​Guvernul a aprobat în ședința de miercuri un memorandum privind acordarea unui ajutor de stat pentru restructurare de 1,326 miliarde de euro, în perioada 2021-2025, Complexului Energetic Oltenia, a anunțat ministrul Economiei, Virgil Popescu. Suma este prevăzută în planul de restructurare, care acum se află la Comisia Europeană pentru aprobare. Ajutorul va fi plătit din bugetul de stat.

Complexul Energetic OlteniaFoto: AGERPRES

Comisia Europeană a invitat CE Oltenia să declanșeze procedura de notificare, etapa finală a procesului de aprobare a Planului de restructurare și decarbonare, document transmis la Bruxelles pe 31 august 2020.

Complexul Energetic Oltenia este al doilea jucător de pe piața locală a energiei electrice, cu o cotă de piață de 22%.

Planul de restructurare și decarbonare a CE Oltenia a fost gândit și structurat pe o perioadă de cinci ani, perioadă în care compania trebuie să devină viabilă prin eficientizarea operațiunilor și trecerea la resurse regenerabile și mai puțin poluante.

Planul de restructurare și de decarbonare a luat în calcul diversificarea mixului intern de surse de producție a energiei electrice la nivelul CE Oltenia, pe termen mediu și lung, prin implementarea până în anul 2025 a unor măsuri tehnice și tehnologice, măsuri organizaționale și manageriale, măsuri de protecția mediului și financiare. Planul de restructurare vizează construcția a 8 parcuri fotovoltaice la Rovinari, Turceni și Ișalnița, cu o capacitate instalată totală de cca 700 MW, reabilitarea și modernizarea microcentralei de la Turceni cu o capacitate intalată de 10MW și dezvoltarea de capacități noi pe gaze naturale, cu o capacitate instalată totală de cca 1300 MW, la Ișalnița și Turceni.

Ajutorul de stat de restructurare se va acorda Complexului Energetic Oltenia în perioada 1 ianuarie 2021-31 decembrie 2025, sub forma de grant și sub forma unui împrumut/ împrumuturi cu garanție de stat, pentru acoperirea parțială a cheltuielilor cu certificatele de CO2, cheltuielilor curente și a investițiilor în activele existente. Plata ajutorului de stat se realizează în tranșe și va face obiectul unei corecții anuale, pe baza costurilor și veniturilor efective înregistrate de CE Oltenia, inclusiv a ajutorului de stat acordat.

Costul total al implementării Planului de restructurare și decarbonare a Complexului Energetic Oltenia, prevăzut a se derula în perioada 2021 – 2025, este de aproximativ 3,5 miliarde de euro și presupune investiții pentru diversificarea surselor de energie, modernizarea activelor existente și protecția mediului, precum și cheltuieli pentru eficientizarea activității CE Oltenia, informează compania printr-un comunicat.

Potrivit planului de restructurare, numărul angajaților ar urma să scadă la 7.179 în 2025 și la 4.419 în 2030 față de 12.107 în 2020.

Compania este obligată să facă această restructurare în condițiile în care a beneficiat de un ajutor de salvare de 1,2 miliarde de lei. CE Oltenia trebuie ori să returneze ajutorul, ori să se restructureze.

Pentru mai multe amănunte, citește și Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, în etapa finală de evaluare / Comisia Europeană vrea să știe de ce nu pot fi încheiate contracte multianuale