Președintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, așteaptă în zilele următoare o propunere de candidat pentru postul de comisar din partea României.

„Singurul candidat care lipsește este cel din România, așadar sper că în zilele următoare vor putea prezenta un candidat”, le-a declarat joi Ursula von der Leyen reporterilor, după discuțiile purtate la Helsinki cu prim-ministrul finlandez Antti Rinne, a cărui țară asigură președinția semestrială a Consiliului UE, scrie Agerpres.

Președinta aleasă a Comisiei a declarat că se află în contact cu „diferiți actori români”, apreciind că „este timpul ca ei să prezinte un candidat” la un post în viitorul executiv european.

Candidatul propus de guvernul condus de Viorica Dăncilă, Rovana Plumb, a fost respins de Comisia de afaceri juridice a legislativului UE din cauza unui conflict de interese.

Guvernul român trebuie să transmită o nouă propunere acum, dat fiind că nici cealaltă variantă susținută de Viorica Dăncilă, europarlamentarul PSD Dan Nica, nu a fost agreată de Ursula von der Leyen.

Referitor la noul candidat propus de Franța, Thierry Breton, pentru influentul portofoliu al pieței interne, președinta aleasă a Comisiei a declarat că îl va invita pe acesta „cât mai curând posibil (...) pentru un interviu oficial pentru a aprofunda care îmi sunt așteptările”.

Ursula von der Leyen a mai notat că, deși Parlamentul European a respins trei candidați, printre care două femei, viitoarea Comisie va dispune de „cea mai mare proporție de femei avută vreodată” de un executiv al UE.

În plus, viitoarea șefă a Comisiei a punctat că va cere și guvernului britanic o propunere de comisar, dacă ieșirea Regatului Unit din UE se va amâna pe fondul neadoptării în timp util a unui acord pentru Brexit.