Deputatul PSD Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, susține că, în scenariul cel mai optimist, revenim la normalitate la finele lui septembrie.

"Cred că scenariul cel mai optimist este spre sfârșitul lunii septembrie. Atunci am putea să revenim la normal. Lucrul acesta nu poate fi, evident, garantat de nimeni. N-avem cum să știm dacă nu vor apărea tulpini modificate, emergente, care să producă îmbolnăviri la persoane care deja au fost vaccinate. Sigur că sper din tot sufletul ca acest scenariu să nu se întâmple, însă discutăm de un virus variabil din punct de vedere genetic", a spus Alexandru Rafila într-o intervenție la Antena 3.

El a mai afirmat că la nivelul Agenției Europene a Medicamentului s-a discutat deja ca, în cazul în care o nouă variantă a unui vaccin este produsă, să existe o procedură foarte rapidă de aprobare, pentru a nu mai aștepa "o lună, două sau trei până este autorizată, având în vedere că sunt condiții similare de producție".

De asemenea, Rafila susține și că este important să putem administra până la 100.000 de doze de vaccin pe zi.

"Este o țintă care trebuie atinsă pentru a spera că se poate realiza într-o perioadă rezonabilă imunizarea a 70% din populație. Ce se va întâmpla peste 2-3 luni depinde foarte mult de cum ne pregătim acum", a adăugat acesta.