Tensiuni în Moldova (VIDEO) „Guvernul, demisia imediat!”

Nou protest duminică în Republica Moldova. Mii de oameni s-au adunat  duminică în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău pentru a cere demisia Guvernului și alegeri parlamentare, după ce viitorul președinte Maia Sandu a fost lăsat fără atribuții.

Manifestanții au scandat: „Jos mafia!”, „Șor și Dodon – la pușcărie!”, „Anticipate” și „Noi nu cedăm”, transmite Cotidianul.md.

Anularea legilor votate în această săptămână de deputații socialiști și cei ai Platformei parlamentare „Pentru Moldova”, demisia urgentă a Guvernului Chicu și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate sunt revendicările oamenilor.

Rezoluția integrală:

„Noi, cetăţenii Republicii Moldova, întruniţi la mitingul de protest în Piaţa Marii Adunări Naţionale, ne opunem acţiunilor antipopulare ale regimului Dodon-Şor care încalcă rezultatele alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2020. Un scrutin electoral constituie forma de manifestare supremă a suveranităţii poporului şi orice încercare de a deturna voinţa populară este ilegală și neconstituțională.

Alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020 au arătat foarte clar în ce direcţie trebuie să se dezvolte Republica Moldova, iar puternicul mandat, de aproape un milion de voturi, obţinut de preşedintele ales Maia Sandu este un mandat împotriva corupției. Cetăţenii au cerut preşedintelui lupta împotriva hoţiei, sărăciei şi minciunii, i-au cerut să scoată ţara din izolare internaţională, au cerut ca instituţiile statului să combată efectele crizei pandemice şi economice în care ne-a adus guvernarea lui Dodon. Cetățenii au spus clar solicitarea lor: curăţarea clasei politice, prin declanşarea alegerilor anticipate parlamentare.

Dar ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile în Parlament şi Guvern arată că regimul lui Dodon nu se împacă cu înfrângerea, iar forţele oligarhice, care au recapturat statul, nu au de gând să se conformeze voinţei poporului suveran. Igor Dodon şi partidul pe care l-a sechestrat, PSRM, în alianţa cu hoţul de miliarde Ilan Şor se opun cu vehemenţă schimbărilor şi încearcă să reducă din atribuţiile preşedintelui, ca să poată în continuare fura țara nestingherit. Le declarăm apăsat că nu le vom permite acest lucru.

Adunarea cetăţenilor cere imperativ să fie îndeplinite următoarele revendicări:

  • Demisia urgentă a Guvernului Ion Chicu. Acest guvern este principalul responsabil pentru agravarea situaţiei economice şi pandemice din ţară, fiind incapabil să protejeze viaţa propriilor cetăţeni. Acest guvern este promotorul schemelor ilegale prin care continuă să se fure banii publici, iar populaţia continuă să fie sărăcită. În timpul alegerilor din 15 noiembrie cetăţenii Republicii Moldova au declarat răspicat că mandatul acestui guvern a expirat, iar premierul Chicu trebuie să-şi dea de urgenţă demisia.
  • Declanşarea alegerilor parlamentare anticipate. Acest legislativ, creația regimului oligarhic Plahotniuc-Dodon, şi-a pierdut definitiv legitimitatea şi a ajuns să fie o sursă de instabilitate politică, economică şi socială nu numai pe plan intern, dar şi pe plan regional. El nu mai reprezintă voinţa cetăţenilor şi nu mai are dreptul să reprezinte poporul Republicii Moldova. De aceea, trebuie să fie dizolvat de urgenţă în conformitate cu Constituţia. Data alegerilor anticipate trebuie să fie convenită de către Preşedintele ales, în conformitate cu prevederile constituţionale şi în consultare cu partidele politice.
  • Anularea pachetului de legi, votat în mod abuziv, cu încălcarea oricăror norme şi proceduri de validare, de către nou-formata majoritate parlamentară PSRM-ŞOR. Cerem de urgență anularea legii care în mod abuziv privează instituţia prezidenţială de prerogativele sale constituţionale şi toate legile care contravin parcursului european al Republicii Moldova, aduc prejudicii economice cetăţenilor şi slăbesc securitatea statului.

În cazul în care guvernarea Dodon-Şor nu va demara imediat acţiunile necesare pentru îndeplinirea revendicărilor noastre legitime, ne rezervăm dreptul să întreprindem toate acţiunile necesare constituționale, legale și legitime, precum și conforme actelor internaționale pentru a contracara uzurparea puterii de stat”.

„Guvernul trebuie să-și dea demisia imediat și să pornească mecanismul de declanșare a alegerilor parlamentare anticipate”, a declarat președinta aleasă, Maia Sandu, și în fața protestatarilor adunați duminică.

Potrivit acesteia, protestul de duminică „nu este al unor partide politice, nu este despre ideologii, dar este protestul oamenilor din această țară, a cetățenilor care merită o țară bună pentru toți”.

„Supărat că nu a reușit să amăgească oamenii și de data aceasta, Igor Dodon încearcă să dea foc la țară. El încearcă să provoace haos, să adâncească criza, să ne țină în izolare internațională, să facă viața oamenilor și mai grea. Așa încearcă să se răzbune el pe oameni, pentru că nu l-au votat, să se țină de putere, ca să poată, în continuare, el și camarazii lui să fure nepedepsiți. Ignorând votul dumneavoastră din 15 noiembrie, el a încropit o majoritate parlamentară rușinoasă, PSRM – ȘOR, care a transformat Parlamentul într-o găinărie. Această majoritate este formată din deputați care au participat la furtul miliardului, care au reușit să se vândă de trei ori pe perioada unui mandat. Legile aprobate de ei în ultimele zile reprezintă un risc pentru securitatea statului. Aceste legi vin să reducă puterea președintelui, ca să nu putem lupta împotriva corupției, ele pun în pericol bugetul statului. Acest dezmăț trebuie oprit, anticipate. Cea mai scurtă cale spre alegeri anticipate este demisia Guvernului. Vreau să-l întreb pe prim-ministrul Chicu dacă-i place să fie Guvernul lui Șor, al expiratului Dodon, dacă vrea să protejeze în continuare acest Parlament compromis. Această nebunie trebuie să înceteze. Guvernul trebuie să-și dea demisia imediat și să pornească mecanismul de declanșare a alegerilor parlamentare anticipate”, a menționat Sandu.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Dar orice Parlament de pe lumea asta este un cuib de infractori lobby-iști plătit de bănci și corporații să mintă poporul că îi reprezintă interesele, când de fapt ei muncesc pentru cei bogați.

    Care-i noutatea?

  2. …parafrazam o butada celebra, ‘dati-ne SIS-ul si STS-ul, si nu ne pasa cine face legile’

  3. la ei si pe la noi, kagebistii fac legea. Somnul ratiunii, naste monstrii, spunea cineva…

  4. Duca-se si dracului. Mobilizati de numita Sandu Maia, prezenta si ea, si din reteaua Soros. „Presedinta aleasa” a tarii, acuma (prin frauda), functionara a fundatiei Soros. Care lupta si da-i pentru o „societate deschisa” (tuturor si mai ales imigratiei) pâna la disparitie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.