Tăriceanu, nostalgic după Toader: A revocat-o pe Kovesi şi pe Lazăr…

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat miercuri seara că nu se poate vorbi despre o lipsă de curaj a lui Toader, care a avut totuşi iniţiativă, a luat decizia să îi revoce pe Laura Codruţa Kovesi şi pe Augustin Lazăr de la DNA şi Parchetul General.

„Eu nu cred că se poate vorbi despre o lipsă de curaj a lui Toader, care a avut totuşi iniţiativa, a luat decizia să o revoce pe Kovesi şi pe Lazăr. Articolele de Cod penal şi de Cod de procedură penală despre care discutăm sunt cele care au fost declarate de CCR ca fiind constituţionale şi celelalte articole din proiectul de lege care nu au fost atacate la Curte, deci nu aveau o problem de constituţionalitate. Eu cred că este altceva”, a declarat la Antena 3 Călin Popescu Tăriceanu.

Tăriceanu a susţinut că e mult mai bine că Parlamentul modifică Codurile penale, nu prin OUG.

„Aţi văzut care au fost atacurile în interior, în ţară. Aţi văzut şi care au fost atacurile în străinătate. În străinătate s-a creat o anumită percepţie că există o înclinare a Guvernului către protejarea corupţilor sau acoperirea corupţiei şi că aceste măsuri adoptate prin OUG fără o dezbatere publică prealabilă ar dăuna procesului legislative democratic şi ar pune sub semnul întrebării justeţea acestor măsuri. Eu sunt tentat să vă spun că e mult mai bine că vom adopta aceste lucruri prin Parlament. Facem acest lucru prin Parlament. La comisia juridică s-a întâmplat un miracol, şi PNL şi USR au votat cot la cot cu majoritatea pentru ca aceste articole să fie transpuse în Codul penal. Ceea ce e bine. Bănuiesc că şi-au dat seama şi ei că trebuie să respectăm deciziile CCR. Parlamentul face o operaţie care este corectă, legitimă şi e bine că se întâmplă aşa. Dacă lucrurile astea ar fi fost făcute de Guvern, având exact aceleaşi elemente, ar fi fost nişte semen de întrebare şi ne-ar fi pus în continuare în bătaia criticilor de la Bruxelles”, a mai spus Tăriceanu.

Senatul a adoptat, în şedinţa de plen de miercuri, proiectul de lege pentru modificarea Codului penal, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.

Proiectul legislativ urmează să ajungă la Camera Deputaţilor, care va avea rold e for decizional. Comisia specială pentru modificarea legilor justiţiei va dezbate, de asemeena, săptămâna viitoare, Codul de procedură penală.

Tăriceanu: Luăm în considerare să facem o restructurare guvernamentală

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, că ia în considerare schimbarea celor trei miniştri prin restructurare guvernamentală, respectiv prin vot direct în Parlament, pentru a evita semnătura lui Klaus Iohannis.

„Revocarea unui ministru este atributul exclusiv al premierului. Această decizie nu poate fi contracarată de preşedinte. Unde poate preşedintele să intervină este evident la faza următoare, anume numirea, unde ştiţi că prin adăugire la Constituţie, în 2007, Curtea îi dă preşedintelui dreptul să refuze o dată numirea unui ministru, justificat. Preşedintele nu e în joc, el trebuie doar să semneze drecretul de revocare. Vedem ce o să fie în continuare. Având în vedere aceste lucruri, da, avem în vedere această posibilitate de a face o restructurare a guvernului care să permit primului ministru o mişcare mai amplă şi care să evite piedicile pe care ar putea să le pună preşedintele”, a susţinut Tăriceanu, la Antena 3, întrebat dacă ar fi o soluţie ca restructurarea guvernamentală să treacă prin Parlament.

Guvernul a transmis oficial că premierul Viorica Dăncilă a trimis miercuri seara preşedintelui României, Klaus Iohannis, propunerile de numire a noilor miniştri pentru portofoliile Ministerului Justiţiei, Ministerului Fondurilor Europene şi Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

”Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a transmis, în această seară, preşedintelui României, Klaus Iohannis, propunerile de numire a noilor miniştri pentru portofoliile Ministerului Justiţiei, Ministerului Fondurilor Europene şi Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Totodată, premierul a transmis către Administraţia Prezidenţială propunerea de revocare a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, şi demisiile ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, respectiv, ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Pentru Ministerul Justiţiei a fost propus Eugen Nicolicea, membru al Camerei Deputaţilor, pentru Ministerul Fondurilor Europene a fost propusă Oana Florea, membru al Camerei Deputaţilor, iar pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a fost propus Tit Liviu Brăiloiu, membru al Senatului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

8 Comentarii

  1. Dacă și șeful de la echipa de instalatori de la Senat este satisfăcut de activitatea ministrului de la justiție opinați că ministrul de la justiție l-a ajutat și pe șeful de la instalatorii de la Senat să priceapă câte ceva despre justiție, ?

