Turcia nu va renunţa să achiziţioneze rachete ruseşti S-400, afirmă preşedintele Erdogan înaintea unei întrevederi cu Trump

Turcia nu va renunţa să achiziţioneze rachete ruseşti S-400, în pofida presiunilor din partea Statelor Unite ale Americii, a declarat marţi preşedintele Recep Tayyip Erdogan, înaintea unei întâlniri preconizate cu Donald Trump în marja summitului G20 din Japonia, relatează AFP. 'Problema sistemelor de rachete antiaeriene ruseşti S-400 este direct legată de suveranitatea noastră şi nu vom renunţa la acest subiect', a declarat Erdogan într-un discurs rostit la Ankara în faţa membrilor partidului său, Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP), adăugând că livrarea sistemelor de rachete ruseşti va începe 'luna viitoare'.

'Turcia nu trebuie să negocieze cu nicio ţară, să ceară permisiunea, să nu mai vorbim să cedeze în faţa presiunilor atunci când este vorba de satisfacerea nevoilor sale de securitate', a adăugat şeful statului turc. Aceste declaraţii survin în contextul în care Erdogan urmează să se întâlnească cu omologul său american Donald Trump în marja summitului G20 care va avea loc vineri şi sâmbătă la Osaka, în Japonia. Întrevederea va avea loc cu o lună înainte de expirarea unui ultimatum pe care Washington l-a dat Ankarei să renunţe la rachetele ruseşti S-400, în caz contrar riscând sancţiuni. Săptămâna trecută, Erdogan a spus că intenţionează să valorifice relaţiile sale bune cu Trump la această întâlnire pentru a dezamorsa criza dintre cele două ţări pe tema achiziţionării de echipament rus de către Ankara. SUA se opun ferm achiziţionării de S-400 de către Turcia, considerând în special că sistemele ruseşti nu sunt compatibile cu dispozitivele NATO, Ankara fiind membră a organizaţiei nord-atlantice. În plus, Washingtonul consideră că există riscul ca operatorii ruşi care instruiesc militari turci pentru S-400 să poată afla în acelaşi timp secretele noului avion american F-35 pe care Turcia doreşte de asemenea să îl achiziţioneze. Într-o scrisoare trimisă Turciei în urmă cu trei săptămâni, Pentagonul a avertizat că dacă Turcia nu renunţă la S-400 până la 31 iulie, piloţii turci care se antrenează în prezent în Statele Unite pe F-35 vor fi expulzaţi. Personalul turc al consorţiului internaţional care fabrică avioane tip F-35 va fi apoi înlocuit şi subcontractele acordate companiilor turceşti pentru fabricarea aeronavei vor fi anulate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel