Ungaria are un altfel de ambasador american

Viktor Orban la Casa Albă. Cum e posibil așa ceva!?

”Viktor Orban a creat un regim vădit autocratic exact în mijlocul UE, câștigand alegeri care par corecte și adoptând legi care par legale… Mulți autocrați ar vrea să știe cum a reușit”. Cu aceste cuvinte ale lui Kim Lane Scheppele, specialistă în politică ungară la Universitatea Princeton se încheie articolul publicat de National Public Radio din SUA dedicat vizitei premierului Ungariei la Casa Albă, pe 13 mai.

Întrega presă liberală din Europa și de peste Ocean, politicienii americani și cei din Europa doresc să știe cum a reușit ideologul ”iliberalismului”, promotorul populismului naționalist, cum a reușit un premier care a alungat din tara sa o universitate americană (Universitatea Central Europeană) să fie invitat la Casa Albă. Cum a reușit să fie invitat în Biroul Oval premierul unui mic stat din UE și NATO care a obligat ONG-urile din țara sa să-și declare sursele de finanțare străine (lucru de neconceput până la Viktor Orban). Cum a reușit această performanță un premier care discuta cu guvernul chinez și cu compania Huawei despre rețeaua 5G din Ungaria exact în momentul în care SUA acuză Huawei de spionaj cibernetic? Cum a reușit să fie primit de președintele SUA un premier al unui Stat UE si NATO care se opune fățiș oricărui pas al Ucrainei către cele două organizații?

Foreign Policy: Ungaria, un aliat impredictibil și capricios

Jurnaliștii de la Foreign Policy par speriați de vizita americană a lui Orban. ”Trump îl lasă pe Orban să umble peste tot în SUA”, tritrează FP, ca un semnal de alarmă. Salvarea, scriu jurnaliștii anti-Trump, este ca ”alți membri ai administrației Trump să limiteze amenințările la securitatea națională a SUA” generate de Ungaria prin faptul că se opune negocierilor Ucraina-NATO și îi frecventează pe liderii autocrați din întreaga lume. Foreign Policy scrie că SUA trebuie să reintroducă instrumentele de finanțare pentru societatea civilă din Ungaria, ”lucru care va revigora democrația”. ”Dacă nu vom face asta, SUA vor fi expuse la toanele unui aliat impredictibil”.

Congresmani împotriva lui Vikltor Orban

Și nu doar jurnaliștii liberali și anti-Trump de la Foreign Policy sunt alarmați de faptul că președintele SUA îl legitimează o dată în plus pe Viktor Orban prin invitația la Washington, ci și politicienii din Congres. Patru congresmani republicani și democrati i-au trimis președintelui Trump o scrisoare prin care îi cer să abordeze aspecte legate de ”traiectoria democratică descendentă” a Ungarie. Congresmanii își exprimă îngrijorarea privind relatia apropiata dintre Ungaria si Rusia și mutarea sediului Băncii Internaționale de Investiții (moștenitoarea CAER) de la Moscova la Budapesta, sub conducerea unui director ce are legături cu serviciile secrete ruse. Ei deplâng limitarea libertății presei în Ungaria și îi cer lui Orban ”să se întoarcă la rădăcinile democratice”.

Rolul Ungariei în relațiile SUA-UE

Și totusi, cum a ajuns Viktor Orban la Washington, în ciuda acestei opoziții și într-un moment cât se poate de prielnic, căci vizita sa în SUA îi va folosi pentru a câștiga voturi la alegerile europene ce vor avea loc peste nici două săptămâni. Secretul ține de lobby inteligent, de bani investiți în arme americane, de sublinierea erorilor grave făcute de administrația Obama în Europa Centrală și de Est, de specularea ”slăbiciunilor” președintelui Trump pentru liderii puternici, de un ambasador american la Budapesta care este pe aceeași lungime de undă cu guvernul ungar.

Mai bine de un an de zile, SUA nu au avut un asistent al secretarului de Stat pentru afaceri Europene și Eurasiatice după chipul și asemănarea Victoriei Nuland. Din octombrie 2017 și până în februarie anul acesta, funcția a fost ocupată de Wess Mitchell, un diplomat care a considerat că nu statele central și est-europene sunt vinovate pentru apropierea lor de Rusia și pentru scepticismul cu care privesc Vestul. Vina aparține Vestului și în special administrației Obama, care a neglijat această regiune și a preferat să inunde canalele de comunicare doar cu critici la adresa lor. Mitchell a susținut chiar într-un discurs viziunea central și est-europeana cum că viitorul UE este cel al unei uniuni de state națiune suverane, nu al unei federații. Ungaria lui Orban pare un pivot al politicii administrației Trump de a impiedica apariția post-Brexit unei Uniuni Europene dominată de hegemonul Germania.

