Pas MAJOR de Unire a Republicii Moldova cu România. Decizia luată de LIBERALI

Pas MAJOR de Unire a Republicii Moldova cu România. Decizia luată de LIBERALI

Unirea României cu Republica Moldova prinde contur. Deputații Partidului Liberal au înregistrat în Parlamentul de la Chișinău un proiect al Declarației de Unire a Republicii Moldova cu România.

Anunțul a fost făcut de președintele PL, Mihai Ghimpu, în timpul unei conferințe de presă. Mai mult, conform lui Ghimpu, PL solicită parlametului basarabean să se convoace într-o ședință solemnă, pe 27 martie, când se împlinestc 100 de ani de la unirea Republicii Moldova cu România.

Parlamentulului i se solicită să adopte Declarația de Unire a Basarabiei cu patria mamă ca unică soluție de restabilire a adevărului istoric, de aderare la Uniunea Eruopeană și de integrare în NATO, pentru asigurarea bunăstării și libertății populației din stânga Prutului. Decizia de a înregistra un astfel de proiect a fost luată la ședința Consiliului Republican al PL, care a avut loc pe 12 martie, scrie timpul.md.

Ghimpu susține că în cazul în care Parlamentul va respinge examinarea și adoptarea Declarației de Unire a Republicii Moldova cu România, Biroul Politic al PL se obligă să organizeze colectarea semnăturilor de la cetățeni pentru a realiza deziteratul unirii. Dacă, însă, Declarația de Unire va fi semnată, ”„nu rămâne decât ca legile României să treacă Prutul”, a punctat Mihai Ghimpu.

Ne puteți urmări și pe Google News

“(…) Cunoaştem că peste 100 de localităţi au semnat Declaraţia de unire cu România, lumea vrea asta. Noi nu rămânem surzi la solicitările cetăţenilor”, a subliniat liderul PL, Mihai Ghimpu, într-o conferinţă de presă la Chişinău.

Întrebat dacă la ședința Consiliului Republican al PL s-au discutat eventualele candidaturi pentru alegeri locale din Chișinău și Bălți, președintele Partidului Liberal a spus că subiectul nu s-a abordat, iar candidații PL vor fi anunțați în cadrul altei conferințe de presă.

Introducerea limbii române în Constituție nu este agreată de majoritatea moldovenilor. Potrivit unui sondaj IMAS, doar 34% dintr emoldoveni aprobă o astfel de inițiativă, iar 63% sunt împotrivă.

Sondajul a fost efecutat în perioada 16 februarie – 6 martie 2018, pe un eșantion de 1.099 de persoane, având o marjă de eroare de +/- 3%.

Satul natal al președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, a votat la începutul lunii martie o declarație simbolică de unire cu România. Astfel, peste 500 de localnici din Sadova, printre care și primarul și mai mulți consilieri, și-au pus semnătura pe document.

Localitatea aflată în raionul Călărași a beneficiat direct de sprijinul țării noastre. Anul trecut, grădinița din sat a fost renovată cu banii guvernului de la București, iar la evenimentul de inaugurare a participat chiar Igor Dodon.