Tulcea: Peste 2.000 de vizitatori pe bricul "Mircea", în prima escală dintr-un port dunărean

Peste 2.000 de persoane au vizitat, duminică, bricul şcoală "Mircea", cea mai apreciată navă a Marinei Militare Române, care a acostat pentru prima dată într-un port dunărean, la Tulcea, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al Statului Major al Forţelor Navale (SMFN), Corneliu Pavel.

"Impactul escalei navei-şcoală 'Mircea' la Tulcea, din perioada 15-16 septembrie, a fost foarte mare în comunitatea locală. Duminică, 15 septembrie, în prima zi a escalei, peste 2.000 de persoane au vizitat cea mai preţuită navă a Marinei Militare Române, acostată pentru prima dată în cei 80 de ani de când se află în serviciu, în portul dunărean de la porţile Deltei Dunării", a menţionat reprezentantul SMFN.

La bordul velierului se află studenţi ai Academiei Navale "Mircea cel Bătrân" şi elevi ai Colegiului Naţional "Alexandru Ioan Cuza" care promovează oferta educaţională a instituţiilor pe care le urmează.

"Urcarea în arboradă este cel mai deosebit moment din misiunea noastră pe acest vas. Pe navă sunt trei arbori, iar noi ne căţărăm pe vergi şi lăsăm velele sau le ridicăm. E dificil, dar e minunat dacă-ţi place", a declarat pentru AGERPRES Ioana Brumă, studentă în anul patru la Academia Navală "Mircea cel Bătrân".

Acostat în portul Tulcea, velierul "Mircea" continuă să-şi primească vizitatorii la bord luni, între orele 15,00 şi 19,00, marţi dimineaţa nava urmând să-şi continue drumul pe Dunăre, spre portul Galaţi. Oprirea navei în portul Tulcea şi marşul de instrucţie pe Dunăre fac parte din evenimentele organizate cu prilejul împlinirii a 80 de ani de când bricul se află în serviciul Marinei Militare Române.

Comandantul marşului pe Dunăre, comandantul Flotilei fluviale, contraamiral de flotilă Cornel Rogozan, a menţionat că marşul desfăşurat zilele acestea reeditează unul derulat în urmă cu 80 de ani, la sosirea navei din şantierul din Germania, unde a fost construită.

"Prima misiune a bricului pe Dunăre a fost la Galaţi, la lansarea la apă a unei nave militare 'Amiral Murgescu', în prezenţa regelui Carol al II-lea. A fost locul în care s-au întâlnit vechea navă 'Mircea' şi actuala navă şcoală 'Mircea'. Actuala navă a fost construită în 1939 şi a înlocuit-o pe cea realizată în 1882, în Anglia. Ea a fost adusă în ţară ca urmare a înfiinţării Şcolii copiilor de marină la Galaţi, în anul 1881. În anul 1936 a apărut ideea unei noi nave şcoală 'Mircea' care a fost realizată în 1939, din donaţii şi cu fonduri de la bugetul statului", a afirmat contraamiralul Rogozan.

Bricul "Mircea" este folosit de Forţele Navale ca platformă de practică marinărească pentru studenţii şi elevii militari, dar desfăşoară şi activităţi de diplomaţie navală în timpul marşurilor de instrucţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel