Primăria Municipiului București, prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), începe lurările de reabilitare a fațadelor blocului Rosenthal de pe Calea Victoriei 22-24, anunță municipalitatea într-un comunicat de presă. Clădirea stă în paragină de circa 20 de ani. Aceasta prezintă risc seismic II, potrivit unei expertize realizate în 2012, însă nu va fi consolidată, fiind reabilitate doar fațadele.

Blocul Rosenthal de pe Calea VictorieiFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Lucrările se fac în cadrul programului privind reabilitarea fațadelor pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor, aprobat recent de Consiliul General al Municipiului București.

”După aprobarea în Consiliul General al Municipiului București a regulamentului de intervenție, dar și a fondurilor necesare, au fost demarate primele lucrări. La imobilul din Calea Victoriei nr. 22-24, lăsat în paragină în ultimii douăzeci de ani, angajații Companiei Municipale Consolidări București lucrează la îndepărtarea resturilor de mobilier rămase în interior, dar și a molozului adunat de-a lungul anilor. În perioada următoare, urmează să fie montată schela pe fațadă și să se înceapă decopertările de sus în jos, se arată într-un comunicat transmis de municipalitate.

Clădirea - monument istoric – are un subsol pe două niveluri, cinci etaje de birouri, o sală de conferințe, la etajul șapte se află o sală de sport și un bufet la etajul opt. La parter au fost spații comerciale.

Municipalitatea a intrat în posesia întregului imobil abia în 2017.

”În anul 2006, doar o parte din imobilul de aproape opt mii de metri pătrați a fost transferată prin Hotărâre de Guvern din administrarea Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, în proprietatea publică a Municipiului București. Abia în anul 2017, Primăria Municipiului a obținut dreptul de administrare asupra întregii clădiri încadrată în clasa II de risc seismic”, potrivit sursei citate.

Blocul Rosenthal, așa cum este cunoscut, a fost construit în anul 1938, după planurile lui Radu Dudescu, la acea vreme arhitectul șef al Băncii Naționale a României. Construcția a costat circa 35 de milioane de lei și timp de treizeci de ani a găzduit “Casa de Pensiuni, Împrumuturi și Ajutoare” a angajaților BNR. Din anul 1968, a fost sediul Băncii Române de Comerț Exterior. După 1999, imobilul a rămas în paragină.

Fondurile pentru lucrările necesare în cazul a alte zece imobile au fost deja aprobate în Consiliul General al Municipiului București: Calea Victoriei nr. 136-138, Bd. Lascăr Catargiu nr. 11A, Bd. Lascăr Catargiu nr. 16, Bd. G-ral Gheorghe Magheru nr. 7, Bd. G-ral Gheorghe Magheru nr. 32-36, Bd. Regina Elisabeta nr. 36, Calea Victoriei nr. 12A, Calea Victoriei nr. 25, Calea Victoriei nr. 103-105 și Calea Victoriei nr. 214.