(VIDEO) Iohannis: „Ne așteaptă o perioadă foarte dificilă”

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că „Situația epidemiologică se agravează constant și numai în ultima zi am avut peste 100 de români care au pierdut lupta cu virusul”. „Ne așteaptă o perioadă foarte dificilă și sunt necesare eforturi susținute pentru a ține sub control epidemia”, a declarat Iohannis, după o şedinţă legată de epidemie cu ministrul Sănătății și medici de terapie intensivă.
Guvernul a elaborat o strategie de creștere a capacității de terapie intensivă la nivel național chiar de la începutul pandemiei.

„În tot acest timp, Ministerul Sănătății a desfășurat mai multe proiecte de achiziție de ventilatoare, monitoare, paturi și alte echipamente necesare secțiilor de Terapie Intensivă, astfel că, la acest moment, avem, conform rapoartelor din secțiile de ATI, 3.065 de paturi de Terapie Intensivă – pentru toți pacienții, nu doar COVID, deci, în total 3.065 de paturi -, 2.252 de ventilatoare mecanice, 2.756 de monitoare și o serie întreagă de echipamente achiziționate cu diverse surse de finanțare. La acestea se adaugă cinci unități de Terapie Intensivă mobile, două spitale modulare și un modul ATI, cu un total – acestea suplimentare – de 169 de paturi. În ceea ce privește doar ventilatoarele ATI funcționale, vă dau doar un exemplu, ca să înțelegeți cum s-a lucrat: în perioada aprilie-octombrie 2020, creșterea capacității de ventilatoare la nivel național a fost de 73%, și până în decembrie se adaugă încă 15%, asta însemnând că, practic, de la începutul pandemiei până acuma, capacitatea s-a dublat pe ventilatoare”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Planul strategic pentru următoarea perioadă urmărește deschiderea unor noi capacități de terapie intensivă distribuite la nivel național, precum cele de la Oradea, Constanța, Craiova, în locații nou construite cu destinații de Terapie Intensivă sau care se vor transforma în secții de terapie intensivă.

„Și aici am solicitat foarte concret date despre București. Și aici vom avea, în șapte spitale, o extensie a capacității de Terapie Intensivă și pot să vă spun în următoarele maximum zece zile vom avea, suplimentar față de ce există acum, 123 de paturi de Terapie Intensivă”, a adăugat Iohannis.

Accesarea fondurilor europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) va duce încă la o creștere a capacității de gestionare a crizei sanitare.

„Numai pentru ventilatoare mecanice, de exemplu, creșterea din aprilie 2020 până în aprilie 2021 va reprezenta o creștere de 146%, conform datelor pe care mi le-au prezentat specialiștii. Este uimitor! În urma analizei nevoilor spitalelor, se va achiziționa, prin proceduri specifice – iarăși din fonduri europene – întreaga gamă de aparatură și echipamente necesare dotării unităților sanitare, de la monitoare, ventilatoare, paturi, aparate de anestezie, la ecografe și aparate RT-PCR. Accesarea acestor fonduri va avea un impact extrem de important, vom avea o creștere semnificativă la fiecare dintre acești indicatori, cifrele fiind calculate cu precizie de specialiști. De exemplu, fiindcă am vorbit de paturile de Terapie Intensivă – 662 de paturi de acest fel, de înaltă performanță, au fost deja avizate pentru finanțare prin acest program și se va realiza în perioada următoare”, a mai spus Iohannis.

Șeful statului a adăugat că, pentru a opri răspândirea virusului, este nevoie și de implicarea tuturor cetățenilor: „Oricâte măsuri ar lua autoritățile, acestea nu vor fi suficiente dacă nu suntem cu toții parte a acestui efort național de a salva cât mai multe vieți”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

27 de Comentarii

  1. Mottoul iohannisto-penelist:
    Zâmbiți mâine, va fi mai rău!
    ToaTe se duc în cap că noi chiar nu suntem în stare de nimic.

