amintim de privatizarile paguboase pentru romani si de afacerile dubioase ale smecherilor PNL+PDL pe care i-a adus la putere. Nu spun ca pesedistii au fost mai breji. Cele doua ramuri ale FSN, aceeasi mizerie.

  11. Taricene, „Golaniada” inca exista; s-a manifestat din plin in ianuarie-februarie 2017 si apoi a mai fost o manifestare similara pe 10 august 2018 cand, sub cam aceleasi pretexte ca-n 13-15 iunie (ordinea de drept, respectarea rezultatelor alegerilor, lovitura de stat, etc), v-ati ocupat -tu si amicul tau Dragnea- de manifestanti cam in acelasi stil, cu deosebirea ca in lipsa de mineri ati adus jandarmi.

  12. Nu domnule lichea Tariceanu,tu esti golan caci voi ati subminat Romania!
    Voi trebuie sa dati seama:toata conducerea Romaniei de dupa 1989!

  13. golan sunt, golan îmi zice, pe joian îl fac arşice, iar pe lucovid sperjuru’, o să-l pun să-mi pupe..ru’…

  14. Ne trebuie doar o lustratie,nu varsare de sange,ciomageli si alti profitori catarati pe cadavre.

    • Sant neutru si neacoperit si imi permit sa dau note: de la 1 la 6 CA in occident:1.nota6 Pentru*dilemma* 2.nota 0 Pentru corrector,nu am vazutuPE cei nominalizati CA AR fi priMIT pumni 3.Pentru prostaingroapa Romania nota 6 Are logica 4.Elena Popa nota3,incerta 5.CE spune nota 1 RAU VOITOR 6.Doina Argesului nota,2 De unde stii? Mono Cane nota 6. UN tip documentatCU LOGICA Diamantului nota 0 fara noima Prussia ingroapa Romania nota 6, CU precizarea CA Puteai sa fI mail CONCIS Mono Cane nota 3 Nu imi mai permitetiscrip,VA multumesc

  15. Uite cine vorbeste!
    Am vazut cu totii ce a urmarit aceasta lichea in ultimii 30 de ani!

  16. Boule zi Doamne fereste!
    In caz de o revolta veti fi atirnati in copaci voi cei ce ati subminat Romania!

  17. ILIESCU…ROMAN…BRUCAN…BARLADEANU…TOTI EVREI COMUNISTI SI FRATII LUI SOROSH. Deci mineriada a fost condusa de oamenii globalismului mondial impotriva poporului roman.Toti golanii ereau profesori universitari…studenti…ingineri si muncitori romani din fabrici.

  18. Liderul cui?!
    Care ALDE?!
    Ca NU mai exista ALDE, nici in Senat, nici in Camera deputatilor, fostul micutul ALDE 4,2% de anul trecut de la europarlamentare, s-a „dizolvat” incet-incet precum a ruginit epava politica Tariceanu!
    Taricene, esti terminat, pardon, esti ruginit, adios!!!!!!!!!!!!

  19. Alo!
    Parchetul!
    Tariceanu, MARE INSTIGATOR LA REVOLTA, te asteapta!
    Inchideti-l pe viata pe acest Editat!

  20. Toate partidele din actualul Parlament al Romaniei sunt fatzete ale aceleiasi hidre hidoase care conduce tzara de 30 de ani. Totzi parlamentarii si totzi inaltzii functionari ai statului sunt fie masoni, fie teleghidati de serviciile secrete romanesti… Masonii si serviciile sunt teleghidati la rindul lor de establishment-ul american si UE, care la rindul lor sunt teleghidati de mafia khazara bancara mondiala care detzine puterea pentru ca detzin banii… Pina cind nu vor veni la putere partide cu adevarat libere de orice constringere si influentza a mafiei khazare mondiale nu se va intimpla nimic bun nici in Romania si nici in celelalte tzari. Romanilor le trebuie acum un adevarat partid nationalist si cu dragoste de neam si tzara… Dac-am avea servicii secrete romanesti cu adevarata dragoste de neam si tzara asta s-ar fi intimplat de mult dar serviciile noaste in loc sa slujeasca patria careia i-au jurat credinta, slujesc interese straine… Alo, serviciile, auzitzi tinguirile neamului din care facetzi parte???

  21. Golaniada ca sa va apere averile furate! Dacă din 1989 și pana astăzi nu se fura, mintea, distrugea fără discernământ “averea” tarii rămasă de la comuniști așa cum era ea, țara era asta i un paradis ,invidiata de toți. Ce ați făcut pentru țara domnule Tariceanu? Nimic, aveți o fata de ciocoi nou și atat, când va văd îmi imaginez mai bine cum erau boierii și așa ziși domni cărora nu le pasa decât de buzunare.

  22. Dupa ce a avut parte de un an de marlaniada #rezist in Piata Victoriei si peste tot unde apareau cei de la PSD+ALDE, mai vrea si o noua golaniada?…..[Leo]

  23. Este nevoie de CINSTE, este nevoie de politicieni care sa nu FURE, sa nu primească MITA, sa fie COMPETENTI, RESPONSABILI, sa nu mai avem BARONI, CIOCOI, PARVENIȚI ANALFABEȚI, ȚOAPE MINISTERESE, nu spun patriotism pentruca as cere muuult prea mult. Este nevoie ca țara sa fie CURATĂ, Sa nu fie jefuita, sa nu se mai “TUNDĂ” pădurile și sa se fure bogățiile. Este nevoie ca romanii sa aibă de lucru in țara, copiii sa crească in mediu sănătos nu promiscu .

  24. Taricene, se revarsa corectitudinea din tine. Da pe-afara onoarea ta si grupurilor de mafioti cu care esti incarduit cu singurul scop de a mai jefuia ce-a ramas din tara asta. Tu si ai tai politicieni marsavi a-ti furat averea nationalizata de bolsevici in 1944 plus munca parintilor nostri concretizata in bunuri si valori produse in perioada comunista la care se adauga munca romanilor din generatia noastra . Si nu v-a ajuns numai asta ! A-ti furat si viitorul copiilor nostri care trebuie sa plateasca datoriile facute de voi la toate bancile din lume(cca.150 miliarde euro). Toti acesti bani au ajuns in buzunarele voastre nemernicilor. Da ,intr-adevar este nevoie de o noua revolta a poporului si de o nationalizare a averilor voastre, gunoaielor. Ca nu a-ti muncit pt. averile ce le aveti ! Sunt jefuite de la poporul roman ! Daca pe Ceausescu l-ati puscat noi ce sa va facem voua ? Ceausescu a fost mic copil pe langa voi !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.