Norvegian condamnat în Rusia la 14 ani de închisoare pentru spionaj

Norvegian condamnat în Rusia la 14 ani de închisoare pentru spionaj

Un tribunal de la Moscova l-a condamnat marți la 14 ani de închisoare pe un fost grănicer norvegian acuzat că ar fi spionat submarine nucleare ruse.

Frode Berg, în vârstă de 63 de ani, a fost reținut la Moscova în 2017 în urma unei operațiuni speciale a serviciului de securitate rus FSB. Un fost ofițer de poliție rus a fost acuzat că i-a dat lui Berg dosare cu informații secrete despre marina rusă. Acesta a fost condamnat la 13 ani de închisoare în decembrie 2018. Berg a recunoscut că a acționat de mai multe ori în calitate de curier pentru serviciile de informații norvegiene, dar a declarat că știa că transportă doar bani.

Avocatul domnului Berg, Ilya Novikov, a declarat după emiterea sentinței că, după ce s-a sfătuit cu clientul său, acesta nu intenționează să facă apel. "Domnul Berg nu are iluzii, a acceptat (verdictul) calm, și se așteaptă ca guvernul norvegian să facă eforturi diplomatice referitor la cazul său", a declarat domnul Novikov. "Nu vedem niciun beneficiu practic în a face apel." El a declarat, înainte de verdict, că este posibil să fi existat un efort de strângere de informații, dar Berg nu știa acest lucru. "A fost folosit fără știința lui", a mai declarat Novikov. "Nu putem vorbi despre o acțiune de strângere de informații secrete". Acesta a avertizat că domnul Berg ar putea să nu supraviețuiască unei perioade lungi de detenție în Rusia. "Clientul meu are 63 de ani, iar condițiile din închisorile rusești practic îi transformă sentința în detenție pe viață". Întrebat despre posibilitatea ca Berg să fie grațiat, Putin a spus: "O persoană poate fi grațiată numai dacă a fost condamnată mai întâi, dar nu a fost condamnat încă". Novikov susține că faptul că Putin a vorbit public despre cazul respectiv cu premierul norvegian este "probabil un semn bun" pentru clientul său. Străinii condamnați pentru spionaj au "o șansă ca situația lor să fie rezolvată la un anumit nivel politic", a declarat avocatul, după care a adăugat: "Nu știm nimic despre ceea ce se întâmplă în spatele cortinei".

 

Ne puteți urmări și pe Google News