  2. acuma te-ai prins sasalau ca situatia ii nasoala?
    covid placut iti doresc spre sau la sibiu
    vinzator de tara ales si de romani

  3. Un cotrocenist pentru linistea votantilor. Vom face, vom drege, vom aduce, vom mari, vom micsora, vom impinge, vom trage, vom creste, vom construi, vom cerne, vom toarce. Pe cand: am facut, am finalizat, am stopat, am desavarsit, am salvat, a relansat, am oferit, am donat, am adus.
    Ps. Telejurnalul de la ora 19, in care aparea Ceausescu s-a transformat in telejurnalul de la ora 18. Fata de comunism, acest individ e intarzaiat cel putin cu o ora, fata de realitate, cu anii si fata de inteligenta, cu zecile de ani. Cand esti sarac cu spiritul si ai o inaltime care te avantajeaza pe verticala, un orgoliu care a crescut alimentat cu drojdie de bere si baliga de capre sterpe, e normal sa vrei sa faci alegeri ca sa ai Guvernul tau, ca sa poti merge linistit la buda si sa nu te mai scremi, constipat fiind. Abias atunci colonul lui de om neom va incepe sa fuctioneze la parametrii maximi, asa ca sa se poata defeca linistit si-n toata splendoarea sa pe natia romana, iar vesnicii lui aparatori sa aiba ce pune la masa prostitutie. Doar e trup din trupul alogenului pentru care au muncit pana la epuizare si acum Zarea le-a oferit si coniacul cu acelasi nume spre desfatarea oranului lor de reproducere.

  4. Din cauza alegerilor de care tin cu dintii Iohanis si Orban nu iau masurile de carantinare cerute de situatia dramatica din Romania:pozitivitate 16% , spitale si sectii ATI pline, cele 123 de paturi suplimentare se umplu in cateva zile pt ca e crestere exponentiala. In Ro se va muri pe capete pt ca nu are cine sa-i ingrijeasca. In fiecare zi se raporteaza cam acelasi nr de cazuri ATI pt ca alea sunt paturile, in jur de 800, sunt pline, noii pacienti probabil mor ca nu mai au unde sa fie ingrijiti, nu e personal. Boala asta nu e sa joace Iohanis alba neagra cu ea, a ingenuncheat sisteme de sanatate puternice:Italia cu 11 000 locuri ATI au fost nevoiti sa instituie carantina, New-Yorkul la fel. Ce sa faci Iohanise cu 123 de paturi suplimentare cand toata lumea umbla la servicii, lifturi,crese, afterschoolui,coafoare, sali gimnastica, magazine transmitand virusul de la unii la altii? Trebuie oprita transmisia, adica carantina.

  5. În democrație nu mai e ca în dictaturile de pe vremuri. Există varianta mai ieftină, cu mai puțină bătaie de cap o bagă pe asta cu interminabila epidemie, prostimea ascultă.

  6. Nimic despre PSD?!? Nimic despre Dragnea? Sa fie testat! Cred ca l-a lovit virusul. Altminteri, nu uita el de PSD-ul care a adus virusul si de Dragnea.

  7. Bre,de ce nu cumparam vaccinul de la rusi ?Astia nu-si vaccineaza populatia de prosti,care isi revina primul din pandemie castiga un avans economic ,politic si social in fata altor tari.In schimb noi ne uitam la Klausica cum o labareste ca situatia e cacanie,ne spune cate paturi au fost numarate in tara,promisiuni de extindere a ati-urilor,promisiuni de accesarea unor bani europeni pentru aparatura medicala,promisiuni de ventilatoare mecanice..Orice fraier isi poate da seamna ca planul asta nu ne scoate din rahat,parca e croit sa ne pregatim de un numar mai mare de infectari,sa ne asteptam la alte restriti si ne anunta ca teroarea covid se va intensifica.Uimitor e cum Klausica nu gangaveste niciodata despre vaccinuri de parca nici n-ar exista pe lumea asta,fuge ca dracul de tamaie sa aduca vorba despre ele.Daca era dupa mine faceam un experiment national in direct,foloseam vaccinul pe 100 de voluntari si aratam cum se vindeca.Noi,astia care stam in granite cu rusii,stim,atunci cand mai puneam cateodata mana pe 1-2 doze pentru sanatatea noastra.Ciuci doftori,Ciuci spitale.