Omul lui Trump la Budapesta

Un element important care a facilitat vizita lui Orban la Washington este semnarea unui acord de cooperare pentru apărare, cu doar o lună în urmă, o reînnoire a unui acord de acum 20 de ani. Miza, scrie presa ungară, ține de cumpărarea unor sisteme de rachete americane. Este singura concesie pe care Ungaria a făcut-o Statelor Unite în actualul mandat al lui Viktor Orban. Ambasadorul SUA la Budapesta, Cornstein, a declarat că, odată semnat acest acord, ”este posibil un summit SUA-Ungaria”.

Ambasadorul Cornstein este un element central în ecuația vizitei lui Orban. David Cornstein, 79 de ani, a fost trimis la post in Ungaria in iunie 2018. Nu este diplomat de profesie, este un negustor multimilionar de bijuterii din New York care a cochetat mult cu politica și un apropiat al lui Donald Trump. Înaintea sosirii la Budapesta, Cornstein s-a întâlnit cu ambasadorul Israelului in SUA, care l-a asigurat că ”Ungaria este cel mai bun prieten al Israelului”.  În plin război cu Universitatea Central Europeană și cu miliardarul George Soros, guvernul Orban are grijă să nu facă pași greșiți în relația cu SUA. Este motivul pentru care Ministerul de Externe a încheiat un contract cu firma de lobby BSI Public Affairs, condusă de Tzvika Brot și Ariel Sender, care au lucrat chiar pentru campania președintelui Trump și au legături cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. Firma aceasta a fost plătită cu 290.000 de dolari în ultima jumătate de an, pentru consultanță oferită ambasadei ungare la Washington și consulatelor de la Chicago și Los Angeles.

Până acum, lobby-ul făcut de Ungaria peste Ocean pare să dea rezultate, căci noul ambasador Cornstein nu a criticat ferm guvernul Orban. Un exemplu vine din paginile The Atlantic, care a realizta un interviu cu Cornestein chiar înaintea vizitei lui Orban in SUA. Momentul culminant – opinia ambasadorului SUA despre alungarea din Ungaria a universității lui George Soros.  Vor suferi relațiile SUA-Ungaria ca urmare a acestui fapt? Răspunsul ambasadorului: ”Nu chiar”. Cornestein a fost imediat scos din încăpere de secretarul său de presa, care i-a atras atenția asupra declarației. Cornestein revine și spune: ”Îmi pare rău că universitatea pleacă din Ungaria. Dar aș vrea să schimbăm subiectul, să trecem la alte discuții”. Același ambasador nu s-a arătat deloc deranjat de ”iliberalismul” lui Orban. ”E o chestiune de viziune personală, de ce anume înțelege publicul american sau președintele prin democrație iliberală. Îl știu pe Donald Trump de 25-30 de ani și vă pot spune că i-ar plăcea să fie în situația lui Viktor Orban”. Acesta este ambasadorul american pe care lobbyul lui Viktor Orban a reușit să-l aducă la Budapesta.

Jucând la mai multe capete, cu apropiere de Moscova, fricțiuni cu UE și PPE, Viktor Orban a ajuns să fie invitat la Casa Albă, pentru prima dată după 1998, când se întâlnea cu președintele Bill Clinton. ”Îl știu pe Orban. Este un tip educat, știe limbi străine, știe să se învârtă în cercurile înalte. Nu se poate spune asta despre Jaroslaw Kaczynski. Orban este un politician inteligent”, spunea despre premierul ungar deputatul liberal polonez Slavomir Nitras. El a fost cel care a declarat că Orban a propus Poloniei să ocupe teritoirii ucrainene pe care apoi să le împartă împreună cu Ungaria. ”Cred că Orban trebuie înlăturat, pentră ca este ca un măr putred”, mai spunea polonezul. Într-adevăr, partidul lui Viktor Orban a fost suspendat din PPE (însă nu pentru revizionism, ci pentru criticile aduse lui George Soros). Însă atitudinea Washingtonului nu este deloc în acord cu cea a UE. Rămâne de văzut în ce măsura ”ceilalți membri ai administrației” la care făcea referire Foreign Policy, adică ”statul profund”, vor reuși să împiedice apropierea dintre Trump și liderul iliberalismului european și dacă vor reusi să ”revigoreze democrația ungară” prin finanțarea societății civile.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

11 Comentarii

  1. Mai e si Steve Bannon, strateg de campanie si fostul consilier al lui Trump pe probleme de securitate. Bannon e fan Orban Viktor. Iar Dani Barbu si CP Tariceanu vorbesc despre protectionism in Romania. Care protectionism dragi tovarasi? Dalca in Romania e protectionism, atunci economic statecraftul unguresc pastorit de Orban Viktor cum se mai numeste?

  2. Da, lobbystii lui Viktor Orban au reusit, in schimb lobystii lui Dragnea, desi FOARTE BINE Platiti si rasplatiti, NU au reusit!!
    He, he, cum ar spune analfabeta Veorica!!!!
    De ce oare?!

