Tensiuni între SUA şi Rusia: „Riposta este inevitabilă”

UPDATEMAE se alătură demersului SUA de condamnare a atacurilor cibernetice asupra platformei Orion a companiei SolarWinds, după ce Washingtonul a anunţat că atribuie Serviciului rus de Informaţii Externe atacurile cibernetice SolarWinds, care au vizat instituţii guvernamentale americane.

„Ministerul Afacerilor Externe își exprimă solidaritatea cu Statele Unite ale Americii în raport cu îngrijorarea exprimată în declarația publicată cu privire la atacurile cibernetice asupra platformei Orion a companiei SolarWinds”, transmite MAE.
Potrivit sursei citate, și România s-a confruntat cu provocări de securitate asemănătoare.

„MAE și autoritățile române cu responsabilități în domeniu reafirmă angajamentul ferm și implicarea României în sprijinul eforturilor de combatere a agresiunilor cibernetice și își exprimă interesul de a coopera cu SUA și ceilalți aliați și parteneri, astfel încât să fie întreprinse, în mod concertat, măsuri concrete și ferme în acest sens. MAE reafirmă angajamentul de a continua să coopereze pe plan internațional pentru a preveni astfel de acțiuni destabilizatoare, prin promovarea unui cadru internațional de comportament responsabil al statelor în spațiul cibernetic, bazat pe dreptul internațional”, conchide comunicatul MAE.

Administraţia Joseph Biden a anunţat, joi, expulzarea a zece diplomaţi ruşi şi impunerea de noi sancţiuni împotriva Moscovei, din cauza ingerinţelor electorale şi atacurilor cibernetice.

„Preşedintele Joseph Biden a emis o ordonanţă executivă care conferă atribuţii suplimentare pentru a demonstra determinarea Administraţiei SUA de a riposta şi de a contracara toate activităţile negative ale Rusiei”, a comunicat Casa Albă.
Washingtonul afirmă că sancţiunile sunt o reacţie la ingerinţele electorale ruse şi la atacurile cibernetice. Washingtonul a anunţat că atribuie Serviciului rus de Informaţii Externe atacurile cibernetice SolarWinds, care au vizat instituţii guvernamentale americane.

Măsurile anunţate joi includ expulzarea a zece diplomaţi ruşi, sancţionarea a şase companii ruse acuzate de activităţi cibernetice ilegale, precum şi a 32 de persoane şi entităţi implicate în tentative de ingerinţe electorale, conform agenţiei Associated Press.

În plus, Casa Albă a anunţat că Administraţia de la Washington utilizează canale diplomatice, militare şi din domeniul serviciilor de informaţii pentru a reacţiona la presupusele tentative ale Rusiei de a încuraja atacuri ale insurgenţilor talibani afgani asupra trupelor americane din Afganistan.

Washingtonul susţine că nu vrea escaladarea crizei.

Jake Sullivan, consilierul prezidenţial american pentru Securitate Naţională, a declarat că Statele Unite vor să aibă „o reacţie semnificativă şi credibilă, nu să amplifice criza”.

Riposta Rusiei la sancţiunile impuse de Statele Unite este „inevitabilă”, a comunicat, joi după-amiază, Administraţia Vladimir Putin.

„Sancţiunile nu reflectă interesele cetăţenilor naţiunilor care sunt principalele puteri nucleare şi care poartă responsabilitatea destinului întregii lumi”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, conform agenţiei RIA Novosti.

„Un astel de comportament agresiv va primi, fără dubiu, o ripostă determinată, reacţia la sancţiuni este inevitabilă.

Washingtonul trebuie să conştientizeze că vor exista efecte ale degradării relaţiilor bilaterale. Statele Unite poartă întreaga responsabilitate pentru ceea ce se întâmplă”, a subliniat Maria Zaharova.

Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul SUA în Rusia, John Sullivan, pentru o „discuţie dură”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

25 de Comentarii

  1. cand americanii se simt slabi fac un summit, cand se cred puternici ataca

  2. Asta cu „ingerinte electorale” si de „atacuri cibernetice” pe un server privat neprotejat e de tot rasul, prostul de Bideu inghite asa ceva de la servicii ? Nici macar asocierea intre atac si cinernetica nu-l deranjeaza, cata prostie in capul alora de la FBI !

  3. „din cauza ingerinţelor electorale”
    Asta e tare.
    SUA se amesteca si pe fata si pe sest in alegri peste tot. Si o va face, a spus-o Biden dupa ce a fost ales, va incerca sa modeleze lumea dupa interesele americane. La Brexit s-au amestecat in UK, peste tot platesc tot felul de organizatii care manipuleaza opinia publica locala prin ziare, ONG-uri platite din SUA ptr a fi alesi politicienii cumparati,obedienti fata de SUA. Ca sa nu spun de presiunile pe fata facute de ambasadele SUA din tarile de rahat, unele chiar din UE si NATO. Se stiu ele care…
    Si atunci despre ce vorbim?

  4. Serverul ala pus de Hilara nici n-a fost „atacat”, prostul de expert al partidului democrat a pus la loggare user la user si password la password, mirandu-se apoi ce destept computer are ca-i spune ce sa scrie la loggare !!! Asa ca, numai cine n-a dorit, adica si eu, n-a intrat pe acel server sa citeasca peste cele 5.000 de mesaje primite de expert spre analiza. Pentru asta Hilara trebuia sa faca puscarie dupa legile electorale americane, a fost salvata de catre Trump, deh, pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti.

  5. Cele doua nave amerloce ce urmau sa iontre in Marea Neagra …au facut cale-ntoarsa! Adio ajutor pt. ukrani. Ba mai mult, am fost lipsiti de un spectacol de artificii nemaipomenit de care au fugit americanii, caci urmau sa fie ”mock targets” in mijlocul unor manevre rusești fara precedent, cu zeci de nave si zeci de avioane si elicoptere ce ar fi simulat o repetare a incidentului din 2015, cand distrugatorul Donald Duck (sau cam asa ceva) a fost ”păjit electronic” timp de 90 minute, timp in care un avion f. vechi rusesc, dar dotat cu kibini a simulat 12 atacuri in picaj, de au innebunit americanii, complet neputincioși d.t.p.d.vedere! Si-au gasit scaparea in portul Constanta. In SUA nu s-a relatat deloc intamplarea… Si chiar si acum amerlocii o dau cotita cum ca vezi Doamne, expulzam niste diplomati (un fel de amenințare cu pumnul precum chinezii in anii*60, cand erau neputincioși.
    Hei, leliță Mărie cu altă pălărie.

  6. Corectă corectitudinea lui Goldberg/Aurescu de condamnare…cip-cirip…a Rusiei cu Crimea. Mă aştept, zilele ce vin, după ce termină cu 6uild-6ack-6etter, să condamne SUA pt ocuparea Guantanamo din Cuba. Era să uit de a 5-a Republică Imperială Franțuzească.

    PS. Confrați chibiți, cum rămâne cu armele nucleare, sînt sau nu sînt?

  7. De rasul lumii, avand in vedere cu ce se ocupa SolarWinds.
    Halal produse de securitate vandute de ei.

  8. SUA sunt disperate ca-si pierd si locul I militar în lume, dupa locul I economic. Scenariul „Rusia-tzap ispasitor” fiind neîntrerupt, dupa WW2, când americanii au facut, si atunci, razboi de parada Hollywood (debarcarea, si cu recuzita de teatru, manechine si barci pneumatice) spre un final apoteotic: junele cazându-le-n bratele si suindu-se pe tancurile GI-ilor „eliberatori”. Robinette, el însusi criminal împotriva umanitatii – stiind pe de rost povestea cu „inamicul” imaginar ” a facut si dres”, de la Vietnam la Irak („armele de distrugere masiva ale lui Saddam”), la Siria („Bashar” , a carui familie, în paranteza fie spus, a fondat Siria, dupa protectoratul francez asupra teritoriului), „Bashar”, deci, „un macelar”, „gropi comune, mormane de cadavre” (la fel ca-n „Revolutia bolsevica” inventata de Arendt si Nolte ai lor, americanizati dupa ce fusesera nazisti), si-acuma, si repet, fiindca Rusia 1. si foarte bogata-n resurse naturale, 2. si devenind prima forta militara a lumii 3. si prosperând economic (lucru pe care noile ei arme-l dovedeste), si, mai ales, 4. debarasându-se de $ si crescându-si, prin asta, inclusiv, influenta-n lume, nu poate fi decât Inamicul Public Nr. Unu al national-socialistilor americani. Serverul Partidului Democrat = parazitat de însisi Democratii-falsificatori, la vremea de pomina a madamei Wassermann-Schultz, intima Hitlericii Clinton, ultima, transmitând ÎN CLAR secrete diplomatice, zeci de mii de mail-uri, când era secretara de stat a SUA. Robinette si banda = mascarada provocatoare (à la Hitler, „Marele Învatator”). Si cretinul de Aurescu, neabtinându-se, pe urmele aluia de la Cotroceni fiind.

  9. Ar trebui ca Rusia sa-si retraga toti diplomatii din SUA si ai aliatilor acesteia, sa-si inchida afacerile cu acestea ca sa vedem cu ce mai ramane bosorogul sa faca in afara de razboi.

  10. De plans e soarta Romaniei. Industria grea distrusa facuta praf de ebreul Petre Roman, Brucan, Barladeanu. Flota facuta praf de semi evreul Bashinescu. Avuatia facuta praf de alt ebrei care a dat planul avionului supersonic romanesc evreilor.
    Presedinte neamtz, guvern globalist, servicii infiltrate de ebrei si oamenii lui sorosh.
    Vai de tara asta.

  11. Ne lasi ma cu tampeniile tale autorule? Razboiul este mai inteligent decat poti tu gandi. Cel de secol 21 zic. O lalai aici sa te creada prostii

  12. Din pacate numai SUA este angajata in apararea democratiei. Comunitatea Europeana este moarta, de fiecare data a cedat cand Imperiul si-a asmutit cainii peste vecini. Cecenia e ingenuncheata, Georgia e divizata, Transnistria continua sa fie ocupata de peste 30 de ani fara sa intereseze pe nimeni. In teritoriul de dincolo de Nistru populatia romaneasca este continuu rusificata, intimidata, redusa la tacere. Ucraina este sfasiata, Penuinsula Crimeea va fi rupta definitiv. Si asta pentru ca nu s-a raspuns cu aceeasi moneda. Asta in timp ce Germania si Franta se gudura pe langa URS pentru gaze ieftine, desi au alternative solide. Trollii lucreaza adanc, murdaresc cearsafuri cu ode dedicate descreieratilor oligarhiei mortii. Caci cel de-al treilea razboi pe care il va declansa Spionul Tzar nu va mai avea supravietuitori. Decat foarte putini, in buncarele lor antiatomice, dar fara putinta de a mai vedea soarele. Poate pentru ei chiar nu conteaza…

  13. E clar ca dupa ce Biden si Putin au vorbit la telefon ceva s-a intamplat de nu mai vin navele americane in Marea Neagra.Intrebarea e daca prostii astia de la Bucuresti mai semneaza tratatul de cooperare militara cu Ucraina.Ne aducem aminte ca alt dobitoc semna in 1991 tratatul cu URSS -ul care tragea sa moara.O Romanie condusa perpetuu de prosti si tradatori de tara.

  14. Cînd statul american are programe de supraveghere în masă a internerului din lumea întreagă e OK spionajul economic, financiar, politic, social.
    Trebuie să fie absolut în regulă. Cînd este invers sunt ei spionați, NUnse poate, scandal internațional și expulzări.

    Toți slugoii care s-au tot perindat pe la putere mai ales anticorupt, de drepta s-au făcut Preș. în fața vestului și ‘licuricilor’.

    Dreaptacii SLUGOII Perfecți. Idioți utili.

  15. @rad de prosti
    Imi plac cei inteligenti (vad ca iti place cuvantul, este?), arata ce poti, argumente, idei, logica, …
    Ps. Trist este ca nu poti arata cat de tare esti in cateva randuri, doar cu o afirmatie si cateva cuvinte deosebite ( peste 26 , remarcabil)

    As vrea sa te inteleaga si sa te aprecieze toti 😉 , hai, haaii, nu te face de ras …

  16. Vad ca plangi ca Ucraina e SFASHIATA.
    Dar pamantul romanilor din Basarabia de sud si Bucovina de nord este la SFASHIATA UCRAINA. De ce Ucraina nu retrocedeaza pamantul Romaniei??? S-o faca rushii praf care e treaba romanilor. Numai pe pamantul romanilor sa nu intre ca le-o dam in barba. Acum trebuia sa le-o dam la ucrainieni.

  17. Talentul tau de a bate campii ar incapea intr-o carte de 50 de pagini careia sefii tai ideologici iar spune bestseller ,nu mai stiu daca un l sau doi.Cat priveste democratia pe care zici ca o apara SUA eu zic sa te culci ca te-ai imbatat.Vorbim dupa ce te trezesti.

  18. Se pare că agenturili amicilor Urss, s-au reactivat, ieșind din amorțire! Tătucul le-a dat dezlegare?! Nu știu că deja au fost identificați, inclusiv locația?

  19. @negro
    Care democratie? A murit demult. Lasa propaganda cu SUA forpostul democrației…

  20. ce spune biden americanii cred fara sa ezite…cea mai tare e afirmatia lui biden ca rusii au platit talibanii sa atace americanii care au invadat afganistanul dupa ce si-au aruncat in aer turnurile gemene din nyc in 11 sept. 2001…cum spune ancheta pompierilor din nyc in 24 iulie 2019…astazi a spus ca a ordonat retragerea trupelor americane si nato din afganistan dupa 20 de ani de la atacurile teroriste din 2001…jidanii le-au aruncat in aer cu cia…

  21. Sper ca SUA sa faca in urmatoarea perioada o binemeritata implozie. De pe la sfarsitul celui de-al II RM se perpetueaza numai cu smecherii: conflicte, tensiuni, razboaie locale etc. Intre 1985-1990 a colcait ce-a colcait Soros cu Gorbaciov si ulterior cu Eltin de s-au mai perpetuat inca vreo 30 de ani. Dar, cred, cred ca le-a venit sfarsitul….Sper sa-l apuc si eu…

  22. „Statele Unite și-au reafirmat hotărârea de a apăra Japonia cu arme nucleare așa cum prevede Tratatul din 1960 privind cooperarea reciprocă și garanțiile de securitate”. Cretini sunt americanii, prea cretini, prea tâmpiți. Vor război cu orice preț. Au uitat de violurile asupra japonezelor. Au uitat ca ciorile lor alegeau numai virgine japoneze. Erau cuceritori. mari jigodii. Este știut ca între Rusia și Japonia nu s-a încheiat nicio pace. Vin americanii și apăra bordelul japonez cu nucleare. Mari cretini.Ma uit la americani. Mă curuces ce mutanți au. Și mai vor și război.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.