Negocierile dintre USR și PLUS s-au încheiat vineri cu desemnarea tandemului cu care Alianța 2020 se va prezenta la alegerile prezidențiale din toamnă.

Potrivit G4Media, care citează surse participante la negocieri, președintele USR, Dan Barna, a fost desemnat candidatul comun al alianței la alegerile prezidențiale din noiembrie. Liderul PLUS, Dacian Cioloș, a fost desemnat candidatul alianței la funcția de prim-ministru.

Acordul nu prevede, potrivit surselor citate, și împărțirea efectivă a locurilor pe liste nici la locale, nici la parlamentare, urmând ca acest lucru să fie făcut în proximitatea fiecărei runde de alegeri.

Conducerea Alianței 2020 va fi asigurată, în continuare, de cei doi președinți ai USR și PLUS - Dacian Cioloș și Dan Barna - în calitate de co-președinți, alături de Birourile Naționale ale celor două formațiuni.

Până acum au avut loc mai multe runde de discuții între USR și PLUS, în cadrul cărora însă echipele de negociatori nu au reușit să cadă de acord asupra mai multor puncte, printre cele mai importante fiind împărțirea candidaților pe locurile eligibile la parlamentare.

Barna a fost ales candidatul USR la prezidențiale în Congresul de sâmbătă al partidului. Mihai Goțiu, Dumitru Stanca și Dragoș Dinulescu au fost contracandidații lui Dan Barna pentru alegerea prezidențiabilului USR, amintește Mediafax.

Tot sâmbătă a avut loc și Consiliul Național al PLUS. La finalul reuniunii, Dacian Cioloș a anunțat că a fost decis ca prezidențiabilul partidului să fie ales prin vot electronic de către toți membrii formațiunii, în perioada 22-27 iulie. Cioloș a mai spus atunci că se va înscrie în competiția internă pentru prezidențiabilul PLUS.

Ulterior, reprezentanții celor două partide urmau să stabilească care dintre cei doi „prezidențiabili” va candida la alegeri și care va fi propunerea pentru premierul desemnat.