OPINII  »  EDITORIAL OVIDIU IOANIȚOAIA

Colțescu s-a întors!

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat luni, 18 septembrie 2023 16:36 / Actualizat luni, 18 septembrie 2023 16:52

În decembrie 2020, când s-a trezit implicat într-un fals scandal de rasism la întâlnirea de Champions League dintre PSG și Bașakșehir, m-am numărat printre cei mai aprigi apărători ai lui Sebastian Colțescu. Colecția stă martoră. Apreciind că unui compatriot i se face o nedreptate, i-am ținut partea din răsputeri. Ca atare, m-a bucurat sincer faptul că, analizând în detaliu cazul, UEFA n-a forțat nota, iar FRF l-a păstrat în lotul A al CCA.

De-atunci, Colțescu a arbitrat mai bine ca înainte. Echilibrat, corect, responsabil, îndemnându-ne să-i dăm uitării trecutul pe care Adrian Porumboiu îl numea recent "întunecat". Vasluianul n-a exagerat, pentru că SC a comis multe greșeli în prima perioadă a carierei sale. Chiar prea multe.

De exemplu, în mai 2013, după o partidă Petrolul-Gaz Metan, 1-1, pe parcursul căreia a eliminat 6 jucători, viitorul selecționer Cosmin Contra, antrenor al "găzarilor" în momentul respectiv, nu s-a mai abținut și a reclamat că "Acest arbitru a stricat meciuri toată viața!".

Îmi închipuiam că, pus la încercare de incidentul de la Paris, Colțescu s-a învățat minte și nu va ieși niciodată în decor. M-am înșelat, deoarece duminică, la Farul-FCSB s-a făcut din nou de râs. Interpretând aiurea duelul dintre T. Băluță și Șut, contact ușor inițiat de mijlocașul bucureștean, care a și profitat de el, SC a dictat penalty în loc de simulare!

În frunte cu Hagi, constănțenii au protestat îndelung și i-au cerut "centralului" să consulte VAR. Surprinzător, Colțescu a refuzat să verifice faza, să se lămurească dacă a văzut bine ce s-a petrecut și dacă a luat cea mai bună decizie. Prea sigur pe el, în stil de "stăpân al inelelor", unul la care credeam că a renunțat definitiv, superior și distant, arbitrul craiovean a influențat direct rezultatul. Chiar l-a viciat.

El e principalul vinovat. Dar o culpă trebuie atribuită și celor din camera VAR, care s-ar fi cuvenit să-l tragă de mânecă pe Colțescu. Să-l determine să revadă faza pentru a constata, ce-au observat in corpore comentatorii, că s-a pripit când l-a pedepsit pe T. Băluță.

Atât că arbitru VAR era Marcel Bârsan, cel care, ce coincidență!, a judecat pro FCSB, acordând penalty la duelul dintre Cvek și Compagno din meciul cu CFR! Câștigat de formația bucureșteană cu 1-0 în 6 august în urma cadoului primit de Compagno. Și uite așa, în două situații discutabile, controversate, balanța a fost înclinată de fiecare dată în favoarea vicecampioanei. Care s-a ales cu 4 puncte, permițându-le unora să susțină, nu fără temei, că echipa cea mai valoroasă din SuperLigă e și cea mai avantajată. Prima beneficiară a arbitrajelor.

Acordând penalty la Șut, Colțescu ne-a adus aminte de cavalerul fluierului de până la povestea de la Paris, un tip fițos și arogant, inconstant și imprevizibil. Care se pretindea buricul pământului și se comporta ca atare. Speram că acesta a dispărut, dar m-am înșelat. Din păcate, el s-a întors! 


Comentarii (77)
mario78a
mario78a  •  20 Septembrie 2023, 11:34
Postat de Sanimarin pe 19 Septembrie 2023, 13:00

Așteptăm cu interes articolul despre Istvan Kovacs

Si lumea asteapta ca CFR si FCSB sa nu mai umble la ,,oamenii negrii" si sa se apuce de fotbal. Drept dovada stau rezultatele dezastruase din cupele europene unde ,,oamenii in negru" au coloana

dodo001
dodo001  •  20 Septembrie 2023, 09:25

Ce ar mai putea să-i spună Hagi acestui om? Ca e om de nimic?

VardyParty
VardyParty  •  20 Septembrie 2023, 05:07

https://www.theguardian.com/sport/2023/sep/19/theo-dan-grandfather-rugby-world-cup-england

Vezi toate comentariile (77)
Comentează