  8. Iohanis cu iresponsabilitate cumpara de miliarde de euro rachete si armament vechi, IN CONDITIILE IN CARE NU A ACHIZITIONAT ECHIPAMENTE MEDICALE , PATURI PENTRU ATI SI MEDICAMENTE PENTRU COVIT IAR IN SPITALE LIPSA ACESTORA (conf. relatarilor din presa si tv) PROVOACA ZILNIC DESCESE SI GRAVE SUFERINTE , pentru aceasta institutiile statului ar trebui urgent sa-l traga la raspundere si sa opreasca aceasta tragedie !!!!!

  9. Spitalele private au peste 500 de paturi de ATI echipate mai bine decât cele de la stat. Alo Iohannis, alo Tătaru, nu credeți că a venit timpul sa participe și medicină privată la pandemie ???

  10. Cred ca asteapta alte indicatii de la sefa, pana atunci ne linisteste cu o propaganda, o mandolina de adormit romanii, pe unii definitiv in urmatoarele luni, dar dupa ce voteaza pentru „anticoruptie, justitie, …”, alte baliverne rasuflate, dupa cum se vede acum), se poate intampla orice cu ei, nu mai conteaza!

  11. Sa moara toata natia, numai alegerile sa fie si „guvernu lui”, pandemia si celeleate indatorari si neputinte ramanand simpla detalii. Asa-i la mediocri suplinitori.

  12. Foarte bine că vor mai fi paturi de ati, dar nu era mai bine să fi fost de-acum două trei luni?
    În rest, îl felicit pe domnul Iohannis că citește presa pentru că mare parte din ce mi-a zis ‘mnealui știam de câteva zile.
    Și îi mai mulțumesc că nu m-a mai tocat la cap cu PSD

  13. @QX
    Daca ti-e frica sa iesi din casa si sa mergi odata la 4 ani la vot langa casa timp de o ora, atunci stai acasa, nu te obliga nimeni sa votezi. Dar prin comparatie, sa umbli zilnic creanga pe strazi si prin magazine fara masca, de asta nu ti-e frica? Pai de aia merg treburile prost Romania, pentru ca vietuiesc in ea multi oameni needucati ca tine, incapabili sa gandeasca cu capul lor, repeta ca papagalii ce le porunceste pesedeul. Poti fi sigur ca in martie va fi mult mai rau ca in decembrie daca ramane parlamentul PSD care sa saboteze, in martie vei fi scos la ingropat concetateni, asta daca nu vei fi tu ingropat mai intai.

  14. Iohannis pleacă la război toacă tone de bani pe armament expirat. Dar se vaită că nu poate crește pensiile. Sau salariile doctorilor.

  15. ‘Purtătorul de cuvânt…’ a explicat ‘a mia oară’ ce bun este ‘guwernerul’, ce lucruri bune a făcut, și, va face ! Ventilatoarele, ventilatoarele plătite parțial, unde sunt ?!

  16. Nemernicul asta de sef al PDNL este in campanie electorala pentru partidul lui! Șeful statului (care sef al statului, asa ceva nu exista conf. Constitutiei, iar asta este seful de partid) anunță și o creștere a capacității de ventilatoare de 73% din aprilie. In cele 73% a tinut cont si de cele care au fost comandate in Elvetia si mai stiu eu pe unde, platite cu vreo 4 mil. si care nu mai vin? Asta ne minte fara pic de jena in calitatea de „purtator de cuvint” al pedeleprelor! Spune „Situația epidemiologică se agravează constant”, deci nu mai e o simpla gripa cum spunea in primavara cand celelalte state se pregatea de pandemie si el vroia anticipate! „Se agraveaza constant” dar la alegeri nu e nicio problema! Si apoi de ce sa mai votam cand s-a vazut la TV ca se fura ca-n codru pina iese cine trebuie?

