Fraudă uriașă la NASA. 700 de milioane de dolari pierduți din cauza pieselor defectuoase

Fraudă uriașă la NASA. 700 de milioane de dolari pierduți din cauza pieselor defectuoase

Compania americană Sapa Profiles Inc a vândut fraudulos agenției spațiale americane piese din aluminiu defectuoase. Specialiștii au muncit degeaba

Sapa Profiles este, potrivit anchetatatorilor, responsabilă pentru eșecul a două misiuni NASA făcute în 2009 și în 2001.

Timp de 19 ani, arată anchetatorii, responsabilii acestei societăți, care se cheamă astăzi Hydro Extrusion Portland Inc, ar fi „falsificat mii de documente de certificare a pieselor din aluminiu destinate a sute de clienți, a afirmat marți NASA, notează 20 Minutes.

Urmărită în justiție, compania ar fi acceptat deja să plătească 46 de milioane de dolari (aproximativ 41 de milioane de euro) guvernului Statelor Unite și altor clienți. Responsabilii companiei au recunoscut că angajații au întocmit false rezultate privind testele de soliditate și fiabilitate sub presiune realizate pe metale, arată și Bloomberg.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unele piese detașate defectuoase au fost utilizate la fabricarea rachetei Taurus XL, concepută pentru plasarea pe orbită a sateliților destinați studiilor climatice.

Jim Norman, director al operațiunilor de lansări ale NASA și- exrimat indignarea și regretul pentru anii de lucrări științifice distruși de această fraudă.

În total, prejudiciul se ridică al 700 de milioane de dolari (aproximativ 625 de milioane de euro) pentru Agenția spațială americană, potrivit anchetei în curs.

„Bineînțeles, noi facem propriile teste dar NASA nu poate să testeze dfe fiecare dată din nou fiecare din componentele utilizate. Iată de ce îi plătim pe furnizori pentru a testa și certifica unele piese”, a explicat Jim Norman.

 

„Lăcomia anumitor persoane și companii a permis această escrocherie care a vizat guvernul american și clienți privați. Această societate este responsabilă pentru prejudiciul cauzat”, a declarat procurorul Brian Benczkowski.