Muzeul Național de Artă al României a anunțat vineri că va închide temporar expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult”, în contextul acuzațiilor că a inclus în aceasta falsuri provenite din colecția lui Adrian Năstase. Amintim că vineri fostul premier a avut prima reacție în acest scandal, spunând că „în semn de protest” își retrage lucrările împrumutate muzeului.

Muzeul Național de Artă al RomânieiFoto: Kira Hagen / Alamy / Alamy / Profimedia
  • „Ca urmare a deciziei domnului Adrian Năstase de a retrage lucrările împrumutate pentru expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult”, începând cu data de 26 ianuarie 2024 expoziția se va închide temporar pentru reamenajare până în data de 7 februarie 2024.
  • De la această dată expoziția va putea fi vizitată până la data anunțată inițial, respectiv 30 aprilie 2024”, a anunțat Muzeul Național de Artă al României, într-un comunicat de presă.

Scandalul de la Muzeul Naţional de Artă al României a izbucnit la începutul acestei săptămâni, după ce istoricii de artă Pavel Șușară și Adrian Buga au acuzat că în expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult” - care cuprinde lucrări de artă, cărți, fotografii și filme din diferite muzee românești și din străinătate, cât și din colecții particulare - au fost incluse falsuri aparținându-i fostului premier Adrian Năstase. Adrian Buga a acuzat că „sunt cunoscute ca având mari probleme de autenticitate” lucrările care fac parte din colecțiile lui Adrian Năstase și ale fiilor acestuia, Andrei Năstase și Mihnea Năstase.

Adrian Năstase a reacționat vineri, pe blogul său, acuzând că timp de patru zile ar fi fost supus unui „linșaj mediatic”, iar „în peisaj au apărut și progeniturile unor foști trădători, „experți” ai colecțiilor de artă regale dispărute din Romania sau au fost reactivate personaje din arhivele CNSAS”.

Fostul premier și lider al PSD a acuzat „un linșaj mediatic” și a anunțat că a decis, ca „formă de protest” și dintr-un „sentiment de revoltă”, să retragă din expoziție toate lucrările care îi aparțin și acuză „o luptă subterană în MNAR, dar și în afara sa, pentru diverse curatorii”.