Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut astăzi primul său discurs privind starea Uniunii, enumerând principalele linii de acțiune ale Executivului de la Bruxelles în perioada următoare.

UPDATE 

  • Ursula von der Leyen și-a început discursul cu un omagiu adus personalului medical și eforturilor sale în vederea limitării extinderii Sars-CoV-2: ”Ei ne arată puterea umanității”.
  • Europenii trăiesc o perioadă de anxietate puternică, iar prioritatea noastră e să trecem împreună prin această probă, a spus Ursula von der Leyen, adăugând că UE trebuie să continue să protejeze viețile oamenilor și bunurile lor.
  • Ea a anunțat că propune organizarea unui summit global al sănătății care să aibă anul viitor în Italia.
  • Președinta Comisiei Europene spune că trebuie clădită o Uniune a sănătății mai puternică, enumerând acțiunile derulate de UE în perioada pandemiei, în pofida unor competențe reduse. În acest context, von der Leyen a menționat medicii români care au tratat pacienți în Italia: ”În aceste ultime șase luni am demonstrat cât de puternic este spiritul european”.
  • De asemenea, von der Leyen va propune întărirea Agenției Europene a Medicamentelor și a Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, precum și crearea unei agenții europene pentru cercetare și dezvoltare avansate în domeniul biomedical, după modelul american. 
  • Toată lumea trebuie să aibă acces la un venit minim garantat, spune șefa CE, dând asigurări că o propunere în acest sens va respecta competențele naționale. - Ideea e mai veche, dar a fost repusă pe tapet de actuala Comisie, care a lansat în iunie a doua etapă a consultării cu sindicatele și cu organizațiile patronale europene cu privire la modul de asigurare a unor salarii minime echitabile pentru toți lucrătorii din UE.
  • Vom propune o nouă strategie privind funcționarea Spațiului Schengen, spune președinta CE, după ce politicile naționale au reprezentat un risc asupra acestei zone în perioada pandemiei.
  • Von der Leyen evocă eliminarea barierelor Pieței Unice și reducerea birocrației.
  • ”Nu există o cale mai bună către stabilitate și competitivitate decât o Uniune economică și monetară mai puternică”. 
  • Până anul viitor, Comisia Europeană va revizui toate politicile sale climatice pentru a putea atinge o țintă de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră în Uniunea Europeană până în 2030 în raport cu nivelul din 1990, cu scopul de a ajunge la o neutralitate în privința emisiilor de carbon până în 2050. În prezent, ținta e de 40%.
  • Pentru a contribui la realizarea acestui obiectiv, 30% din pachetul european de relansare în contextul pandemiei de coronavirus, reprezentând granturi și credite de 750 de miliarde de euro, pe care UE ca întreg le va împrumuta, ar trebui obținut prin obligațiuni verzi, a precizat von der Leyen.
  • Înainte de sfârșitul acestei luni, CE va adopta primul raport anual privind situația statului de drept în toate statele membre. Vreau ca acesta să fie punctul de plecare, vrem să ne asigurăm că fondurile din bugetul UE sunt protejate în fața corupției, e un obiectiv nenegociabil.
  • Nu mă voi opri atunci când e vorba despre o uniune a egalității, fără teamă de discriminare, susține von der Leyen, adăugând că zonele libere de LGBT sunt zone libere de umanitate și nu au ce căuta în UE, aluzie la situația din Polonia.
  • Comisia Europeană va prezenta un plan de acțiune împotriva rasismului, care să includă și extinderea listei de infracțiuni prevăzute de legislația UE la toate formele de crime motivate de ură și de discursuri ale urii - indiferent dacă se bazează pe rasă, religie, gen sau sexualitate.
  • Totodată, săptămâna viitoare, Comisa va prezenta un nou pact pentru migrație.
  • În ceea ce privește relațiile externe, șefa CE le-a transmis celor care susțin legături mai strânse cu Rusia că otrăvirea lui Aleksei Navalnîi nu e un eveniment unic.
  • Relația cu SUA va continua, indiferent de ce se va întâmpla în această toamnă (alegerile prezidențiale), UE e dispusă să construiască o nouă agendă transatlantică.
  • În privința Londrei, von der Leyen a avertizat că UE nu va da înapoi în cazul Acordului pe care Boris Johnson încearcă să-l modifice în mod unilateral: "Este imposibil să fie modificat unilateral, să se ignore sau să nu i se mai aplice dispozițiile. Este o chestiune de drept, de încredere și de bună credință”. Ea a atras atenția Londrei că a mai rămas foarte puțin timp pentru a ajunge la o înțelegere privind Acordul comercial post-Brexit. 
  • Un avertisment a fost lansat și la adresa Turciei, căreia i s-a cerut să renunțe la orice tentativă de "intimidare" a vecinilor săi în conflictul cu Grecia privind potențiale resurse de gaze naturale în Mediterana de Est.
+++
Discursul va fi urmat de o dezbatere, în plen, cu membrii Parlamentului European.

Din cauza pandemiei de Sars-CoV-2, sesiunea plenară nu se desfășoară la Strasbourg, ci la Bruxelles.

În fiecare an, în luna septembrie, președintele Comisiei Europene rostește în fața Parlamentului European un discurs privind starea Uniunii, în care face un bilanț al realizărilor din ultimul an și prezintă prioritățile pentru anul următor.

De asemenea, sunt prezentate soluțiile Comisiei la cele mai presante provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană și idei pentru conturarea viitorului UE.