  3. E simplu, trebuie sa cumperi scump arme de la americani. Acuma vreo 3 sapt. a fost premierul Slovaciei la Trump… si asta a cumparat arme scumpe. Asa a fost si Iohannis, RO a cumparat de 4 mld. $ arme de la americani. Acuma e randul lui Orban.
    Trump nu da 2 centi pe nimeni. A si spus cand a fost ales, ca SUA trebuiesc conduse ca o afacere. Mai cu santajul, mai cu o vizita oferita poandailor locali, mai cu o amenintare directa daca fraieru’ nu intelege sa platesca taxa de protectie. Sa nu uitam ca in Arabia Saudita este o monarhie (dictatura) crunta, democratia evident nu exista, libertatea de expresie este un banc, femeile si crestinii au drepturi minime. SUA cum a ajuns Trump presedinte i-a amenintat ca sprijina terorismul, apoi dupa ce A. S. a cumparat arme de 100 mld. $ toate acuzatiile au disparut. Recent A.S. a executat acel ziarist iar Trump atata a spus ca A.S este un aliat si cumparator puternic si nu o va sanctiona.
    Deci, sa nu se mire nimeni cand vreun politicant de mana a 2-a ajunge in vizita pe acolo, e primit ptr ca merge cu valiza de bani ptr nimic iar in schimb isi poate vedea d’ale lui acasa.

  4. Articol tamp si sovin, bazat pe traducerea vaicarelilir din presa neoliberala de stanga…
    Markovici, inca n-ati realizat ca Orban e nr. 1 in Europa?

  5. Victor Orban ne arata ca nu marimea unei tari conteaza ci curajul, indrazneala, inteligenta.Orban stie ca nici un strain nu ii e prieten si ca importatant e sa ii joci unul impotriva altuia in folosul propriei tari. Orice serviciu face Orban cere ceva la schimb. La noi politicienii fac coada la politica pupatului talpii si servesc tara pe tava altora fara sa ceara absolut nimic. Si Romania e scuipata de dimineata pana seara. Iohanis se milogeste de ppeisti sa il ajute sa se tina in scaun, Orban castiga singur alegerile in tara lui pentru ca spre deosebire de Iohanis serveste interesul tarii lui. In timp ce la noi Iohanis si clica lui ridica in slavi sanctionarea Romaniei si sistemul securisto-procuraresc la unguri serviciile sunt sub strict control parlamentar. Asta e diferenta. Noi credem in procurori, puscarii si „dreptate” securista, ei cred in politicienii pe care ii pun ei prin vot direct.

  6. Foreign policy ii evreiasca cum altele .Ei manevreaza natiunea Americana dupa bunul plac.Orban a desfintat nu o UNIVERSITATE ci un cuib de spioni si agitatori agenti sorosisti .Orban e un om patriot cu cojones cu demnitate.Politicienii demni cu ,coloana sant respectati slugiile sant privite cu scarba

  7. Raspunsul ar fi dat de ceea ce se afla in spatele cortinei, in culise! Restul sunt politici de cladire a unei suprematii publice, in realitate conteaza ce e dp cortina, acele intelegeri, nu cele ce-s intrebari intrebatoare degeaba. Mersi autorului acestui articol ca a reusit sa demaste – cu sau fara voie – in mod nevinovat evidenta ocultata de obicei mai abil. Mna, acu cu diletantii asa e !

  8. Acum cititorii, ca cititorii, iau de bune tot ce li se bagă-n strachină, dar „Marii Jurnaliști”, ei, cum au putut înghiți sarmaua de fasole sau para mălăiață că soroșistul Orban nu l-ar înghiți pe hungro-khazarul Soroș?! Mai mare dovadă a lipsei de profesionalism!…

  9. V Orbán este un politician de anvergură. Nu este sluga ! Si asta stiu si birocrați de la Bruxelles. Dar pt uni e greu de inteles , ” struguri sunt acrii” pt mioritic când vine vorba de unguras, care este primit de la est la vest de lideri importanți ai lumi. Dar noi ne dam cu parerea si criticam ,poate reusim cumva și noi să facem politica externă fără să ajungem slugi și sa dam țară pe nimic ! Bravo V Orban !

  10. Articol bolsevic, scris la comanda si cu simbrie de la neoliberalo-bolsevici.

  11. Netanyahu e unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Orban, Cornestein-multimilionar evreu american cu rdacini unguresti este un mare admirator al lui Netanyahu. Comun pentru toti trei este ca isi servesc patria si il considera pe György Schwartz-mai cunoscut sub numele sau conspirativ de dr.George Soros, inamicul public numarul unu al SUA, Israel si Ungaria. Trump a fost doar cireasa de pe tort, care a dat din cap la eliminarea politica al mosneagului speculant sociopat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.