Bilanțul cazurilor de coronavirus a depășit pragul de 7 milioane în lume, potrivit bilanțului Reuters, în timp ce numărul deceselor a trecut de 400.000. În jur de 3,5 milioane de pacienți s-au vindecat, la nivel mondial. În contextul în care Brazilia este pe locul doi după SUA, ca impact al epidemiei, președintele Jair Bolsonaro a dispus ștergerea tuturor statisticilor de pe website-ul oficial, sub pretextul că ele nu reflectă situația reală în care se află acum țara.

Gropi comune in BraziliaFoto: Michael Dantas/AFP/ Profimedia

20.00: Coronavirus SUA: Bilanțul deceselor a depășit 110.000, în timp ce numărul cazurilor se apropie de 2 milioane - Reuters

18.05:Numărul noilor cazuri confirmate cu coronavirus crește mai repede ca niciodată

17.20: Scoția a anunțat că nu a mai înregistrat niciun deces din cauza coronavirusului în ultimele 24 de ore. Departamentul de Sănătate al Irlandei de Nord de asemenea nu a raportat nciun nou deces din cauza Covid în ultimele 24 de ore.

16.00: Marea Britanie ar fi trebuit să impună carantina mai devreme - consilier științific al guvernului

15.04: Papa Francisc îi avertizează pe italieni: Aveți grijă! Nu strigați încă victorie

14.32:Israelul închide peste 100 de școli, după ce sute de elevi și profesori au fost depistați pozitiv pentru Covid-19

13.04: Mrs Doubtfire în vremea pandemiei: Un scoțian s-a deghizat ca să-și vadă copiii

12.19: China susține că toată lumea va acces la vaccinul anti-Covid atunci când va fi gata

Decizia de a șterge datele din Brazilia a fost pusă în aplicare de ministerul sănătății, în condițiile în care țara figurează pe locul doi, după SUA ca număr de cazuri de infecții, cu 676.494 de îmbolnăviri și 36.044 de decese, potrivit platformei worldometers.info.

Sinteza principalelor informații până la această oră:

  • Președintele Jair Bolsonaro, care s-a opus de la început restricțiilor economice și sociale, fiind în conflict cu propriul guvern și minimalizând impactul pandemiei, a susținut că statisticile respective de pe platforma covid.saude.gov.br nu reflectă starea actuală a țării. “Datele cumulative...nu reflectă situația curentă a țării”, a scris Bolsonaro pe twitter. “Alte acțiuni sunt în curs de derulare pentru a îmbunătăți modul în care sunt raportate cazurile și modul în care sunt confirmate diagnosticele”, a mai susținut el.
  • Peru, a doua ţară cea mai afectată din America Latină de pandemia noului coronavirus după Brazilia, se confruntă cu un deficit important de oxigen medical, a recunoscut sâmbătă ministerul sănătăţii de la Lima, informează duminică AFP. Cei 9.500 de pacienţi internaţi au adus sistemul spitalicesc din Peru în pragul colapsului, în special din cauza lipsei de oxigen, care a fost declarat joi de către autorităţi drept "resursă strategică". Potrivit unor surse din ministerul sănătăţii, la nivelul ţării se înregistrează un deficit de aproximativ opt mii de flacoane de oxigen medical, cantitate ce nu poate fi acoperită de fabricile copleşite deja de solicitări. Guvernul peruvian a anunţat adoptarea de măsuri pentru furnizarea cât mai rapidă a oxigenului necesar şi pentru importarea acestuia, dacă va fi cazul. Aproximativ 190.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost identificate în Peru până în prezent. Bilanţul oficial al deceselor este de 5.301, în ultimele 24 de ore fiind înregistrate 139 de morţi.
  • Danemarca continuă măsurile de relaxare şi a anunţat sâmbătă redeschiderea, începând de luni, a centrelor sportive şi de agrement, inclusiv a piscinelor şi a sălilor de sport, la aproape trei luni de la închiderea lor din cauza epidemiei noului coronavirus. Sub incidenţa acestor noi măsuri intră "sporturile desfăşurate în interior şi în comun care nu au fost deja permise, precum şi (...) toate spaţiile unde se desfăşoară activităţi sportive şi de agrement, în special săli de jocuri, locuri de joacă şi înot, piscine şi centre de fitness", a anunţat ministerul culturii pe site-ul său de internet.
  • Zeci de mii de oameni au participat la protestele din Statele Unite şi marile oraşe din vestul Europei, în plină pandemie de coronavirus, pentru a denunța rasismul, după moartea lui George Floyd. Experţii spun că aceste aglomerări de oameni sunt extrem de periculoase și ar putea duce la apariţia unui al doilea val masiv de îmbolnăviri de COVID-19.