SPORTURI  »  HANDBAL  »  CAMPIONATUL EUROPEAN

Campionatul European de handbal masculin debutează azi, tot fără România » Cine sunt favoritele

Articol de - Publicat joi, 09 ianuarie 2020 12:32

CAMPIONATUL EUROPEAN DE HANDAL MASCULIN // Prima ediție cu 24 de echipe debutează azi în Austria, Norvegia și Suedia. „Tricolorii” nu au obținut calificarea nici acum, trecând deja 24 de ani de la ultima participare.

  • TV DigiSport, TV Telekom Sport și LookPlus vor transmite meciuri de la Campionatul European 2020

Încă o ediție a Campionatului European masculin va începe azi fără naționala României. Într-o grupă cu Franța, Portugalia și Lituania, „tricolorii" s-au clasat pe ultimul loc, fiind departe de locurile de calificare, obținute de francezi și portughezi. 

Ca și la ultimele ediții, 6-7 echipe sunt creditate cu șanse la titlul european: Danemarca, Franța, Spania, Germania, Suedia, Croația și Norvegia. Se disting însă cele trei mari puteri, Danemarca, Franța și Spania.

Echipa pregătită de Nikolaj Jacobsen este prima favorită, danezii având șansa de a face tripla istorică, după ce au câștigat ultimul Campionat Mondial, dar și titlul olimpic la Rio 2016. Franța nu a mai câștigat aurul european din 2014, fiind într-un regres vizibil. Karabatic și compania continuă însă să fie o forță pe semicerc, putând oricând să câștige o competiție de anvergură.

Spania este deținătoarea trofeului și încheie Top 3 al favoritelor. Ibericii pregătiți de Jordi Ribera au câștigat medalii continentale la ultimele trei ediții: bronz în 2014, argint în 2016 și aur în 2018.  
 

Principalele vedete ale handbalului mondial vor putea fi văzute la lucru la Euro 2020. Nume precum Mikkel Hansen, Nikola Karabatic, Uwe Gensheimer, Sander Sagosen, Alex Dujshebaev, Aron Palmarsson sau Domagoj Duvnjak vor străluci cu siguranță și la ediția actuală. 

În anul olimpic, Euro 2020 e cel mai bun prilej pentru marile forțe pentru a-și testa forțele și a pregăti bătăliile de la Tokyo 2020. Acolo au biletele asigurate doar danezii. Vor mai merge direct campionii europeni, celelalte locuri urmând să fie stabilite la turneele preolimpice din luna martie. 

După Campionatul Mondial, Norvegia, Franța, Spania, Croația, Germania și Suedia au obținut dreptul de participare la grupele preolimpice de calificare. Miza Euro 2020 vor fi alte două locuri, cu alte echipe în afara celor enumerate.

Grupele Euro 2020 

Grupa A 
Croația 
Belarus 
Muntenegru 
Serbia 

Grupa B 
Cehia 
Macedonia de Nord 
Austria 
Ucraina 

Grupa C 
Spania 
Germania 
Letonia 
Olanda 

Grupa D 
Franța 
Norvegia 
Portugalia 
Bosnia Herțegovina 

Grupa E 
Danemarca 
Ungaria 
Islanda 
Rusia 

Grupa F 
Suedia 
Slovenia 
Elveția 
Polonia 

  •  primele două echipe din fiecare grupă se califică în Main Round 
  •  Grupa 1 se formează din echipele din grupele A, B și C 
  •  Grupa 2 se formează din echipele din grupele D, E și F 
  •  în semifinale se califică primele două echipe din fiecare grupă principală, urmând să se întâlnească după "sistemul cruce"

3 debutantevor lua startul la Euro 2020: Letonia, Olanda și Bosnia

3 echipeau bifat toate cele 13 ediții de până acum: Franța, Spania și Croația

6 formațiiau câștigat până acum aurul european: Suedia (4), Franța (3), Danemarca, Germania (câte 2), Rusia și Spania (câte 1)

65 de partidese vor disputa la actuala ediție a Euro, semifinalistele urmând să dispute câte 10 întâlniri

Trei țări, șase arene 

Euro 2020 se va disputa pentru prima dată în trei țări diferite: Austria, Suedia și Norvegia. În Suedia se va juca în trei orașe diferite (Malmo, Goteborg și Stockholm), în Austria în două (Graz și Viena), iar în Norvegia într-unul singur (Trondheim). 

Malmo Arena (13.000 de locuri) și Wiener Stadthalle (12.000) vor găzdui cele mai multe dispute, câte 18. La Trondheim Spektrum (8.000 de locuri) se joacă 12 întâlniri, iar la Graz Messe Arena (6.000) și Scandinavium Goteborg (12.000) câte 6. Cea mai mare arenă de la Euro 2020, un adevărat stadion, Tele2 Arena din Stockholm, cu o capacitate de 35.000 de locuri, va găzdui doar semifinalele, finalele și jocul pentru locurile 5-6.

Programul meciurilor de azi:

  • 19:15 Belarus-Serbia Digi2, Telekom 1 
  • 19:15 Germania-Olanda Digi3, LookPlus 
  • 21:30 Croația-Muntenegru Digi2, Telekom 2  
  • 21:30 Spania-Letonia Digi3
  • foto: Guliver/Getty Images

Vezi și: 

Aurelian Roșca, favoritul lui Alexandru Dedu pentru a fi noul selecționer al României! E singurul care îndeplinește cerințele FRH

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
749913671784643
Razvan Marcel  •  11 Ianuarie 2020, 00:01

Din echipele de mai sus, se alege o echipa care va juca cu noi. Dacă batem Kosovo și un egal cu Italia. Dar mai departe nu ne calificam, o singura echipa pe care i-am bate ar fii Elveția.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează