Mai multe oraşe din Olanda au fost luni, pentru a treia noapte consecutivă, scena unor proteste, după impunerea carantinei de noapte ca măsură de combatere a pandemiei de coronavirus. Cel puțin 70 de persoane au fost arestate, după ciocnirile violente dintre poliție și manifestanți, relatează Euronews.

Proteste in Olanda -ScreenshotFoto: Hotnews

Forţele speciale de poliţie au făcut uz de tunuri cu apă, şi grupuri de protestatari au produs altercaţii în oraşul-port Rotterdam, precum şi în Geleen, mică localitate din sudul ţării în apropiere de Maastricht.

Carantina de nopate a fost introdusă săptămâna trecută și este valabilă pentru intervalul 9 p.m. și 4.30 a.m.

Primarul din Rotterdam a instituit starea de urgență, cerându-le oamenilor să părăsească centrul orașului, care a devenit scena unor ciocniri între poliție și grupurile de protestatari.

Câteva magazine au fost vandalizate în sudul orașului, potrivit postului național de televiziune.

Potrivit poliției, proteste de o amploare mai mică au avut loc și în Haga și Amsterdam.

Premierul Mark Rutte a calificat violențele drept ”inacceptabile”: ”Asta nu are nimic de-a face cu dreptul de a protesta. Asta este pur și simplu un act de violență și îl vom trata ca atare”.

Olanda a înregistrat aproape un milion de cazuri de Covid-19 de la începutul pandemiei și peste 13.500 de decese, potrivit Universității Johns Hopkins.