Urmărește emisiunea live


Fostul guvernator al oraşului Rio a afirmat că a dat mită pentru a obţine organizarea JO 2016

Fostul guvernator al oraşului Rio de Janeiro, Sergio Cabral, a afirmat, joi, că a mituit delegaţi ai Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), printre care fostul atlet ucrainean Serghei Bubka şi fostul înotător rus Aleksandr Popov, pentru a obţine organizarea Jocurilor Olimpice din 2016 de către metropola braziliană, informează AFP, citând presa braziliană.

Cumpărarea voturilor, în valoare de 2 milioane dolari, a fost aranjată cu ajutorul fostului preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Atletism, Lamine Diack, a declarat fostul guvernator în faţa judecătorului federal responsabil cu dosarul, care anchetează acuzaţiile de corupţie din jurul desemnării oraşului Rio.

"Fostul preşedinte al Comitetului olimpic brazilian, Carlos Arthur Nuzman mi-a spus: preşedintele Federaţiei internaţionale de atletism, Lamine Diack, este deschis avantajelor (mitei)", a declarat fostul guvernator al oraşului Rio, care se află în închisoare de la finele anului 2016 şi a fost găsit vinovat de mai multe cazuri de corupţie în cursul mandatului său (2007-2014).

Printre numele citate de Sergio Cabral ca membri ai CIO care şi-au vândut voturile, figurează campionul olimpic la sărituri în înălţime Serghei Bubka şi înotătorul rus Aleksandr Popov, două legende ale sportului.

"Ei m-au asigurat că Serghei Bubka a primit mita, la fel şi rusul Aleksandr Popov, marele campion mondial", a spus Cabral în faţa judecătorului.

Conform fostului guvernator al metropolei braziliene, banii ar fi fost transferaţi de antreprenorul brazilian Arthur Soares - un om de încredere - lui Papa Massata Diack, fiul lui Lamine Diack. Cele două milioane de dolari ar fi servit apoi pentru a plăti membrii CIO în schimbul voturilor.

Atât Lamine Diack cât şi fiul său se află în aşteptarea unui proces în faţa tribunalului corecţional din Paris. Ei sunt bănuiţi de a se fi aflat în centrul unui sistem de corupţie care acoperea dopajul de atletismul din Rusia.

Totodată, fostul guvernator al oraşului Rio a declarat că fostul preşedinte brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010), şi fostul primar din Rio, Eduardo Paes (2009-2017), erau la curent cu cumpărarea de voturi, dar nu au participat nici la negocieri şi nici la plata mitei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel