Partidul islamofob de extremă-dreapta a lui Geert Wilders a câștigat miercuri alegerile parlamentare din Olanda, conform rezultatelor sondajelor la ieșirea de la urne, un cutremur politic ce va fi resimțit cu mult dincolo de granițele țării.

PVV (Partidul Libertății) a câștigat 35 de mandate și o victorie electorală confortabilă, potrivit sondajelor Ipos, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Alianța de stânga a lui Frans Timmermans a ieșit pe locul al doilea, cu 26 de mandate. VVD de centru-dreapta a câștigat 23 de mandate, potrivit acestui sondaj.

Dacă va fi confirmată de rezultatele finale, victoria lui Wilders marchează un viraj brusc la dreapta ce va fi întâmpinat cu teamă la Bruxelles, mai ales că PVV a promis un referendum privind aderarea Olandei la Uniunea Europeană.

"Poate că nu este ceea ce urmăresc alte partide din Europa sau din alte țări, dar hei, asta este democrația", a spus politicianul în vârstă de 60 de ani, după vot.

Mesajul său anti-imigrație, ce vizează inclusiv închiderea granițelor și deportarea imigranților ilegali, pare să fi avut ecou în rândul alegătorilor olandezi.

Dar, deși Geert Wilders pare să fi triumfat în sondaje, nu este sigur că va reuși să formeze o coaliție guvernamentală. Liderii celorlalte trei partide principale au asigurat că nu vor participa la o coaliție condusă de PVV.