Topul celor mai bune companii aeriene din lume

Cea mai mare organizație din lume care se ocupă de drepturile pasagerilor companiilor aeriene, anunță rezultatele AirHelp Score. Acesta este clasamentul anual care evaluează companiile aeriene și aeroporturile din toată lumea.

Cea mai bine cotată companie aeriană este Qatar Airways , lider şi in 2018, datorită punctualităţii şi coerenţei în procesarea efectivă a reclamaţiilor, poziţiile 2-5 fiind ocupate de American Airlines, Aeromexico, SAS Scandinavian Airlines și Qantas, conform unui raport AirHelp.

Potrivit clasamentului AirHelp, organizație care se ocupă de drepturile pasagerilor companiilor aeriene, Tarom se situează pe poziția a 55-a (față de 49 în 2018) din 72 de operatori la nivel internațional. Compania aeriană a obținut 8 pentru calitatea serviciilor (fiind printre primele clasate din acest punct de vedere), 7,3 pentru punctualitate și doar 3,9 pentru procesarea cererilor de despăgubire solicitate de către pasageri (la acest capitol fiind printre companiile aeriene cu cel mai mic scor).

Cele mai bune companii aeriene din România, după numărul total de decolări efectuate în România, sunt Austrian Airlines, cu un punctaj de 7,9, urmată de Turkish Airlines şi LOT Polish Airlines, fiecare cu un punctaj de 7,6.

În timp ce primii cinci operatori aerieni au înregistrat rezultate bune la capitolul servicii pentru pasageri, precum gestionarea reclamațiilor și punctualitatea, mai multe dintre companiile aeriene cu cele mai scăzute ratinguri, printre care Ryanair, Korean Air, EasyJet și Thomas Cook Airlines, au “excelat” în ultimul an în a-și dezamăgi pasagerii, comentează organziația. De exemplu, personalul companiei Ryanair a intrat în grevă cauzând întârzieri sau anulări ale zborurilor, ulterior firma refuzând să plătească compensațiile legale datorate pasagerilor, conform directivei europene în vigoare. De aici și clasări slabe în AirHelp Score.

AirHelp Score 2019 demonstrează că punctualitatea și rapiditatea în rezolvarea reclamațiilor pasagerilor este în strânsă legătură cu gradul sporit de satisfacție al acestora. Trebuie să ținem cont de faptul că astăzi avem un nou tip de călător: mai educat, din ce în ce mai conștient de nevoile și drepturile sale și mult mai capabil să aleagă între oferte nenumăraților transportatori aerieni. Această înseamnă că și acei operatori care nu își pot menține punctualitatea au șansa de a-și păstra pasagerii oferind servicii bune după zbor. Studiul nostru arată că, în această piață extrem de competitivă, companiile aeriene care pun pasagerii pe primul loc câștigă încrederea acestora„, a declarat Henrik Zillmer, directorul companiei și co-fondatorul AirHelp.

Dintre cele 132 de aeroporturi analizate, pasagerii au beneficiat de cea mai bună experiență în Aeroportul Internațional Hamad, Aeroportul Internațional Tokyo-Haneda și Aeroportul Internațional Atena. Acestea s-au clasat pe primele locuri încă de la primul AirHelp Score. Aeroportul Eindhoven, Aeroportul Internațional Kuwait și Aeroportul Portela din Lisabona s-au plasat pe ultimele 3 locuri în acest an. Toate au fost evaluate pe baza punctualității (60%), a calității serviciilor oferite (20%), respectiv opțiunilor de masă și de cumpărături (20%).

Aeroportul Internațional Henri Coandă Otopeni, principalul aeroport al României, a fost clasat pe locul 129 din 132 (față de 116 din 141 în 2018). Otopeni a obținut 6 puncte la punctualitate, 6,1 la calitatea serviciilor și 6 punte la calitatea serviciilor de vânzare cu amănuntul, scorul total fiind de 6,03.

Pentru a crea acest raport, AirHelp a folosit baza proprie de date statistice despre zboruri, opiniile a zeci de mii de clienți, dar și experiența câștigată în obținerea compensațiilor datorate pasagerilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.