Comisia Europeană a anunțat joi că a aprobat o investiție în valoare de 875,5 milioane euro din Fondul de Coeziune pentru prima fază a autostrăzii Sibiu-Pitești.

Executivul UE evidențiază că aceasta este prima autostradă care va traversa Munții Carpați, permițând o mai bună conectivitate în România de-a lungul coridorului Rin-Dunăre a rețelei TEN-T.

„Acest coridor va oferi o legătură neîntreruptă de-a lungul României, de la portul Constanța și până la punctul de trecere a frontierei cu Ungaria de la Nădlac, legând centrul și vestul României de rețeaua europeană de autostrăzi”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

„Acest proiect va rezolva un mare blocaj de trafic din rețeaua românească de transport. Va crește siguranța rutieră, va scurta durata călătoriilor și va reduce costul pentru pasageri și marfă. Va avea un efect foarte pozitiv asupra economiei și calității vieții locuitorilor din zonă”, a declarat Elisa Ferreira, comisarul european pentru coeziune și reforme.

Proiectul, componentă a Coridorului 4 pan-european, ar urma să fie operațional din 2026, potrivit Executivului UE.

Autostrada Sibiu-Pitești va avea o lungime de 122,11 kilometri și va fi împărțită în cinci loturi. Lucrările la primul lot de 13,17 kilometri dintre Sibiu și Boița au început în luna martie 2020. Contractul cu o valoare de 613 milioane lei, fără TVA, a fost adjudecat de compania austriacă Porr Construct și prevede un termen de proiectare de 12 luni și unul de execuție de trei ani.

Separat, Comisia Europeană a anunțat că a aprobat o altă finanțare, de 578,4 milioane euro, de la Fondul de Coeziune pentru a îmbunătăți capacitate de răspuns la dezastre a României. Această investiție va îmbunătăți capacitatea de răspuns terestră, aeriană și maritimă a României prin achiziționarea de noi echipamente precum și prin pregătirea personalului. Va proteja mai bine populația în situații de urgență și va ajuta România să respecte obligațiile internaționale și strategia națională cu privire la schimburile climatice și o creștere economică cu emisii reduse.