Curtea Constituțională a admis parțial sesizarea depusă de socialiști, declarând drept neconstituțional decretul președintei R. Moldova, Maia Sandu, privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița drept candidată pentru funcția de premier.

Guvernul Chicu a demisionat pe 23 decembrie anul trecut, iar Maia Sandu a desemnat-o pe Natalia Gavriliță pentru funcția de premier. Aceasta le-a cerut deputaților să nu o voteze pentru a putea fi declanșate anticipatele.

La 11 februarie 2021, Parlamentul R, Moldova nu a susținut candidatura, dar în aceeași zi, socialiștii, deputații Partidului Șor și un grup de transfugi de la PDM au semnat în favoarea candidaturii Marianei Durleșteanu. Maia Sandu a desemnat-o din nou pe Natalia Gavriliță, iar PSRM a atacat decretul la Curtea Constituțională.

Pe de altă parte, Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă solicitarea socialiștilor de a stabili dacă, prin refuzul de a o desemna pe Mariana Durleșteanu în funcția de premier, candidata majorității parlamentare formalizate, Maia Sandu a săvârșit o faptă gravă, relatează Agora.md.

Maia Sandu a precizat că, în aceste condiții, ar trebui să aibă loc fie anticipate, fie un referendum: ”Am luat act de decizia Curții Constituționale. Într-o situație de normalitate, poate ar fi de înțeles, în sensul în care decizia încearcă să determine limitele de competență ale fiecărei autorități în procesul de creare a Guvernului. Doar că noi astăzi nu suntem, nu avem situație de normalitate. Situația de astăzi seamănă foarte mult cu situația de la sfârșitul anului 2015 - începutul anului 2016, atunci când oligarhul Plahotniuc, cumpărând mai mult de o treime din deputați de la mai multe partide, și-a încropit o majoritate parlamentară de buzunar. După ce președintele Timofti a fost impus să desemneze candidatul acelei majorități, Plahotniuc și-a numit propriul guvern și ulterior a capturat total statul”.