Rabinul Taub care a supravieţuit experimentelor lui Mengele în lagărul de la Auschwitz a murit. „Era vocea eroismului spiritual al evreilor”

Rabinul Taub care a supravieţuit experimentelor lui Mengele în lagărul de la Auschwitz a murit. „Era vocea eroismului spiritual al evreilor”

Rabinul Menahem Mendel Taub, supravieţuitor al lagărului nazist de la Auschwitz a decedat duminică, la vârsta de 86 de ani, la Ierusalim. Taub, s-a născut în Transilvania în 1923 şi a fost cunoscut în comunitatea evreiască ultraortodoxă ca descendent al unei dinastii de rabini hasidici din Ungaria.

Rabinul a fost unul dintre puţinii supravieţuitori din lagărul nazist, unde a fost deportat în 1944. În perioada de detenţie , Taub a fost supus experimentelor medicului nazist Josef Mengele, potrivit antena3.ro

După ce a fost liberat din lagărul nazist, rabinul a emigrat în SUA, ulterior stabilindu-se în Israel, în 1963 şi şi-a dedicat viaţa mărturiilor despre Holocaust, subiect căruia i-a consacrat o enciclopedie în mai multe volume.

„Cel care a văzut cum sunt smulşi copiii din mâinile mamelor pentru a fi aruncaţi în foc nu poate uita", a spus Taub.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a exprimat tristeţea la aflarea decesului rabinului.

„Supravieţuitor al ororilor Shoah, el şi-a dedicat viaţa reconstruirii unei lumi evreieşti în Statul Israel şi printre evreii din diaspora", a spus prim-ministrul, citat într-un comunicat al cabinetului său.

„Era vocea eroismului spiritual al evreilor în timpul Shoah şi a făcut tot ce a putut pentru onorarea victimelor", a declarat despre Taub preşedintele Israelului, Reuven Rivlin.

„Opera lui are o rezonanţă deosebită într-un moment în care trebuie să ne dublăm eforturile de a ne aminti şi de a nu uita niciodată", a adăugat şeful statului israelian.