Viorica Dăncilă: Indiferent de scenariu, prioritatea este una

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă

Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi că, indiferent de scenariul în care vor evolua negocierile cu Marea Britanie privind Brexit-ul, prioritatea UE trebuie să rămână protejarea drepturilor cetăţenilor europeni care locuiesc, muncesc sau studiază în Regatul Unit.

"Respectăm decizia Marii Britanii de a se retrage din Uniunea Europeană, dar trebuie să ne asigurăm în acelaşi timp că vom limita consecinţele negative generate de această retragere. Cel mai eficient instrument în acest sens îl reprezintă acordul de retragere agreat la nivel politic de liderii UE şi premierul Theresa May care reprezintă un compromis echitabil şi echilibrat. Acordul obţinut va asigura certitudinea juridică, atât pentru mediul de afaceri, cât şi pentru cetăţeni, cărora le garantează păstrarea drepturilor de care se bucură şi în prezent. Prioritatea Uniunii în aceste negocieri a fost protejarea drepturilor cetăţenilor europeni, inclusiv, bineînţeles, a celor români, care locuiesc, muncesc sau studiază în Marea Britanie. Consider că şi în perioada următoare cetăţenii trebuie să rămână prioritatea noastră, iar scopul nostru trebuie să fie acela ca, indiferent de scenariul prin care vor evolua negocierile, să minimizăm pe cât posibil efectele negative care ar putea afecta vieţile acestora", a afirmat Dăncilă, la Radio România Actualităţi.

'Trebuie sprijinite eforturile Comisiei Europene'

Prim-ministrul a adăugat că, de asemenea, trebuie sprijinite eforturile Comisiei Europene, ale negociatorului-şef pe Brexit şi ale celorlalte instituţii europene pentru "a asigura cadrul instituţional necesar în oricare dintre scenariile care s-ar putea concretiza în perioada următoare".

"Cred că menţinerea unităţii statelor membre în jurul principiilor stabilite la nivelul Uniunii Europene rămâne un obiectiv în acest dosar şi în acest sens vom crea cadrul adecvat pentru facilitarea dialogului între statele membre, UE 27 de data aceasta, privind calea de urmat în perioada următoare. Revenind la cetăţeni, subliniez importanţa deosebită pe care România o acordă chestiunii mobilităţii, în particular în ceea ce priveşte respectarea principiilor reciprocităţii şi nediscriminării între statele membre. În acest context, în discuţiile privind relaţiile viitoare Uniunea Europeană - Marea Britanie, România va susţine o abordare cât mai ambiţioasă în cooperarea viitoare în acest domeniu, în special în ceea ce priveşte continuarea aplicării principiilor de coordonare a sistemelor de securitate socială. Sunt convinsă că acest aspect ar fi atât în beneficiul cetăţenilor europeni din Marea Britanie, dar şi al celor britanici stabiliţi în statele membre din Uniunea Europeană", a susţinut Viorica Dăncilă.

Vezi și: Dăncilă, întâlnire cu Tajani, Tusk şi Junker. Programul zilei de joi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel