Ambasadorul Poloniei la Tel Aviv, scuipat de un israelian

Ambasadorul Poloniei la Tel Aviv, scuipat de un israelian

Incidentul a avut loc în timp ce diplomatul polonez, Marek Magierowski (foto), se afla în mașina sa, în apropierea ambasadei, încordând și mai mult relațiile, și așa tensionate, dintre Israel și Polonia.

Agresorul, un locuitor din Herzliya, în apropiere de Tel Aviv, a fost arestat, a informat, ieri, poliția israeliană. Bărbatul, în vârstă de 65 de ani, a fost reținut în apropiere de Ambasada Poloniei, urmând să fie prezentat în fața unui judecător, informează AFP.

Ambasadoarea Israelului în Polonia, Anna Azari, a fost convocată la MAE din Varșovia în legătură cu acest incident. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a condamnat o agresiune „rasistă”, estimând că „nu trebuie niciodată tolerată violența contra diplomaților”, în timp ce purtătorul de cuvânt al MAE israelian, Emmanuel Nahshon, a exprimat „totala simpatie pentru ambasador și șocul în fața acestei agresiuni”.

 Ambasadorul a fost, de asemenea, agresat verbal în ebraică, însă a înțeles doar cuvântul „polonez”, a raportat cotidianul israelian Yediot Aharonot. Incidentul a avut loc în cadrul unor tensiuni persistente între Israel și Polonia. Varșovia a anunțat, luni, că a anulat o vizită a unor responsabili israelieni din cauza intenției acestora de a ridica problema returnării proprietăților evreilor care au dispărut după Holocaust, un caz considerat închis de polonezi. În februarie, șeful diplomației israeliene, Israel Katz, a insultat Varșovia spunând că „polonezii sug antisemitism odată cu laptele mamelor”. Ulterior, Polonia a boicotat un summit prevăzut în Ierusalim, cu participarea a patru țări din Estul Europei

Ne puteți urmări și pe Google News