  2. Un profesor de drept capabil, cu coloana verticala, apreciat pentru realizarile lui, n-are ce cauta intr-un guvern unde se cauta un „pres”! TT a fost sabotat de cei care l-au numit, in frunte cu nesimtitul de Iordache!

  3. DE 30 de ani politica statului roman e facuta de CAPCAUNI, DEMENTI, HOTI, MAFIOTI, RETARDATI, TRADATORI , etc…….pentru ca partidele politice sunt GRUPARI INFRACTIONALE DE CRIMA ORGANIZATA.

  4. un guvern de rame si un system care vrea sa acrtioneze netulburat prin oamenii sai ..nu poate tolera un ministru „independent” in gand si fapta.. systemu i diabolic , neiertator si sprijinit de ajenturi starine de tara si de interesele ei..interese spun si am sa va exemplific;uitati va cum s a drenat Romania de personal calificat in medicina; nu castigurile mari si foarte mari din vest i au gonit ..ci castigurile insignifiante pe care le aveau in Romania. si faptul ca acum in Min Sanatati si nu numai sunt salarii de 4 cifre in Euro este o dovada ca posibilitati au fost ..dar interesul era ca oamenii sa plece ; si cum se putea reusi mai bine decat cu venituri care nu asigurau nici banii de cosu zilnic..ca politicienii sunt ticalosi ..fara exceptie o stim ca ticalosii actuali sunt mai ticalosi de cei dinainte aflam zi de zi. nu pnl, psd, pme sunt de vina ci indivizii care compun aceste grupari mafiote numite partide..asa ca mereti la vot sa v o traga in bot ..in vecii vecilor…de altfel aveti dreptate ca nu mai avem nici o sansa de a scutura jugul ..mixt cu dictatori occidentali si operatori locali…

  5. Domnul profesor Tudorel Toader a fost înlaturat pentru că nu a respectat tradiția. De unde până unde Comisie de selecție pentru șefia DNA și mai nou pentru postul de procuror general? Doamna Laura Köveși a fost sunată de tata la vestiarul de baschet și i-a spus: – Du-te repede la servici, la procuratură ca vine tanti Monica Macovei să vorbiți ceva. Și s-a mers cu propunerea la dl. Președinte Băsascu. Acesta a întrebat: -Nu-i prea tânară la 29 de ani și numai cu trei dosare la activ? Domna Minica replicat: Numărați argumantele din plic. Domnul Basescu a cântarit plicul în palmă și a răspuns: Doamna Codruța Kövesi, fiind cel mai tânâr Procuror General, va urez suces în activitate și sper să ne înțelegem! Asta își doresc cei din PSD care l-au alungat pe dl. profesor Toader și nu Comisii de selecție. “Că acum noi suntem la guvernare”.

  6. Cum a ajuns unul – Tariceanu – care a tradat interesele Romaniei strainilor sa conduca cele mai importante institutii ale statului Roman ?, probabil nici romanii nu pot raspunde, romani care au fost cumparati cu proprii bani de clanurile PSD-ALDE. Cum a ajuns sa faca cadou „din banii romanilor” aproape un milion de euro anual fostei familii regale in timp ce, poporul roman are mi de copii orfani sau alte zeci de mi de copii care traiesc intri saracie de secol XIX, greu de crezut daca nu imposibil ca pe un asemenea om il intereseaza „interesele Romaniei si romanuilor”.

  7. Ce nu intelege tariceanu este ca are varsta la care trebuie sa lase locul altora ,mai tineri!La 70 de ani poti da lectii,poti consilia dar,chiar daca circuli pe motoreta ca o mumie cu casca pe cap,nu mai faci fata bolilor,decreptitudinii,tarelor psihice..Il sustine pe Toader ca de la mason la mason,dar pentru PSD sustinerea lui tariceanu pentru Toader sau oricare altul,este vax..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.