Comisarul Corina Crețu a criticat ideea autorităților de la București de a construi spitalele regionale prin parteneriat public-privat, arătând că opțiunea managementului privat le va face inaccesibile persoanelor cu venituri mici.

”Nu prea înțeleg de ce se politizează atât de mult aceste chestiuni, care sunt foarte tehnice. Dacă autoritățile române decid să meargă pe ideea parteneriatului public-privat, eu cred că ar trebui să recurgă la asistență specializată din partea instituțiilor specializate cum ar fi Banca Europeană de Investiții, cum ar fi BERD-ul, dar în cazul spitalelor regionale cred că ar fi moral, poate, să se facă clădirile, dar dacă și managementul este dat în mâna privaților atunci nu mai este în scopul ajutorării oamenilor celor mai săraci și celor mai vulnerabili, pentru că automat, dacă managemenul merge în mâna privaților, aceia vor pune taxe mari și vom avea alte trei clinici private la care vor avea acces doar oameni bogați", a declarat vineri seara, în emisiunea ”Imparțial” de la Digi 24, comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu.

Oficialul european a auzit ”tangențial” că se discută despre acest lucru și că ”speră să nu fie adevărat”: ”Am mai avut investiții pe fonduri europene la care nu au acces oameni cu venituri mici, or scopul în Tratatul Uniunii Europene este aceste investiții să fie în beneficiul cetățenilor și în primul rând al celor mai vulnerabili, al celor marginalizați, al celor săraci, pentru că noi vrem să ridicăm standardul de viață al tuturor".

Corina Crețu a explicat că, de la momentul la care s-a discutat inițial, cele trei spitale regionale sunt mai mari decât au fost gândite, iar studiile de fezabilitate arată ”o diferență foarte mare” între conceptul inițial și cel actual.

”Se ajunge la 1,2 - 1,5 miliarde de euro pentru toate cele trei spitale. (...) Aceste costuri ar acoperi proiectarea, construcția, echipamentele necesare. Eu am spus foarte clar: sunt gata să discutăm orice variantă și am lăsat sută la sută în mâna autorităților române să decidă cum vor să procedeze în continuare, în primul rând cum va fi acoperită diferența între finanțarea alocată în cadrul POR de 300 de milioane - 150 de milioane partea europeană, 150 de milioane buget național și costul estimat al investițiilor care e între 1,2 și 1,5 (miliarde de euro - n.r.) așa cum rezultă din studiile de fezabilitate”, a spus Corina Crețu.

Întrebată dacă cele trei spitale regionale ar mai putea fi finanțate în actualul exercițiu financiar, Corina Crețu a răspuns: ”Pot fi finanțate dacă Guvernul decide să solicite Comisiei Europene realocarea fondurilor din cadrul Programului Operațional Regional sau din alte programe operaționale, sau ideea fazării, dar pentru a fi fazate în primul rând trebuie să primim proiectele pentru a fi analizate și apoi fazate. Proiectele nu au ajuns la Comisia Europeană”.

În cazul unui parteneriat public-privat, investitorul ar trebui să fie căutat tot în interiorul Uniunii Europene, pentru că ar fi puțin probabil, potrivit unei reguli nescrise, ca Bruxelles-ul să accepte un partener din afara UE, a mai spus Corina Crețu.