  17. Nu are respect, inima. Intr-o zi aprox. 7,5 milioane de persoane au fost in miscare in niste locuri in care altfel nu s-ar fi concentrat, daca fiecare circumscriptie are 1000-2000 de alegatori, au fost intr-un spatiu redus intre 500 si 1000, aceasta succesiune cat si ”imbecilitatea” cu perdeau sa nu vada ce?

    Hotia ar disparea daca am aplica METODA din ISRAEL.https://ro.wikipedia.org/wiki/Alegeri_%C3%AEn_Israel

    Adinca UN PLIC si alegerea unei sigle de partid introdusa in plic apoi sigilat.
    NU VOR MAI FI VOTURI ANULATE
    NU VOR MAI FI STAMPILE PIERDUTE
    VOR FI DOAR SIGLE ADUNATE
    NU VOR MAI FI HOTI
    NICI O HOTARARE care sa VALIDEAZA HOTIA.
    SA SPERAM ca multe tari se vor satura de UE si prin exit va disparea cea mai DECADENTA epoca din Istoria Lumii.
    In functie de cine domina UE, trebuie „sa iasa” si hotul este cinstit, iar cinstitul este hot ca asa vor unii.
    Popoarele rabda din ignoranta si manipulare…

  18. Dar ce a facut „mult-laudatul” tau partid pentru care esti in campanie electorala ai auzit? „Fostul şef Unifarm, care şi-a dat demisia în urma anchetei Antena 3, a fost pus de PNL pe listele Consiliului Judeţean Constanţa” Ce spui de asta? Probabil vi sa ne povestesti cum „lupti contra coruptiei fara penali in functii publice”!!

  19. Dupa cate stim, ranjitu se lauda ca are un Guvern al Meu foarte competent. Cata competentza o fi daca situatia se agraveaza permanent?

  20. Minciuni,Minciuni,Minciuni.Acest TROGLODIT nu vede in capul lui de cat ALEGERI.El nu tine la acest POPOR,el cauta tot felul de mijloace sa se razbune.Nu are copii,familia lui este in GERMANIA.De ce sa fie atras in aceasta tara? Sa mai FURE,cateva case,sa mai retrocedeze ceva bunuri catre ORGANIZATIA FDGR,SUCCESOARE a organizatiei NAZISTE-GRUPUL ETNIC GERMAN-,sa cheltuie bani din munca acestui popor,pe naveta,pe excursii,etc.Va rog cei care l-ati adus la COTROCENI,sa spuneti un singur lucru facut in FAVOAREA acestui POPOR de acest SAS.El face numai propaganda PNL-lui,dar cand o sa plece de la COTROCENI o sa se inscrie in FDGR nu in PNL,unde sunt numai VENETICI.

  21. Parca domnul Adamescu intr-un spital privat a fost si s-a dus…
    Teoretic spitalele private…
    Poate asteapta cateva miliarde sa le deconteze statul si sa ”salveze” ca pe Adamescu…
    Pretul la ”stat” a unui test era de 200 de lei, iar la privat ajunge si la 500, oare de ce?
    Pt privati profitul este mai presus decat sanatatea?

  22. Ne asteapta o perioada bine planificata ce trebuie confirmata democratic prin votul din 06.12.2020 dupa care va urma plansul si scrasnirea dintilor.

  23. Cugetari din ciclul „vara nu-i ca iarna!”. Nu-l duce capul mai mult decat pe Petrov. Macar ca ala facea pe glumetul pentru bolovanii lui.

  24. O fi auzit sasul de tribunalul poporului? Poate ii spun consilierii sai.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.