Ofensivă turcă în Siria: Olanda îşi suspendă noile exporturi de arme către Turcia

Olanda îşi suspendă toate noile exporturi de arme către Ankara după lansarea unei ofensive militare turce împotriva forţelor kurde în nord-estul Siriei, a anunţat vineri Ministerul Afacerilor Externe olandez, informează AFP.

"Olanda a decis acum să suspende toate cererile de licenţă pentru exportul de material militar spre Turcia", aşteptând să vadă cum va evolua situaţia, a precizat ministerul.

"Le cerem celorlalte ţări membre ale Uniunii Europene să facă la fel", a declarat vicepremierul olandez Hugo de Jonge, în timpul unei conferinţe de presă la Haga, la finalul consiliului ministerial săptămânal, în absenţa premierului Mark Rutte, care se află în Australia.

Turcia a lansat miercuri o ofensivă împotriva forţelor kurde în nord-estul Siriei, aliate ale Occidentului în lupta antijihadistă, suscitând un val de critici internaţionale.

"Suntem foarte îngrijoraţi de posibilele consecinţe umanitare ale acestei operaţiuni", care riscă "să împiedice lupta împotriva Statului Islamic şi stabilitatea din regiune", a adăugat Hugo de Jonge.

Ofensiva militară turcă împotriva combatanţilor kurzi în Siria a suscitat îngrijorarea şi furia în cadrul Uniunii Europene (UE), însă nu se prefigurează niciun acord asupra unor sancţiuni, au recunoscut vineri reprezentanţii statelor membre.

Acesta va fi principalul subiect pentru discuţiile dintre miniştrii de externe din UE, luni, la Luxemburg, la care va asista şi şeful diplomaţiei olandeze Stef Blok, care şi-a modificat agenda şi a amânat o deplasare în India pentru a putea participa la ele.

Norvegia, ţară aliată a Turciei în cadrul NATO, a anunţat joi că îşi suspendă orice noi exporturi de arme spre Ankara.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel