Parteneriatul Estic. Iohannis, întâlnire cu Tusk şi Junker

Iohannis și Tusk
Iohannis și Tusk

Klaus Iohannis a participat luni, 13 mai a.c., la Bruxelles, la o întâlnire cu reprezentanţii statelor din cadrul Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina).

Întâlnirea a avut loc la invitaţia Preşedintelui Consiliului European, domnul Donald Tusk, cu ocazia aniversării a 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic.

La întâlnire au luat parte şi reprezentanţii principalelor instituţii europene, Preşedintele Consiliului European, domnul Donald Tusk, Preşedintele Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker, şi Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate al Uniunii Europene, doamna Federica Mogherini. Preşedintele României a participat la eveniment în calitate de şef al statului care deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

De asemenea, la această întâlnire au mai participat domnul Johannes Hahn, comisar european, domnul Carl Bildt, fost prim-ministru şi fost ministru de externe al Suediei, domnul Radosław Sikorski, fost ministru de externe al Poloniei, şi domnul Timo Soini, ministrul afacerilor externe din Finlanda.

Ce a susţinut preşedintele Iohannis



În cadrul intervenţiei sale, Preşedintele României s-a referit la importanţa Parteneriatului Estic, o iniţiativă care, de la lansarea sa în 2009, s-a dovedit a fi benefică pentru ambele părţi, contribuind la extinderea ariei de prosperitate şi securitate în vecinătatea estică a Uniunii, în baza unui set comun de valori şi a convergenţei treptate a politicilor, şi care a condus la apropierea statelor partenere de comunitatea europeană de valori, în funcţie de obiectivele şi ambiţiile fiecărui stat partener.

În acest sens, Preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru necesitatea continuării angajamentului Uniunii Europene în vecinătatea sa estică şi pentru consolidarea acestui parteneriat de importanţă strategică, cu scopul de a crea o Europă mai puternică pentru toţi cetăţenii.

Din perspectiva desfăşurării recente a Summitului de la Sibiu, Preşedintele României a evidenţiat faptul că accentuarea importanţei Parteneriatului Estic se încadrează foarte bine în discuţia despre viitorul Europei. În acest context, Preşedintele Klaus Iohannis a amintit că declaraţia adoptată la Summitul de la Sibiu reafirmă în mod clar responsabilitatea comună a statelor membre şi a instituţiilor europene de a face Uniunea mai puternică şi de a recunoaşte perspectiva europeană a altor state din Europa.

Nu în ultimul rând, Preşedintele României a accentuat faptul că Uniunea va acţiona în continuare în funcţie de nivelul de ambiţie al partenerilor estici, respectând alegerile individuale ale acestor state. Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că Uniunea aşteaptă un angajament politic continuu din partea ţărilor partenere în ceea ce priveşte punerea în aplicare a angajamentelor luate în relaţie cu UE referitoare la respectarea setului comun de norme şi valori, promovarea statului de drept, funcţionarea sistemului judiciar şi dezvoltarea unor economii transparente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel