Patru din cei cinci procurori din CSM anunță că i-au cerut șefei CSM documentația care a stat la baza propunerilor de modificare a Legii de funcționare a ANI. Lia Savonea ar fi fost una dintre beneficiarele modificărilor.

Având în vedere dezbaterile publice generate de inițiativa Consiliului Superior al Magistraturii de modificare a Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, Secția pentru procurori a anunțat luni că patru membri ai Secției au solicitat vineri președintelui Consiliului Superior al Magistraturii întreaga documentație care a stat la baza lucrării având acest obiect, "inclusiv actele în care s-au consemnat opiniile minoritare formulate în legătură cu modificările care au generat îngrijorare în rândul opiniei publice și al magistraților".

În comunicat se arată că o parte a membrilor Secției pentru procurori nu a participat la  ședința Comisiei nr.1 din 3 iulie 2019, dată în care au fost dezbătute aceste modificări, nefiind accesibilă nici ulterior forma care ar fi fost transmisă Comisiei juridice a Senatului României.

"După ce vom avea acces la toate înscrisurile, vom reveni public cu precizări pe marginea acestui subiect", precizează cei patru procurori.

Europa Liberă a dezvăluit pe 2 octombrie faptul că judecătorii cer ca veniturile partenerilor de viață să fie secrete și să nu fie verificate averile soților cu bunuri separate. Propuneri controversate ale judecătorilor pentru modificarea legii Agenției Naționale de Integritate (ANI) apar într-un document ținut secret de CSM, de Ministerul Justiției și de senatorul Robert Cazanciuc, care a primit aceste propuneri în urmă cu mai multe luni. Printre beneficiari, Simona Marcu și Lia Savonea, inițiatoarele proiectului.

Într-un comunicat publicat pe 3 octombrie, CSM susținea că informațiile sunt "complet false, tendențioase și puteau fi clarificate printr-o minimă verificare". 

"Începând cu data de 9 mai 2019, CSM a inițiat o lucrare având acest obiect, finalizată la data de 03 iulie 2019, în cadrul Comisiei nr.1 - comună "Legislație și cooperare interinstituțională”, după o amplă consultare a tuturor instanțelor și parchetelor. Demersul CSM a valorificat și probleme desprinse din dificultățile întâmpinate de instanțe, dar și în activitatea proprie a Consiliului, în aplicarea legislației ANI de-a lungul timpului, așa cum au fost reportate începând cu anul 2014, nefiind prima inițiativă de acest fel. Propunerea inițială nu a cuprins nicio referire la averea soțului declarantului, aceasta concretizându-se după centralizarea propunerilor și observațiilor sosite din instanțe și parchete, potrivit documentației ce poate fi vizualizată aici", potrivit comunicatului. 

Cum, în prezent, Agentia Nationala de Integritate face verificări privind averea șefei CSM,  dacă aceste modificări ar fi votate, investigația ANI privind averea sa ar rămâne fără obiect.