Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat miercuri, la Strasbourg, într-o întâlnire informală cu jurnaliștii, despre varianta stagiului militar obligatoriu. Și premierul Marcel Ciolacu și-a spus părerea pe subiect.

”Nu mi s-a părut un lucru grozav. Eu sunt dintr-o generație care a fost obligată să facă Armata. Nu este fezabil, nu suntem în niciun fel pregătiți pentru așa ceva”, a declarat președintele la o întâlnire cu ziariștii, conform News.ro.

Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat și el miercuri, după o vizită la fabrica Dacia din Mioveni, despre stagiul militar obligatoriu.

"Orice țară trebuie să se pregătească și pentru ce este mai rău, dar nu trebuie să pui în față contextul războiului din Ucraina și că, vezi Doamne, există un pericol care va veni dinspre Rusia spre România. Nu vine de acolo niciun pericol. Dar, cu adevărat, ne trebuie o țară normală și atunci trebuie să anticipezi anumite lucruri, cum este acest sistem de voluntariat plătit, în care oamenii se instruiesc și învață basic-ul în arta apărării. E corectă abordarea, dar nu trebuia dată cu toporul în contextul unui război de la frontieră, ca România să înțeleagă din acea știre "aoleu, vine războiul peste noi". Nu vine niciun război", a spus premierul.

Ciolacu e de părere că "trebuie să se facă acest voluntariat plătit, poate sunt momente în viață când vrei să faci acest lucru, să vezi cum este".

"Poate pe urmă urmezi o carieră militară, că, totuși, e o rampă de selecție, poate îți depistează anumite capacități umane, de care are nevoie armata, în aceste instruiri voluntare. E un sistem normal, dar nu vândut în contextul unui război, pentru că lumea nu mai înțelege ce se întâmplă", a continuat el.

+++

Într-un interviu acordat Euronews România, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a vorbit luni seară despre modificarea legii care prevede îndeplinirea serviciului militar.

"În primul rând, vreau să vă spun de la început, pentru că știu că au fost discuții în spațiul public și este normal să fie, e o perioadă în care lucrurile care țin de armată și de situația de securitate din proximitate generează astfel de preocupări din partea oamenilor. Vreau să vă spun că serviciul militar obligatoriu este exclus, cel puțin în perioada mandatului meu, exclud această posibilitate, deci, de la început să lămurim acest lucru, pentru că a apărut și această preocupare și această temere. Nu există la momentul acesta nicio discuție despre acest lucru", a spus Tîlvăr.

În ceea ce privește serviciul militar voluntar, ministrul a transmis că în momentul de față există preocupare la nivelul MApN pentru acest serviciu militar voluntar, care "vine să satisfacă, nevoia de rezervă, pentru că în orice țară din lumea aceasta există și această noțiune, această preocupare pentru asigurarea rezervei armatei".

"Există în elaborare un posibil un proiect care să aibă în vedere un stagiu militar de câteva luni, cu obținerea unei prime, la sfârșitul acestei pregătiri și se adresează vârstei cuprinse între 18 și 35 de ani", a explicat Angel Tîlvăr.

Legat de pericolul unui conflict în România, ministrul a precizat că, "România nu este în pericol de război, nu este în pericol să fie atacată".

"Deci asta nu înseamnă că un stat ca România, un stat serios, membru al unei alianțe politico-militare importantă, cea mai importantă din istoria României, nu înseamnă că nu trebuie să fie în acord și în linie cu ce se întâmplă și în alte armate, din acest punct de vedere", a replicat el.

Săptămâna trecută, noul șef al Statului Major al Apărării, general-locotenent Gheorghiță Vlad, a spus într-un interviu pentru Europa Liberă, că românii trebuie să se pregătească de război, pentru că Rusia nu se va opri în Ucraina dacă va câștiga.

„Populația din România, la fel ca întreaga populație din UE, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți. Eu, personal, nu neapărat ca și militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici. Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova, vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Cred că nu trebuie irosită nicio secundă. Este un moment T0 în care toate națiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populației”, a declarat Gheorghiță Vlad.