Președintele Klaus Iohannis a solicitat miercuri Guvernului să ia măsuri de consolidare rapidă a finanțelor publice și a colectării veniturilor bugetare, afimând că a fost modificat Codul fiscal "de mai multe ori decât zile ale anului trecut".

"Solicit Guvernului să ia măsuri de consolidare rapidă a finanțelor publice și a colectării veniturilor bugetare. (...) În afaceri, ca și în politică, promisiunile trebuie să fie urmate de rezultate. Am văzut cu toții deja celebrul program de guvernare al PSD, unde pe hârtie apar sute de kilometri de autostradă, investiții în școli, investiții în spitale, dar, în fapt, au rămas doar promisiuni. În schimb, nu există în acest program de guvernare vreo referire la sutele de modificări din legislația fiscală care, putem să spunem elegant, au afectat economia, sau, putem chiar să spunem, care v-au dat peste cap planurile de afaceri. Și dacă vorbesc de sutele de modificări, nu este o chestiune așa simbolică. Codul fiscal a fost modificat de mai multe ori decât zile ale anului trecut. Este o contraperformanță rarisimă și sunt convins că ați avut foarte mult de lucru să rămâneți updated", a declarat Klaus Iohannis la o întâlnire cu Coaliția pentru Dezvoltarea României.

El a mai precizat că afacerile nu pot crește sustenabil dacă nu se bazează pe investiții, care să aducă dezvoltare în viitor, iar același lucru este valabil și la scara economiei naționale.

Președintele susține însă că "partidul de guvernământ a neglijat total investițiile în favoarea unei politici a efectelor pe termen scurt, ceea ce ne va costa pe toți în viitor".

Totodată, șeful statului le-a transmis celor prezenți la eveniment că ei au simâit cel mai acut lipsa de predictibilitate.

"Dumneavoastră ați simțit probabil cel mai acut lipsa predictibilității și a responsabilității la nivelul decidenților, care a afectat profund calitatea mediului investițional din România. Și nimic nu este mai periculos pentru economie decât lipsa încrederii, pentru că reduce apetitul de a investi și dorința de dezvoltare.În ultima perioadă, mediul de afaceri a fost bulversat prin măsuri hazardate și intempestive, prin accidente de decizie precum renumita Ordonanță de urgență 114, care arată calitatea deplorabilă a guvernării actuale", a mai punctat Iohannis.